İYİ Parti İpekyolu İlçe Başkanı Serkan Saygın , corona virüsü salgınında gıda kıtlığı yaşanmaması için çiftçilere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçiye daha fazla destek verilmemesi halinde toplum olarak aç kalma riskiyle karşı karşıya kalınacağını belirten Saygın, bu yıl patates ve pirinç üretiminde sorun yaşanacağını, buğdayda da tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etti.

GIDA KITLIĞI RİSKİ VAR!

Serkan Saygın, corona virüsü salgını uzunca bir süre daha bizimle birlikte olacak. Bundan kaynaklı olarak gıda kıtlığı yaşanmaması için çiftçiye destek verilmesi gerekirken, çiftçinin açlığa mahkum edildiğini, 2021 yılı tarımsal destekleri verilmesi gerekirken 2020 yılı ödemelerinin daha yeni yapılabildiğini, bu ödemelerde de elektrik borcu olan çiftçilerin destek alacaklarına bankalarda bloke konulduğunu, söyledi.

Saygın, para kazanamadığı için icralık duruma düşen çiftçilerin hesaplarına bloke uygulandığı için mazot, gübre, prim desteklerini ya alamadığını ya da borcuna karşılık kesildiğini belirtti. Saygın, “Çiftçi corona virüsü salgını ile tam bir çıkmaza girdi”.

Borç-harç içindeki çiftçi şimdi de hijyen masraflarını karşılamak durumunda. Sağlık sektörünün ardından en yaşamsal sektör gıda sektörüdür. “Çiftçiye destek vermezsek aç kalırız, yakında raflar boşalınca bunu net bir şekilde herkes anlayacak” dedi.

PİRİNÇ VE PATATESTE SIKINTI!

Bu yıl soğuklar nedeniyle patateste, yağış azlığı ve kuraklık nedeniyle pirinçte yüzde 20'ye varan ürün kaybı olabileceği uyarısını yapan İYİ Parti İpekyolu İlçe Başkanı Serkan Saygın, “Pirinçte net ithalatçı konumunda ki ülkemiz, salgın ortamında yurt dışından ithalat da yapamama riski ile karşı karşıyadır. Tüm ülkeler kendi vatandaşının karının doyurma derdine düşmüştür” dedi.

YETERLİ DEĞİLİZ!

Saygın, “Buğday, kuru fasulye, mısır, arpa, mercimek ve ayçiçeğinde yeterli değiliz. 2019'un ilk 11 ayında 26.474 ton kuru fasulye, 862 bin ton pamuk, 273.873 ton mercimek ithalatı yapıldı.

Yeterli olduğumuzu iddia ettiğimiz buğday da ise 2019 yılında 9.8 milyon ton ithalat yapıldı. Bu rakam, 19 milyon ton olan üretimin yüzde 52'si kadar. Türkiye buğdayda kendi kendine yeterli değil” dedi.

Editör: TE Bilisim