Gürpınar’lı Kadınlar, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Etkinlikte konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, kadınların her gün şiddete maruz kaldıklarını belirterek, “Kadınlara yönelik şiddet meşru savunmayı gerektiriyor.” Dedi. Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin ise, “Allah diyor ki, kimsenin hakkını yemeyin. Ancak biz kadınların hakkı hiç durmadan yeniliyor” ifadelerini kullandı.

 

KJA Gürpınar Bileşenleri, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen etkinliğe DBP Van l Eş Başkanı Caziye Duman, İl Yöneticisi Fadıl Barıştıran, Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı yıldız Çetin, DBP Gürpınar İlçe Eş Başkanları Metin Öner ve Sevda Tanış, HDP Gürpınar İlçe Eş Başkanları Canan Gündoğdu ve Necat Tanış, Belediye Meclis üyeleri ve kadınlar katıldı.

 

ÇETİN: KADINLARIN HAKKI YENİLİYOR

Program öncesinden, geçen yıl intihar ettiği belirtilen Asiye Akbulut'un mezarı kadınlar tarafından ziyaret edildi. Mezar başında konuşan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, tüm kadınların sorunlarının ve acılarının bir olduğunu belirterek, bir yandan eşlerimiz, kardeşlerimiz, babalarımız, bir yandan da amcalarımız tarafından katledilirken, diğer yandan da devlet tarafından katledildik.” Dedi. Sistemin kadınları birer köle gibi topluma aksettirdiğini söyleyen Çetin, “Bu gün bile çok az kadın sorun ve sıkıntılarını dile getiriyor. İslamiyete göre tüm insanlar eşit yaratıldı. Dini kitaplar da bunu söylemektedir. Yine Allah diyor ki, kimsenin hakkını yemeyin. Ancak biz kadınların hakkı hiç durmadan yeniliyor. İnsanlar kutsal kitaplara, demokrasi ve insan haklarına göre değil de kendi işine nasıl geliyorsa öyle hareket ediyor. Ama ne olursa olsun biz mücadelemizde sonuna kadar kararlıyız ve hiç kimse bizi bu mücadelemizden alıkoyamayacaktır.” Dedi.

 

ÇETİN: EŞİT OLDUĞUMUZU HAYKIRABİLİRİZ

Akbulut Mahallesi'nde mezarlık başında yapılan anmanın ardından ilçe merkezine dönen kadınlar, çarşı merkezinden Belediye Düğün Salonu'na kadar bir yürüyüş düzenledi. Düzenlenen yürüyüşe erkeklerin yoğun ilgi göstermesi ve katılım sağlaması dikkat çekerken, kadınlar yürüyüş boyunca sık sık, slogan attı. Düğün salonundaki programda açılış konuşmasını yapan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, birkaç yıl öncesine kadar bile kadınların çarşı merkezine inmeleri durumunda herkes şaşkınlıkla kendisine bakar ve “bu kadın buralarda ne geziyor” diyorlardı. Kadınların bir araya gelmesi ve mücadele etmesi ile kimi haklar elde ettiğini hatırlatan Çetin, “Bugün çok daha güçlü şekilde var olduğumuzu ve haklarımızın bulunduğunu, herkesle eşit olduğumuzu haykırabiliyoruz. Ekin Van'ın şahsında tüm Kürt toplumunu aşağılamak istediler. Kadınlara yönelik her gün katliamlar gerçekleştiriliyor. Bu katliamların aynısı yarın bizlerin de başına gelebilir. Bu uzak bir ihtimal değil.” Dedi.

 

DUMAN: MEŞRU SAVUNMA HAKKIMIZ VAR

Yapılan açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, salonda bulunan kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. 25 Kasım tarihinin kendileri açısından üzücü bir tarih olduğunu belirten Duman, “Bu tarihi her andığımızda, aklımıza kadınlara yönelik uygulanan katliamlar geliyor. Kadınlara yönelik gerçeklerle karşılaşıyoruz. Ekin Van o da tıpkı diğer kadınlar gibi, kadın özgürlüğü ve Kürt halkının özgürlüğü için mücadele etti ve yaşamını yitirdi. “Bu saldırı salt Ekin Van'a yönelik bir saldırı değildir, tüm Kürt halkına ve Kürt kadınlarına yönelik bir saldırıdır.” Dedi. Toplum içersinde kadınların karşı karşıya bulunduğu haksızlıklara da değinen Duman, kadınların toplum içersinde de eşit ve özgür bir kimliğe sahip olması gerektiğini söyledi. Konuşmasının sonunda erkekler tarafından geliştirilen saldırılara tekrardan değinen Duman, “Erkek saldırıları karşısında biz kadınların meşru savunma geliştirmesi gerekiyor ve bizim bu hakkımız var.” Dedi.

Yapılan konuşmanın ardından skeç ve slayt gösterisi ile program sona erdi.

Editör: TE Bilisim