Edremit Belediyesi'nin, sahil kısmında bulunan ve kıyı şeridinin büyük bir bölümünü işgal eden resmi kurum ve kuruluşlara ait kamp ve sosyal tesislerin halka açılmasıyla ilgili Edremit Belediyesi meclisinde oy birliğiyle aldığı karar, Edremit Kaymakamlığı tarafından söz konusu alanların halka açık olduğu gerekçesiyle kararın her hangi hukuki bir değeri olmadığını belirterek yargıya taşındı. Konuyla ilgili açıklama yapan Edremit Belediye Eş Başkanı Abdulkerim Sayan, Edremit Kaymakamlığı tarafından dava açılmasının, resmi kurum kuruluşların kamu yararı gözetme ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

‘HUKUKİ DEĞERİ YOKTUR’

Edremit Belediye Meclisi Ağustos ayı meclis toplantısında, ilçe sahil kısmında yerleşim yerleri içinde olan ve yüzme, piknik gibi sosyal aktivitelerin yapılacağı kıyı şeridinin en uygun alanlarının Karayolları, DSİ, Su Sporları Merkezi gibi resmi kurum ve kuruluşlarca kapatılmasına ilişkin, halktan gelen yoğun şikayet ve talep üzerine söz konusu sosyal tesis alanların halka açılmasına ilişkin yaptığı araştırmanın neticesinde belediye meclisinde alanların halka açılması yönünde oy birliğiyle karar aldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 23. maddesi ile Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereği Van ili Edremit Belediye Meclisi'nin almış olduğu 07.08.2014 tarihli ve 59 sayılı kararı “İlimiz sınırları içerisinde bulunan resmi kurumlara ait tesislerin ve sahil kıyı şeridini işgal eden yerlerin halka açılması” belediye meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Konuya ilişkin meclis kararı, Edremit Kaymakamlığına gönderilmesinin ardından kaymakamlık alınan kararı kabul etmeyerek dava etti. Edremit Kaymakamlığı 'Kararın hukuki bir değeri yoktur. Karar hukuki kabul edildiği takdirde belediye meclisi başta özel ve tüzel kişilere ait yerler üzerinden tasarrufu bulunma olmak üzere telafisi mümkün olmayan mağduriyet ve karışıklıklara sebep olacaktır’ gerekçesiyle Van 2. İdari Mahkemesine başvurdu.

‘VATANDAŞ ÜCRET ÖDEMEDEN GİREMİYOR’

Söz konusu davayla ilgili değerlendirme yapan Edremit Belediye Eş Başkanı Abdulkerim Sayan, Anayasa'nın 43. maddesiyle kıyılardan yararlanma hakkı anayasal güvence altına alınmış ve deniz, göl, akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeridinden yararlanmada öncelikli kamu yararının gözetileceğinin hükmedilmesine rağmen birçok resmi kurum kuruluşun Van Gölü sahilini kamp, sosyal tesis adı altında işgal ederek halka kapattığını ifade etti. Birçok resmi kurum kampının olduğu alanlarda inceleme yaptıklarını ve halkın ancak ücret ödeyerek kamplara girebildiğine dikkat çeken Sayan, bu hukuksuzluğu ve halkın hak gaspına karşı söz konusu yerlerin halka açılmasına ilişkin belediye meclisi olarak oy birliğiyle halkın yararına alınan bir kararın, Edremit Kaymakamlığı tarafından dava edilmesinin, resmi kurum ve kuruluşların kamu yararı gözetme ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

‘DAVA BAŞVURUSU HUKUKİ ZEMİNDEN YOKSUN’

Davaya konu karar içeriğindeki resmi kurum tesisleri ve işgal edilen alanların belediyenin imar planı kapsamındaki yerler olduğuna dikkat çeken Başkan Sayan, söz konusu alanların imar planı ile rekreasyon alanı olarak belirlendiğini, tümü Kıyı Kanunu'nun Uygulamasına Dair Yönetmeliğin 4. maddesiyle yasaklanmış 50 metrelik alan içerisinde yer alarak 1655 kotunun altında olduğunu aktararak Edremit Kaymakamlığı'nın dava başvurusunun hukuki zeminden yoksun olduğunu belirtti.

VATANDAŞ SAHİLLERİ KULLANAMIYOR

Yıllardır vatandaşların bir türlü kullanamadığı Van Gölü sahilleriyle ilgili birçok kez haber yapmamıza rağmen yetkililer duyarsız davranarak sorunun çözümüne dair bir adım atmadı.
1990 yılında yürürlüğe giren ve 2005 yılında revize edilen 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na göre, kıyıdan 100 metreye kadar yapının yasak olduğu belirtilmesine rağmen, Van Gölü sahillerinde bu kıyı kanunu uygulanmıyor ne yazık ki. Nereye gitseniz karşınıza kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ya da dinlenme tesisleri çıkıyor. Vatandaşlar bu tesislere girmeye çalıştığı zaman da karşısında ‘Giriş ücretlidir’ tabelasını görüyor. Sahillerin işgal anlayışına dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu karşı çıkmış, ‘Kıyı şeritleri kimsenin babasının malı değil’ diyerek bu alanların halka açılması için talimat vermişti. Ancak Vali Karaoğlu’nun Van’dan Bursa’ya atanmasının ardından bu hayal de suya düştü.

DENETİMDE BULUNDUNUZ MU?

Edremit Belediyesinin meclis kararıyla sahilleri halka açacağız açıklamasına karşı mahkemeye başvuran Edremit Kaymakamlığı’na soruyoruz? Yıllardır Van Gölü’nü en çok kirleten işletmeler arasında kamu kurum ve kuruluşları yer almasına rağmen mahkemeye başvuruda bulundunuz mu? Sahillerin halka açık olduğunu iddia ediyorsunuz, peki en son ne zaman bununla ilgili denetim yaptınız? Gerçekten de sahillerin halka açık olduğunu tespit edebildiniz mi? Belediyenin almış olduğu kararın mahkemeye taşınmasının vatandaşların yararına olacağını düşünüyor musunuz?


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim