ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da festivaller hız kesmeden devam ediyor. Terör eylemleri, pandemi ve diğer sebeplerle ara verilen festivaller ardı ardına yapılırken, bir festivalin daha ilk gerçekleştirildi. Kente farklı bir hava katan ve tanıtımda büyük pay sahibi olan festivaller, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artırırken, kentin tanıtımına da katkı sunarken Van Büyükşehir Belediyesi’nin 16-23 Temmuz tarihleri arasında yapacağı 1’inci Van Denizi Yüzme Festivali, 16 Temmuz’da Kale Atatürk Kültür Parkında yapılan konser eşliğinde start aldı. Festivalin ilk yüzme etkinliği de dün itibarıyla başlarken festivale katılmak üzere, ülkenin farklı kentlerinden Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi’nde bir araya gelen sporcu ve aktivistler yaklaşık 4,5 kilometre mesafedeki Akdamar Adası’na kulaç attı. Festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne olurken, 1 hafta sürecek olan festivalde her gün Van Gölü’nün ayrı bir noktasında kamp kurulup çeşitli etkinlikler düzenlenecek. 22 Temmuz’a kadar sürecek festivaller farklı lokasyonlardaki yüzme etkinlikleri ve kamplarla sürecek.

FESTİVAL VAN’DAKİ ADALARDAN NEMRUT’A UZANACAK

Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının organizesinde, Van Gölü Aktivistlerinin destekleriyle 16 Temmuz’da Van Kalesi Atatürk Kültür Parkında verilen konser ile start alan Yüzme festivalinin ilk etkinlik gününde sabah saatlerinde ücretsiz otobüslerle Gevaş ilçesi Akdamar İskelesine gelen yüzlerce sporcu, burada bulunan kamp alanında toplandı. Kayıtları alınan ve malzeme desteği verilen vatandaşlar ve sporculara yüzme kuralları ve güvenlik önlemleri anlatıldı. Akdamar Adası ile başlayan yüzme etkinliği 23 Temmuz’a kadar sırasıyla Altınsaç, Kuzu Adası, Akdamar Adası, Çarpanak Adası, Adır Adası, Bitlis Nemrut Krater gölündeki dalış, kamp ve etkinlikler ile sürecek.

ÖZEL: FESTİVALE YOĞUN BİR İLGİ VAR

Festivalle ilgili Şehrivan’a konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, festivalin önemine değinerek şunları söyledi: “Festivalimiz Van Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde Vangölü Aktivistlerinin desteğiyle yapılıyor. Ülkemizin çeşitli illerinde de şu an misafirlerimiz var. Festivalimiz kamplı olacak. 600 kişi festivale kayıt yaptı. 4 adaya yüzeceğiz. Ortalama 4 kilometre civarında bir yüzme olacak bugün. Her gün bir adaya yüzeceğiz. Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuzu Adası olmak üzere. Bu adaların da tarihi özellikleri var. Biz de Van Gölünü tanıtmak istiyoruz. Bu adaların da turizme kazandırılması için farkındalık yaratıyoruz. Bunu geleneksel hale getireceğiz. Bizim bu festivalimiz artık her yıl sürecek. Festivale çok ilgi var. Özellikle İstanbul’dan katılanlar var. Hatta aramızda Down sendromlu bir sporcumuz da var. Festivale katılmak için İstanbul’dan buraya geldi. İzmir’den, Mersin’den, Tunceli’den, Bitlis’ten ve civar illerden katılanlar var. Festivali önemli buluyorum. Festival bir ilk özelliğini taşıyor.”

ÖZEL: BİZ YILLARDIR VAN GÖLÜNE SIRTIMIZI DÖNDÜK, ARTIK YÜZÜMÜZÜ DÖNÜYORUZ

Özel, bu tür etkinliklere devam edeceklerini belirterek, “Biz yıllardır Van Gölüne sırtımızı döndük, artık yüzümüzü dönüyoruz. Bu tür etkinliklerle daha çok farkındalık yaratmak istiyoruz ve etkinliklerimize devam edeceğiz. Van Gölünün turizme olan katkısını ön plana çıkarmak istiyoruz. Sadece yüzme değil çeşitli su sporları da yapılabilir. Etrafında plajlar, tesisler kurulabilir. Ortadoğu’ya hitap edebilecek çok önemli bir potansiyele sahip. Biz bu potansiyeli bu şekilde çeşitli etkinliklerle ortaya çıkarmak istiyoruz. Bizim için heyecan verici çünkü 7 gün boyunca belki Türkiye’de çok nadir yapılan yüzme festivali yapılacak. Katılımın çok yüksek olması da insanların artık Van Gölüne döndüğünün de göstergesidir. Van Gölü farkındalığının da arttığını görüyoruz. Başka Van Gölü yok. Korumamız gerekiyor. Gelecekte çocuklarımızın yüzmesini istiyorsak Van Gölüne sahip çıkmamız gerekiyor. Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın” diye aktardı.

DAĞER: VAN GÖLÜNÜN KORUNMASI İÇİN FARKINDALIK YARATMAK GEREKİYOR

Festivalle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer şunları kaydetti: “Van Gölü havzası ülkemizin en nadide yerlerinden biri. Van Gölü çok kıymetli bir göl. Gerek bölgesindeki yaşam ve içinde barındırdığı yaşamla, doğal güzelliğiyle çok kıymetli bir yer. Van Gölünün korunması için öncelikle farkındalık ve kamuoyu oluşturmak gerekiyor. Bunları da Büyükşehir Belediyesinin himayesinde 1. Van Denizi Yüzme Festivalinde buluşturduk. Vangölü Aktivistleri olarak çoğunlukla yaptığımız farkındalık çalışmaları bu tür sportif faaliyetlerle de insanların ilgisini Van Gölüne çekmek istiyoruz.”

“TEMENNİMİZ ADALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZME KAZANDIRILMASI YÖNÜNDEDİR”

Dağer, “Bu sayede kamuoyu bilinciyle gerekli kurum ve kuruluşların Van Gölüne gerekli önemi verebileceğine inanıyoruz. Çünkü Van Gölünün hep gündemde olması Van Gölünün güzelliklerinin veya eksiklerinin kontrol altına alınmasını daha kıymetli bir yere gelmesi için çalışmalar yapılabileceğine inanıyoruz. Festivalde dışardan katılan insanlar var. Misafirlerimiz Türkiye’nin her yerinden geldiler. Van Gölüne ilk defa giren insanlar var. Temennimiz adaların sürdürülebilir turizme kazandırılması yönündedir. Bu olduktan sonra adalar çok kıymetli olacak” dedi.

TÜRKİYE’NİN FARKLI KENTLERİNDEN FESTİVALE GELDİLER

Festivale katılmak üzere Van’a gelen Hüsamettin Dinçer, şunları söyledi: “Festivale katılmak için İstanbul’dan geliyorum. Festival gayet başarılı ve güzel. Biz de festivalin bir parçası olmak istedik ve geldik. Van Gölü kirlenmesin diye farkındalık oluşturmak istedik. Van Gölünü kirletmeyelim, temiz kalsın. Gelecek nesillere temiz bırakalım.”

FESTİVAL İLGİ GÖRDÜ!

Nazan Avcı adlı katılımcı, festivalin güzel geçtiğine vurgu yaparak, “İstanbul’dan buraya geldim festivale katılmak için. Festivale katkımız olsun diye geldik. Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın diye burada ses getirmek adına bir festival yapılıyor, biz de katılmak istedik, kayıt yaptım ve geldik. Bugün ilk günümüz. Bugün çok güzel geçiyor. Kamp da yapacağız. Devamını merakla bekliyoruz” şeklinde konuştu. Nurullah Akgül adlı katılımcı da Van Gölü’nün kirliliğine değinerek, “Festivale Tatvan’dan katılıyorum. Festival çok güzel. Van Gölü çok kirletiliyor. Özellikle piknik alanları çok kirletiliyor. Festivalde çok güzel. Farkındalık yaratmak adına çok başarılı bir festival” diye konuştu.

“FARKINDALIK YARATMAK ADINA ÇOK BAŞARILI BİR FESTİVAL”

Esra Çelik adlı katılımcı, geçen yıl da yüzme etkinliğine katıldığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Festivale Van’dan katılıyorum. Festival çok güzel. Van Gölünü tanıtma amaçlı daha önce de böyle etkinlikler yapıldı. Geçen yıl da yüzme etkinliğine katılmıştım. Belediyemiz ve Vangölü Aktivistleri Derneği her türlü desteği de sağlıyor. Çok güzel bir etkinlikti. Gölümüz zaten çok güzel. Her türlü destek sağlanıyor. Herkesin gelmesini tavsiye ederim.”

1 HAFTA BOYUNCA SÜRECEK

Etkinlik sonrası yüzerek herkesten önce adaya ulaşan ikizler Emir Erdal ve Eren Erdal da Şehrivan’a konuşarak duygu ve düşüncelerini aktardı. Emir Erdal, “4 kilometrelik bir mesafeyi yüzdük. Zor geçti. Van Gölü sodalı olduğu için yer yanım yanıyor ama festival çok güzel. Çok güzel bir organizasyon olmuş. Festival bir hafta sürecek. Onlara da katılacağım” dedi. Eren Erdal ise güzel bir tecrübenin olduğunu ifade ederek, “Göl çok dalgalı ama çok iyi bir tecrübeydi. Su biraz ağzı yaksa da güzel bir deneyim oldu. Festival çok güzel. Herkese yüzmeyi tavsiye ederim” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim