ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKİM İNALÖZ

Van’ın en büyük ilçesi olan ve Van şehir merkezini sınırları içiresinde bulunduran İpekyolu Belediyesi’nde çalışmalar aralıksız sürüyor. Çalışmaların ve eksikliklerin en çok görüldüğü ve dikkat çektiği ilçede, belediye eliyle yapılan tüm çalışmalar dikkat çekerken geçtiğimiz birkaç yıllık süre içerisinde belli başlı projeler kentin imajını değiştirdi. Birkaç yıldır kentte bir değişim, dönüşüm yaratan belediyenin çalışmaları değişim süreçlerine rağmen devam ederken yaklaşık 9 ay önce göreve başlayan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın döneminde de sürdü. Van’ın görünen yüzüne dokunan çalışmalar devam ederken Aydın döneminde yeni cadde, sokak, yeşil alan, park ve yaşam alanları konusunda belirgin anlamda bir aşama kat etildi. Kendisinden önce başlayan ve devam eden çalışmalara ek olarak göreve gelir gelmez kendi projelerini açıklayan Aydın, o projelerin ve yeni çalışmaların aşamalarını anlattı. Kentteki basın mensupları ile kapsamlı bir toplantıda bir araya gelen başta Van’ın tamamını ilgilendiren ve şehrin geleceğini şekillendirecek Sahil Yolu projesi başta olmak üzere Van Gölü kıyısındaki Yeşil kuşak, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Evlendirme Dairesi, Sahil Yolu Projesi, İpekyolu Halk Kütüphanesi, spor kompleksleri gibi çalışmaların ve diğer hizmetlere dair detayları paylaştı.

BAŞKAN AYDIN, PROJELERDE GELİNEN SON DURUMU PAYLAŞTI

Van’ın en büyük belediyesi olan İpekyolu Belediyesi’nin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Göreve geldiği günden bu yana önemli projelere imza atan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili İhsan Emre Aydın geçtiğimiz aylarda da açıkladığı projelerde gelinen son durumu kamuoyuyla paylaştı. Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısına, belediyeye bağlı başkan yardımcıları ilgili birim müdürleri ile ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı. Bazı projelerde sona gelindiğini ifade eden Başkan Vekili Aydın, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Evlendirme Dairesi, Sahil Yolu Projesi, Van Gölü kıyısında kurulacak yeşil kuşak, İpekyolu Halk Kütüphanesi, spor kompleksleri gibi çalışmaların son durumu hakkında bilgi verdi.

AYDIN: YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Toplantıda konuşan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili İhsan Emre Aydın, çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek sözlerine şöyle başladı: “İpekyolu Belediyesi olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Çok yoğun bir şekilde Fen İşleri alanında, sokaklarda yol açma, asfaltlama çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Birçok projeyi açıklamıştık senenin başında. O projelerimiz de bir dönem bizim müteahhitlerimiz açık ihaleye girmediler ama son dönemde bir ilgi alaka tekrar olmaya başladı. Demek ki bir şeyler oturmuş artık. Artık müteahhitler de ilgi, alaka göstererek teklif vermeye başladılar. Biz bu kapsamda da birçok faaliyetimize de başladık.”

EVLENDİRME DAİRESİNİN TEMELİ ATILACAK…

Aydın, evlendirme dairesinde gelinen son durumu anlatarak şunları kaydetti: “İpekyolu bir anlamda şehrin kalbi konumunda. Ticaretin ve sosyal hayatın en yoğun yaşandığı yer İpekyolu ilçemiz. Kent merkezinde her gün onlarca kişi dünya evine giriyor. Evlendirme hizmetlerimizi kiraladığımız bir alanda veriyoruz. Bu özel günler için Şerefiye Mahallesi’nde 2 katlı 465 metrekare alan üzerine yaklaşık 150 kişilik nikâh salonu yapmayı planladık. Yeni yuva kuracak olan çiftlerimizin nikâh törenlerini unutamayacakları bir mekânda gerçekleştirmeleri için 100 metrekare kokteyl alanı, takı ve etkinlik salonu, bir de gelin ve damat için fotoğraf stüdyosu olan modern ve şık bir mekân inşa edeceğiz. İhalesi gerçekleşen projemizin yapımına bu hafta başlıyoruz. En yakın zamanda inşallah temel atmasını yaparak başlayacağız.”

SAHİL BANDI PROJESİNİN HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

İpekyolu sahil bandı projesinde hazırlıkların devam ettiğini dile getiren Aydın, “İlçe sınırları içerisinde bulunan 3 kilometrelik kıyı şeridindeki yeşil alan dostu İpekyolu sahil bandı projesinde tüm hazırlıklar devam ediyor. Van’a gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olacak proje içerisinde bisiklet, koşu ve yürüyüş yolları, piknik ve dinlenme alanları, futbol, voleybol, basketbol, tenis sahaları gibi çok amaçlı spor sahaları, konser alanı, kaykay pisti, macera parkuru ve çocuk oyun alanı, satranç oyun alanları, kafe ve restoranlar olacak” dedi.

PROJENİN İÇERİSİNDE YOK YOK!

Aydın, Sahil Bandı Yeşil Kuşak projesine de değinerek, “Değerli hemşehrilerimiz için her şeyi en ince ayrıntısına kadar planladık. Sahil Bandı Yeşil Kuşak projesinin içinde organik ürün pazarı da yer alacak. Konser sergi ve festivallere de ev sahipliği yapacak alanda modern kent donatları ile aydınlatma sistemleri kullanılacak. Engelsiz Dış Mekan Spor Aletlerinin yanı sıra Skate Park-Zıplayn Alanı da olacak. Çocuk eğlence alanları ve at parkuru ile bu proje her yaştan vatandaşımıza hizmet edecek. Bu proje tamamlandığında ilimize büyük bir değer katacak. Bu eşsiz projeyi hemşerilerimizle buluşturmak için çok sabırsızlanıyoruz. İhalesi yapılan bu eşsiz projenin yapımına başlıyoruz” şeklinde konuştu.

VAN’IN ÇILGIN PROJESİ OLACAK

Sadece İpekyolu’nda yaşayanları değil Van’ın tamamını ilgilendiren çalışma son dönemlerin en devasa çalışması olarak dikkat çekerken bu çalışma tamamlandığında Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi’nin de sürece dahil olduğu kapsamlı bir çalışmanın başlangıcı olarak ilerliyor. Van’dı 30 yılı aşkın bir süre sonra yeni cadde ve sokakların açılmasına da sebep olan bu çalışmalar tamamlandığında Edremit-Tuşba kuşağı boyunca oluşturulacak yeni cadde ile Van’da yepyeni bir ulaşım ağı ile birlirke bir cazibe merkezi oluşturulmuş olacak. Bu alan hem ulaşımda hem de kentin yeni bir yapılaşma sürecinde görünen yeni yüzü olmuş olacak.

“BALIKÇILAR ÇARŞISI, BALIKÇILARIN ONLARIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA GİDİYOR”

Daha önce yapılması planlanan Balıkçılar Çarşısı’nın yapımı için balıkçı esnafının talepleri doğrultusunda yol aldıklarını ifade eden Aydın, “Balıkçılarımıza iş yapmaları için bir yer gösterdik. Hemen sakatatçıların altında Büyükşehir Belediyesine ait bir yerdi. Orayı balıkçılar çarşıyı yapacaktık ama balıkçılarımız biz burada satış yapamayız dediler. Onların istedikleri yerler var. Onların istediği yerlerin de mülkiyeti bizde değil. Bu konu biraz daha onların talepleri doğrultusunda gidiyor. İsteselerdi hızlıca bir ay içerisinde yapardık” diye konuştu.

VAN HALKI FESTİVALLERİ ÇOK SEVDİ!

Geçtiğimiz haftalarda belediye tarafından düzenlenen İpekfest Gençlik Festivali’nin yoğun ilgi gördüğünü ve festivallerin devamının geleceğini kaydeden Aydın, “Festivaller önem verdiğimiz bir konu. 3 gün boyunca Gençlik Festivali yaptık. İçerisinde bilim şenliği vardı. Konserlerimiz vardı. Gün içinde etkinliklerimiz vardı. 10 binler katıldı. Biz de çok mutlu olduk. İnsanlarımızın da ihtiyacı varmış festivallere. Festivallere devam edeceğiz. Şimdi yaza girdik. İlimiz konser alanında oldukça hareketli. Güzel gidiyor. Sadece festival değil birçok etkinliğimiz oluyor. Dağ yürüyüşlerimiz oluyor. En az kişi katılıyor. Gençlere yönelik birçok faaliyetimiz devam ediyor ve devam edecek” dedi.

8 KULVARLI ATLETİZM PİSTİ GENÇLERE KATKI SAĞLAYACAK…

Aydın, 8 kurvarlı atletizm pistinin ilçede spora ilgi duyan gençlerin kendilerini geliştirmeleri için katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi: “8 kulvarlı pist ile bin kişilik yarı kapalı tribün ise Vali Mithat Bey Mahallesi’nde hizmete girecek. İlçemizde spora ilgi duyan gençlerimize kendilerini geliştirebilmeleri yönünde büyük bir imkân sunulmuş olacağız. Sportif aktivitelerin kesintisiz yapılacağı bu alanlarda 7’den 70’e tüm hemşehrilerimiz faydalanabilecek. Bu projenin içerisinde ise 8 Kulvarlı Atletizm Pisti, 1 Adet Sırıkla Atlama Alanı, 2 Adet Uzun 3 Adım Atlama Alanı, 2 Adet Disk ve Çekiç Atma Alanı, 2 Adet Gülle Atma Alanı, 1 Adet Su Engelli Atlama Alanı, 1 Adet Cirit Atma Alanı ve bin Koltuklu Tribün yer alacak. Bu projemizde ise tüm eksiklikler tamamlandı, yapım aşamasına geçildi.”

2 BİN KİŞİLİK KAPALI SPOR SALONU MÜJDESİ

2 bin kişilik spor salonu inşa edeceklerinin müjdesini veren Aydın, “Her daim sporu ve sporcuyu destekledik. Vali Mithat Bey Mahallesi’nde 5 bin 200 metrekare alan üzerine iki katlı olarak inşa edilecek spor salonundan toplamda 2 bin kişi faydalanabilecek. Projemizde bir det 2 bin Seyircili Spor Salonu, bir adet yan saha yer alacak. Ayrıca 5 adet antrenman salonu ile boks, tenis, güreş gibi ferdi spor alanlarımız ile 230 araçlık otopark, 4 bin metrekare yeşil alan olacak. İhalesi tamamlanan projemizde yer teslimi yapılacak” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR SELİMBEY PARKI’NDA KEYİFLİ VAKİT GEÇİRECEK…

Aydın, Selimbey Parkı’ndan da söz ederek, “Selimbey Mahallesi’nde de hemşehrilerimizin vakitlerini keyifle geçirebilecekleri 2 bin 700 metrekare alana çok amaçlı saha, peyzaj alanları, çocuk oyun alanları, yürüme yolu ve oturma alanları planladık” diye aktardı.

İPEKYOLU, BÖLGENİN İLK ÇEVRECİ BİLİM MERKEZİNİ KURACAK

Şerefiye Mahallesi’nde çevreci bilim merkezi kuracaklarını dile getiren Aydın, “Şerefiye Mahallesi’nde 2 bin 200 metrekare alana çevreci bilim merkezi kuruyoruz. Bu merkezde metal, ahşap ve boya atölyeleri, 50 kişilik planetaryum (gezegenevi), bin 300 metrekarelik deney ve simülasyon salonu, 150 metrekarelik dijital kütüphane, 100 metrekare çok amaçlı salon ve 2 adet bilim laboratuvarı yer alacak. Bilim Merkezimiz bu hafta ihaleye girecek” şeklinde konuştu.

İPEKYOLU HALK KÜTÜPHANESİNİN ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Aydın, Esenler Mahallesi’nde kurulacak olan İpekyolu Halk Kütüphanesi için çalışmaların hız kazandığını ifade ederek, “Esenler Mahallesi’nde toplam bin 623 metrekare alan üzerine kurulacak olan 3 katlı kütüphane için çalışmalarımız hız kazandı. Yetişkin ve çocuklar için ayrı ayrı bölümler yer alacak kütüphanede; kafeterya, engelli salonu, robotik kodlama, idari bilimler, bilgisayar, internet odaları, fuaye, sergi alanları, fitnnes salonu, çocuk oyun alanları, cep sinema, çocuk aktivite alanı, masal dinleme alanı, bebek kütüphanesi, derslikler ve 300 kişilik konferans salonu ile tüm öğrenciler için bir eğitim merkezi olacak nitelikte kütüphane planlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile protokol imzalanacak. Kütüphanemiz projelendirme aşamasında” dedi.

AYDIN: MAHALLELERİMİZDE ETÜT VE SPOR MERKEZLERİ YAPMAYI PLANLIYORUZ

İlçede bulunan mahallelerde etüt ve spor merkezleri yapmayı planladıklarının altını çizen Aydın, “İlçe sınırlarımızda bulunan mahallelerimizde etüt ve spor merkezleri yapmayı planlıyoruz. Özellikle dar gelirli öğrencilerimizin özel dershane eğitimi alamaması ve sportif etkinliklere katılamaması sonucunda sınırlarımızdaki etüt ve spor merkezlerini arttırarak ilçeye kazandırmayı planlamaktayız” diye kaydetti.

İPEKYOLU’NDA HAYVANLAR SAĞLIKLI YAŞAYACAK…

Aydın, Hayvan Rehabilitasyon Merkezini de anlatarak şunları söyledi: “Kevenli Mahallesi’nde sokak hayvanlarının sağlıkla yaşaması için 11 dönümlük geniş bir arazi üzerinde kurulan merkezde 150 köpek kapasiteli, zeminden ısıtmalı 75 adet köpek barınma ünitesi, 2 köpek muayene odası, 1 köpek tedavi odası, 1 köpek ameliyathane odası ve 2 adet yoğun bakım ünitesi yer alacak. Kediler için de özel ünitelerin bulunduğu alanda, 1 kedi muayene odası, 1 kedi ameliyathane odası, 4 kedi bakım odası içerisinde 100 adet kedi barınma ünitesi, 1 laboratuvar, 1 röntgen görüntüleme odası, 2 ilaç odası, 2 mama ve malzeme deposu ve 1 soğuk hava deposu da yapılacak. Projelendirme aşamasındaki merkezin yapımına başlanacak.”

İLÇEYE 1. SINIF ATIK GELİŞTİRME MERKEZİ KAZANDIRILACAK

İlçeye 1’inci sınıf atık getirme merkezi kazandırmayı planladıklarını dile getiren Aydın, “Kevenli Mahallesi’nde 2 bin metrekare alan üzerine kompleks bir yapı niteliğinde 1’inci sınıf atık getirme merkezini ilçeye kazandırmayı planlıyoruz. İpekyolu en yoğun ve en fazla çöp çıkaran bir ilçe olmasına nazaran bu denli bir merkeze en fazla ihtiyacı olan ilçe konumunda. Merkezde sıfır atık depolama alanı, hacimli atıklar depolama alanı, tehlikeli atık deposu, geçici atık alanı, kantar alanı ve yönetim binası ile hizmet verecek” diye belirtti.

AYDIN: TEMMUZ AYINDA AÇILIŞI YAPILACAK

Aydın, İpek Park içerisinde Elsa Kulesi’nde 6 kişi kapasiteli 3D görselliğini hizmete sunacaklarını kaydederek şunları söyledi: “Şerefiye Mahallesi’ndeki çok donanımlı parkımız İpek Park içerisinde Elsa Kulesi’nde 6 kişi kapasiteli 3D görselliği ile birlikte; film ile senkronize olabilen, 6 eksende hareket yeteneğine sahip platformların adaptasyonları ile çok boyutlu film simülatörlerini hizmete sunacağız. Platform; xyz ekseninde hareket sağlayarak, filme yeni bir boyut kazandıracak, filmin gerçekliğini ve sürekliliğini arttıracaktır. Bitmek üzere olan projemizin Temmuz ayında açılışı yapılacak.”

“FLAMİNGO PARKI YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Erçek Mahallesi’nde Flamingo Parkı yapmayı düşündüklerini dile getiren Aydın, “Yine Erçek Mahallesi 13 bin 500 metrekare alana flamingo parkı yapmayı düşünüyoruz. Bu parkta da flamingo iskelesi, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, yürüme yolu, koşu parkuru, oturma meydanı, yapay flamingo göleti yer alacak” dedi. Aydın, Flamingo Kafe yapmayı tasarladıklarını vurgulayarak, “Van denilince akla gelen ilk kuş türü flamingolara ait bir mekan flamingo kafeyi tasarladık. Tam da ev sahipliğini üstlenen mahallemiz Erçek Mahallesi’nde 200 metrekare alana nezih bir kafe konumlandırmayı planlamaktayız” diye konuştu.

“100 BİN METREKARE ASFALTI 40 TANE YENİ SOKAĞIMIZA KAZANDIRACAĞIZ”

Bu yıl içerisinde şehir merkezinde toplam 100 bin metrekare asfaltı 40 tane yeni sokağımıza kazandıracaklarını dile getiren Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: “2022 yılı içerisinde şehir merkezinde toplam 100 bin metrekare asfaltı 40 tane yeni sokağımıza kazandıracağız. Sezonun başlamasıyla birlikte 8 sokağımızda çalışmaları tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Yine şehir merkezinde toplam 38 bin metrekare yol ve kaldırım olmak üzere kilit taşı imalatı yapacağız. 2022 yılı içerisinde şehir merkezinde deforme olan yollarda 11 bin ton asfalt yama ve 15 bin metrekare kilit taşı yama çalışması yapmayı hedefliyoruz. Ekiplerimizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca İpekyolu sınırlarımız içerinde bulunan çevre yolu etrafında, 35 kilometre üstü yol açmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 55 iş makinası kiralanmış, açılacak yollarda kullanılmak üzere 100 bin ton stabilize malzeme alımı yapılmıştır. Son olarak da Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu sahil yolu ile Hatuniye Mahallesi’nden geçen 30 metrelik yolu bir birine bağlayacak olan toplam 2 kilometre balık bendi yolunun yenilenmesi yapılacaktır.”

Editör: TE Bilisim