Van’ın o karlı ve çetin geçen kışlarının birinin daha içerisindeyiz.

Uzun bir süre önce başlayan kar yağışı kendini hem şehir merkezinde hem de ilçelerin tümünde hissettiriyor.

Hatta dün açıklanan rakamlara göre özelliklede önceki günden başlayarak Van’ı esareti altına alan kar yağışı nedeni ile 579 yerleşim yeri ulaşıma kapandı.

Dün sabah güne başlayan tüm vatandaşlar önce karlar altında kaybolan araçlarını çıkardılar, daha sonra evlerinin önünü temizlediler ve esnaflarda iş yerlerinin kapılarına gittiklerinde karşılaşmış oldukları manzaralar hemen hemen aynıydı.

Bu sene kar yağmıyor düşüncesi bir anda yerini kar yağışının Van’ı esareti altına almış olduğu gerçeğine bıraktı.

Esnaflar dört bir yandan iş yerlerinin ve şehir merkezinde bulunan kaldırımlarda biriken karı temizlemeye koyulurken belediye ekipleri de ilerleyen saatlerde kendilerine eşlik etti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda her ne kadar ‘Karı temizleyen ekiplerimize Vanlı esnaflar da eşlik etti.’ Paylaşımları yapılsa da güne erken uyanan herkesin görmesi gereken gerçek aslında belediye ekiplerinin esnafa eşlik etmiş olduğu gerçeğiydi.

Dün ki kar yağışından önce bile Van’ın gerek mahallelerinde gerek merkez caddelerinde kar yağışının bırakmış olduğu etkiler doğal haline bırakılmışçasına duruyordu.

Önceki gün gece saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı konusunda meteorolojiden de gereken uyarılar ve açıklamalar yapılmıştı.

Tüm bunlara rağmen Van’ı etkisi altına alan karın temizlenmesi konusunda ilgili kurumlar sahaya biraz geç indi ve alınması gereken önlemler de pek alınmış gibi durmuyordu.

Dün ki kar yağışı yerel yönetimler için bir mülakattan farksızdı ve esnafların karşılaşmış olduğu Kemal Sunal filmlerini aratmayan herkesin kapısının önünü temizlediği sahneler akıllara kazınmış sosyal medya hesaplarında da yerlerini almıştı.

Yerel yönetimler de bunun karşısında bir ispat çabası içerisine girerek sosyal medya hesaplarından yapmış oldukları çalışmalara ilişkin fotoğraflar paylaşarak ‘Ekiplerimiz iş başında’ mesajını vermeye çalıştı.

Elbette ki bu kar yağışı karşısında yerel yönetimlerin hiçbirine araçları çıkarmadınız, hiçbir şey yapmadınız demiyor kimse fakat yapılan da oldukça yeterli değildi.

Esnaflar, memurlar, öğrenciler, işçiler kısacası toplumu oluşturan vatandaşların tümü kar yağışı karşısında yaşadıkları çileye bizzat şahit oldu.

Yapılacak hiçbir sosyal medya paylaşımı ya da ispat çabası bu gerçeği değiştiremez.

Kısacası kurumlar, belediyeler, yöneticiler kabul etmelidir ki,

Van karla mücadelede sınıfta kaldı!

Çünkü kar artık beklenmeyen bir misafir değil. Günlerdir Meteoroloji’nin uyarıları, tahminlari yayınlanıyor. Çok yoğun bir kar yağışı olacağı söyleniyor.

Üstelik bunu bir kurum söylüyor. Ali, Ahmet değil. Haliyle yıllardır Van’da devam eden karı yağdıktan günler sonra kaldırma işi olmuyor.