Başlık herkesi çok umutlandırdı değil mi? Çünkü baş belası kiloları vermenin kolay yolları da varmış diye düşündünüz. Evet, zayıflamak aslında çok kolay. Bunu zorlaştıran sizlersiniz. Nasıl zorlaştırdığınızı size söyleyeyim. Fazla kilolarınızı vermenin imkansız olduğunu düşünüyorsunuz ya da beyninizde imkansız gibi düşünüp aslında yapabileceğinize kendinizi inandırmaya çalışıyorsunuz. İnanmak değil düşüncenizi değiştirmeniz gerekir. Gerçekten kolay olduğunu diyet sürecine başlayarak görebilirsiniz. Bu süreçte neler yapabileceğinizi sizler için özetledim:

1) Diyet kelimesi size zulüm gibi geliyorsa, ben diyete değil vücudum için sağlıklı beslenmeye başlıyorum diyebilirsiniz.

2) Diyete başladığımda, sevdiğim besinleri artık yiyemeyeceğim düşüncesindeyseniz yanılıyorsunuz. Evet, yiyeceksiniz ama ne kadar ve ne sıklıkta yemeniz gerektiğini belirlemeniz, bilmeniz gerekmektedir.

3) Ne kadar su içiyorsunuz? Susuz kalan bir vücudun yağ depolamaya başladığını biliyor musunuz? Susuzluk size duygusal açlık gibi yanlış sinyaller gönderip karbonhidrat kaynaklı besinlere karşı isteğinizi arttırır. Duygusal açlık nedir? Yemek yediniz, birkaç saat sonra açlık hissediyorsunuz ya da moraliniz bozuk ve canınız sürekli birşeyler yemek istiyor. O anda nefsinize hakim olamayıp sakın buzdolabının kapağını açmayın veya dilim dilim baklavalar yemeyin. Sakince mutfağa gidin ve 1 bardak suyu oturarak, yudum yudum için. Gerçekten sadece susamış olduğunuzu fark edeceksiniz. Su içtiniz ve hala açlık yaşıyorsunuz. O zaman bir havuç veya bir mandalina yiyin. Yani alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirin.

4) Her akşam uyumadan önce günlük kendiniz ve sağlığınız için neler yaptığınızı yazın. Mesela; hiç su içmiyorken bugün tam 10 bardak su içtim veya 1 paket çikolata yerine sadece yarısını yedim, 15 dakikada olsa yürüyüş yaptım gibi. Bu sizin kendinize güvenmenizi sağlayacak ve gerçekten kilolarınızı vermek için size yardımcı olacaktır.

5) Egzersiz yapmak illa bir spor salonuna yazılmak değildir. En basit egzersizi size söyleyeyim, dans etmek. Sizi hem psikolojik olarak rahatlatacak hem de kalori yakmanıza yardımcı olacak. Dans etmek bana göre değil diyorsanız ip atlayın, merdivenleri yürüyerek çıkın, arabayı uzağa park edin.

6) Porsiyonları birden yarıya indirmeyin. Yavaş yavaş yediklerinizi azaltmak sizi diyetten uzaklaştırmayacaktır. Günde 8 dilim ekmek yerken diyete başladığınızda 2 dilim yemeyin veya her gün 2 dilim baklava yiyorken 3-4 haftada 1 dilim baklava yememezlik yapmayın. Bunu yaptığınız zaman diyetten bıkacak ve vazgeçmeniz kaçınılmak olacak. Ekmeğinizi ertesi gün 6 dilime düşürün veya tatlınızı haftada 1-2 dilime indirin. 1 ay sonra göreceksiniz ki yediğiniz baklavalar size ağır gelmeye başlayacak ve ben nasıl 3-4 dilim yiyormuşum deyip kendinize şaşıracaksınız.

Bu maddelere uyduğunuz zaman gerçekten tartıda eksileri görecek ve çok mutlu olacaksınız. İdeal kilonuza kavuşmanız duasıyla, sağlıkla kalın.