Van Gölü’nde yaşayan ve üreme amaçlı yaptığı göç sırasında sulama kanalına girerek telef olma tehlikesi yaşayan endemik tür olan inci kefali balığı için kalıcı tedbir alındı. 

 

Van Gölü sahilindeki Çiçekli Mahallesi’nde tatlı akarsulara doğru göç eden inci kefali balığının sulama kanalına bir kez daha girmemesi için Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir’in öncülüğünde girişimde bulunuldu. Van Su ve Kanalizasyon İdaresinden (VASKİ) temin edilen 6 metrelik 2 adet 500’lük koruge boru, Edremit Belediyesinin tahsis ettiği kamyonla Çiçekli Mahallesi’ndeki sulama kanalına getirildi. Edremit Belediyesinin gönderdiği kepçe yardımıyla borular kanalın sonuna döşendi. Borunun başı yaklaşık bir metre yüksek tutularak, suyun şelale şeklinde dökülmesinin sağlanmasıyla balıkların artık sulama kanalına girmesinin önüne geçildi. 


Öte yandan, kanalda kalan son balıklar da Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir’in gözetiminde toplanarak Van Gölü’ne bırakıldı. 

Editör: TE Bilisim