Tuşba Belediye binası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya yerel ve ulusal basının yanı sıra Tuşba Belediyesi Basın Müdürlüğü katıldı. Toplantı da konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökeç 2014 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından Büyükşehir statüsüne kavuşan Van’da İpekyolu Belediyesi ile birlikte Tuşba Belediyesinin kurulduğunu ve hizmet vermeye başladığı belirtti. Başkan Özgökçe Belediye olarak en büyük sıkıntılarının ise merkezi bir ilçe olmadıklarını bunun yanı sıra ayrıca arsa yani yer sıkıntısı çektiklerini söyledi. Birçok projeleri olduğu halde, çoğu mahalleye park yapmak istedikleri halde yer sıkıntısından dolayı çok sayıda projeyi hayata geçiremediklerini ancak 1 yıllın ardından projelerini hayata geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Başkan Özgökçe ayrıca 1 yılda 48 milyonluk bir tahmini gelir beklediklerini ancak tam olarak 22.247.973.86 TL’nin gelir olarak geldiğini söyledi.

 

ÖZGÖKÇE: 1 YIL ÇOK ÇABUK GEÇTİ

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe 1 yıllık hizmet toplantısında ilk olarak şunları kaydetti: “1 yıl göz açıp, kapayınca gibi çok hızlı bir şekilde geçti. Bizlerin memlekete, topluma hizmet açısından arkadaşlarımızın tüm Türkiye’de olduğu gibi belediye başkanlığına seçilmiş olanların en çok ihtiyaç duyduğu zamandır. En çok sıkıntı çektiğimiz zamandır. Daha öncesinde günde 4-5 saat uyurken mecburen uykumuzu 2-3 saate düşürdük. Çünkü hakikatten omuzlarımızdaki yük çok fazladır. Bildiğiniz gibi 2013 yılında Tuşba Belediyesi gibi bir birim söz konusu değil. 6360 sayılı yasanın yürürlüğe giren ve 11 il yeni büyükşehir ve 27 ilçede içerinde Tuşba ilçemizde bu statüye kavuştu. Tuşba ilçemizde Van’ın en güzel yerlerinden bir tanesidir. Eğitim, Kültür, Sanayi ve Turizm şehridir. Bu alanımız kurulurken ve yeni sınırlarımız çizilirken şunu gördük Tuşba’da 8 mahalle ve 59 eski köy statüsünde bulunan toplam 67 mahallemiz var.”

 

“SIFIRDAN BAŞLAMANIN BİRÇOK DEZAVANTAJI VAR”

Sıfırdan bir belediye kurulduğu zaman birçok dezavantajın olduğunu söyleyen Başkan Özgökçe, “En büyük dezavantajı ise hizmet edecek olan teknik elemandır. İnsanların beklentilerini projelendirip en önemli ihtiyacım olan insan kaynağıdır. İnsan kaynağını malumunuz burada İl Özel İdaresi lav edildikten sonra Büyükşehir olmak üzere, İpekyolu’na, Tuşba’ya ve diğer belediyelerimize personel aktarımı oldu. İl özel idaresinden bize yaklaşık olarak 84 arkadaşımız ve belediyeci olamayan, belediyeyi belki de sadece su parası ödemek için giden kişilerle biz bismillah dedik ve işe başladık. Sıfırdan başlayan bir belediye olarak ilk olarak belediyeciliği öğrenelim ardından da bunları güzel bir şekilde hayata geçirelim dedik. Değişik kamu kuruluşlarından yaklaşık olarak 30 arkadaşımızı aldık ve şimdi ise Tuşba Belediyesi’nin 20 Müdürlüğünde 130 personelle hizmet sürdürüyoruz. Bu hizmetlerimizi sürdürürken biz şunu ilk olarak söyledik. Öncelikle şeffaflık. Her şeyden önce en iyi ve kaliteli hizmeti sunarken topluma karşı hesap verebilirlik ve insanlarımıza karşı sürekli iletişim içinde olup, halkla birlikte, halkın istekleri doğrultusunda bir belediyecilik yapalım dedik.” Dedi.

 

İŞTE TUŞBA BELEDİYESİNİN SUNUMU VE 1 YILLIK HİZMETLERİ:

Fevzi Özgökçe yaptığı açıklamanın ardından sunum eşliğinde yaptıkları çalışmaları açıkladı. Sunumda ilk olarak Fevzi Özgökçe’nin belediye başkanı olmadan önce verdiği sözleri tutuğu belirtildi. “Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, seçim öncesi halka verdiği ‘Her hafta bir köyü ziyaret edeceğim’ sözünü yerine getirmeye başladı.”

 

GÖREVE KURBAN KESEREK BAŞLADI

Van’ın merkez Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 30 Mart 2014 yerel seçimlerini kazasız, belasız ve sorunsuz bir şekilde sonuçlanması adına kurban keserek göreve başladı.

 

‘ŞEHR-İ TUŞBA'DA ŞEHR-İ RAMAZAN'

‘Şehr-İ Tuşba'da Şehr-İ Ramazan' programına yoğun ilgi. Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe, vatandaşlarla iftar açıp ramazan etkinliklerini izlediler. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe; “Halil İbrahim soframızı bayrama kadar birçok yerde devam ettireceğiz.” “Ramazan’ın bereketini, rahmetini ve sevincini dolu dolu yaşıyoruz.”

 

ÖZGÖKÇE HIZLI BAŞLADI

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, hafta sonu yoğun programına rağmen 5 mahalleyi ziyaret ederek, sorunları yerinde görüp halkla ortak çözüm yollarını aradı. Başkan Doç. Dr. Özgökçe, “Artık Tuşba ilçesinde vatandaşın hizmet için yetkililerin ayağına gitme dönemine son verdik” dedi. Tuşba Belediyemiz Meclisi ilk toplantısını yaparak, başkanlık divanı seçimlerini gerçekleştirdi. Özgökçe, köy ziyaretlerine başladı. Tuşba Belediyesi yakıt ihalesini basın mensuplarının huzurunda yaptı. Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe yılın en başarılı belediye başkanları listesinde yer aldı. Tuşba Belediyesi'nden mahallelere modern çöp konteyneri dağıtımı.



TUŞBA BELEDİYESİ'NİN HİZMETLERİ TAKDİR TOPLADI 

Tuşba Belediyesi, çeşitli nedenlerden dolayı yıllardır hizmetten mahrum kalan şehir merkezinden uzak mahallelerde başlattığı hizmet seferberliği herkesimde takdir topluyor.

Yaklaşık 8 ay gibi kısa bir süre önce sıfırdan kurulan Tuşba Belediyesi, Cumhuriyet tarihinden bu yana yapılmayan hizmetleri tek tek yapıyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin dört koldan başlattığı çalışmalar kapsamında bir yanda yeni yollar açılarak araç ve yaya trafiğini rahatlatılırken, bir yandan da mevcut yolların bakım, onarım ve asfaltlama çalışmalarını sürdürüyor.

 

TUŞBA BELEDİYESİ SELÇUKLU'NUN KARDEŞİ OLDU

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi ile VanTuşba Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Protokolü, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe imzaladı.

 

PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 YILI FAALİYETLERİ

Van İlinde Yerinden Edinilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Hibe Programı’ nedeniyle Tuşba Belediyemizde Proje Koordinatörlüğü (yardım) bürosu kurularak müracaat eden 25 vatandaşımıza rehberlik yapılmış 25 proje hazırlanmıştır. Bu projelerden 13 adet kabul edilerek proje sahipleri ile sözleşme imzalanmıştır.

 

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 FALİYETLERİ

Toplam 67 mahallemizde 1ekip Amiri, 2 ekip Şefi, 120 personel,  38 araç ile hizmet vermekteyiz. Günlük yaklaşık olarak 175.500 kg çöp toplanmaktadır. Mesire alanları ve boş arazi temizliği yapılmaktadır. Ramazan aylarında ilçe sınırlarımızda kurulan iftar çadırlarının temizliği ve tertibatı düzenli olarak yapıldı. Çöp konteyner fizibilite çalışması yapıldı. 1000 adet 400 LT sıcak daldırma galvanizli çöp konteyneri dağıtımı gerçekleştirdik. 600 adet dış mekan çöp kovası dağıtımı yapıldı. Dere temizlik ekibi oluşturduk. Sahil temizlik ekibi oluşturduk. Mıntıka temizlik ekibi oluşturduk. Cami temizlik ekibi oluşturduk. Pazar yerlerinin temizliği düzenli olarak yapılmaktadır. Ana arterler arazözle düzenli olarak yıkanmaktadır. Ana arterler süpürge aracı ile düzenli olan süpürülmektedir. Okullarla birlikte çevre temizlik kampanyaları yapılıyor (100 adet şapka, 1000 adet tişört basımı gerçekleştirilecektir) 4 Mahallemiz poşetle sistemine geçti.

 

Araçlarımızın giydirmeleri yapılarak belediyemize yakışır bir şekilde tertibatı ve düzeni sağlanmaktadır. Logolu çöp poşetlerimiz alımı yapılıyor ihale aşamasında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 170 adet 400 LT çöp konteynerleri ihale aşamasındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen tahsis edilen 13 m3 hidrolik sıkıştırmalı çöp aracı getirildi. (Kiraya verilecek) Araç filomuz yüklenici firma ile görüşülerek araç ve tüm masrafları firmaya ait olmak kaydı ile 1 adet Pino araç eklenmiştir. (Yıllık 108.000 gelir elde edilmiştir.) BİM ile yapmış olduğumuz bir yıllık sözleşme ile 14.000 TL belediyemize gelir sağlanmış olduk. Diğer Marketler, Avmler ve büyük işletmelerle sözleşme yapmak için gerekli yazışmalarımızı yaptık.

 

Yurtkur ile şifai ve resmi görüşmelerimiz devam etmektedir. Yapılan kongre alanlarının çevre temizliği Müdürlüğümüzce yapılmıştır. Okulların sahaları düzenli olarak yıkama aracı (arazöz) ile yıkanmaktadır. Ana arterlerde tek kişilik sabit mıntıka elemanlarımız hizmet vermektedir. Hafta sonları Kampüsün temizliği Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. 1.5 ay boyunca Yurtkur’ un çöpleri Müdürlüğümüzce alınmıştır. Şuana kadar 487 adet camii temizliği yapılmıştır. Okullara çöp poşeti yardımında bulunduk. 6 Hudut Alayı ile ceza evlerinin çöpleri alınmaktadır. Katılım sağlamış olduğumuz Fuar alanın temizliği yapıldı. Kurban kesim yerlerinin temizliği ve düzeni Müdürlüğümüzce sağlanmıştır. Sanayi Sitelerinin temizlik ve mıntıka işleri yapılmaya devam ediyor. Merkezi noktalardaki kaldırımların temizliği yapılıyor.

 

ÇEVRE KORUMA VE KONROL 2014-2015 MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ

2015 yılında 524 kutu 297 ton ambalaj atığı toplandı. 96 Farklı noktaya 300 kutu kurum ve kuruluşlara bırakıldı 30 Nisan’da toplanacak. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan kurumlar, yemek fabrikaları tespit edilmiş 11 farklı noktaya 25 adet bitkisel atık yağ bidonları bırakılmıştır. Seyrantepe mahallesinde bulunan 156 adet konutta haşerelere karşı ilaçlama yapılarak ortamda bulunan tüm haşereler bertaraf edilmiştir.

 

ÖZGÖKÇE: BÜTÜN ARAÇLARIMIZ 65 PLAKA

1 Yıllık hizmetlerin açıklandığı toplantıdan Başkan Özgökçe’nin satır başlıklı açıklamalarını ise Şehrivan Gazetesi olarak not ettik ve sizlerle paylaşıyoruz. İşte o sunum esnasındaki Başkanının satır başları ve açıklamaları: “En çok üzerinde durduğumuz konu hizmet veren personelimiz insanlara bir kumandan gibi değil aksine hizmet verebilmek için karşıdaki insanın gönlüne dokunmadık. Bizlerde bunu kendimize şiar edindik ve karşıdaki insanımızı abimiz, ablamız, annemiz ve babamız olarak gördük. Aldığımız araçların hepsi 65 plakalı araçlardır ve sıfır araçlardır. Diğer belediyelerimiz ile birlikte dere ıslahı yaptık. Akköprü deresi artık temiz olacak. Kürtçe eğitim seminerleri verdik. Neden Kürtçe? Çünkü buradaki insanımız sadece konuşuyor. Biz insanlarımız bunu daha iyi bir şekilde konuşabilsinler ve yazabilsinler diye eğitimler verdik. Okullarda, Kamu kurumlarında ve üniversitedeki arkadaşlarımızı buraya davet ediyoruz.”

 

ÖZGÖKÇE: HİZMET VERİRKEN ZAMANINDA YAPILMASI GEREKİYOR

“Bazı belediyelerin yaptıkları işleri bizim 1 yılda yaptığımız söyleyebiliriz” diyen Fevzi Özgökçe, “Kadınlarımız meslek sahibi oldular ve bir zamanlar bir yerden para beklerken şimdi ise para veriyorlar ve işçilerine maaş veriyorlar. Sıhke Gölü ve çevresi için çalışmalar yapılacak. Havaların ısınması ile birlikte bunun ilk adımını atacağız. Birçok mahallemizde çocuklarımız, çocuk oyun grupları ile tanışacaklar. Bunları çocuklarımıza kazandıracağız. Tuşba’da bir sahil şeridi yapılacak. İskele ile Bardakçı arasında böyle bir sahil şeridi projesi hazırladık ve bu projeyi de hayata geçireceğiz. Bazı belediyelerin 4-5 yılda yaptıkları çalışmaları bizler 1 yılda yaptığımızı söyleyebiliriz. Biz çevre korumaya en çok bütçe ayıran belediyelerden bir tanesiyiz hatta en çok bütçe ayıran belediyeyiz. Ayanis Kalesi, tarihi turistik yerler, Adır Adası, Çarpanak Adalarını turizme kazandıracağız ve ortaya çıkaracağız. Bunun için restorasyonlar yapacağız, ulaşım için yol çalışmaları ve gelen misafirler için rehberler yetiştireceğiz. Belediyecilikte hizmet verilirken muhakkak ki zamanında yapılması gerekiliyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim