ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ- Van’da İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Turgay Umaz ve öğrencileri Van’dan hazırlayıp tüm dünyaya ulaştıracakları bir çalışmaya imza attı. Hiçbir profesyonel destek almadan öğretmen-öğrenci işbirliği ile Van’dan hazırlanan şarkı tüm gelirlerini aynı okulun ihtiyaç sahibi öğrencilerine bağışlayacak.

Son yıllarda sürekli olarak eğitim sıralamasındaki başarısızlığı, sınav değerlendirmelerine göre sonlarda yer alması gibi konularla yer almasına rağmen Van’da zaman zaman başarı hikayeleri de eksik olmuyor. Projeleri ile Türkiye genelindeki çalışmalarda derece alanlar, icatlarıyla adından söz ettirenler, yetenekleri ile göze çarpan öğrencilerin haberleri ardı ardına geliyor. Bu başarı hikayelerinden birisi de Van İpekyolu ilçesinde yer alan Özen Adanalı Anadolu Lisesi’nden geldi. Okulun İngilizce Öğretmeni Turgay Umaz ile yetenekli öğrencileri derslerdeki başarılarına ek olarak farklı alanlardaki yeteneklerini buluşturup dünya çapında ses getirecek bir çalışmaya imza attı. İngilizce öğretmeni olarak görev yapmasına rağmen çocukluktan beri müziğe meraklı olan İngilizce Öğretmeni Umaz, ders aralarında ve boş zamanlarda yetenekli olduğunu farkettiği öğrencilerinin elinden tuttu. Sözünü müziğini kendisinin yazdığı şarkıları öğrencileri ile kurguladı. Ardı ardına yayınlar yapan öğretmen ve öğrenciler son olarak tamamıyla kendilerinin hazırladığı İngilizce şarkıyı Türkiye’nin en büyük müzik platformu olan NetD müzikte yayınlatmayı başardı. Birkaç gün önce yayına giren şarkının en anlamlı tarafı ise öğretmen ve öğrenciler bu şarkının yayın haklarından gelecek tüm gelirleri yine okuldaki ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlıyor olması.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERDEN MÜTHİŞ BİR ÇALIŞMA!

Van’da İngilizce Öğretmeni olarak görev yapan Turgay Umaz öncülüğünde, öğretmen ve öğrencilerin birlikte hazırladığı İngilizce şarkı hem Türkiye hem de dünya müzik piyasalarına açılıyor. Öğretmen ve öğrencilerin ortak yürüttüğü söz ve müziğini Umaz’ın hazırladığı bu çalışmada, vokal olarak 12. sınıf öğrencisi Helin Çakır, klip yönetmenliğinde Sınıf Öğretmeni Yalçın Varol Yıldızbaş, kurgu-montajında ise 12. sınıf öğrencisi Muhammed Sürme yer aldı. Türkiye’nin en büyük müzik platformu olan NetD Müzik ile yayınlanan bu çalışmanın sanatçıya ait gelirlerinin tümü, Özen Adalı Anadolu Lisesinde öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrenciler için okul-aile birliğine devredilecek.

DERSTE YETENEKLERİNİ FARKETTİ, BİRLİKTE DÜNYAYA AÇILDILAR!

Öğrencileriyle geçen yıl İngilizce şarkı çalışmalarına başlayan Umaz, “Bir ders etkinliği sırasında öğrencilerimin, yabancı müzik tarzlarına ilgilerinin olduğunu fark ettim. Şarkı söyleme becerileri, başarılı telaffuzları ve ton uyumları dikkatimi çekmişti. Bunun üzerine kafamda bir şeyler şekillendi. Daha önceden müzik yapımı ile hobi amaçlı ilgilendiğimden, öğrencilerime birlikte bir şarkı yapma projesi sundum. Öğrencilerimin bu konudaki istekli tutumları ve bu fikri benimsemeleri ile harekete geçtik. Vokal olarak öğrencilerimden Ela Kaya, Rojbin Demir, Merve Biçinci ve Müzik Öğretmenimiz Ayça Kalay’ın yer aldığı ilk çalışmamız olan “Chasing The Line” şarkısını bitirip, yapmış olduğumuz tarzda müzik yayınlayan yabancı bir şirkete gönderdik. Şarkımız beğenilip yayınlandı. Bu projenin vermiş olduğu motivasyonla öğrencim Rabia Sayiner ile “Don’t Reach Out” isimli ikinci çalışmamızı yaptık ve o da bir başka yabancı müzik şirketi etiketiyle yayınlandı.” dedi.

ÖĞRETMEN SÖZ VE MÜZİĞİ YAZDI, ÖĞRENCİLER SÖYLEYİP KURGULADI!

Başarılı iki çalışmanın ardından tekrar kolları sıvayan Umaz, bu defa yeni bir çalışma hazırladı. Söz ve müziğini Umaz’ın hazırladığı “Flutter” adlı şarkıyı 12. sınıf öğrencisi Helin Çakır seslendirdi. Umaz, “Çalışmayı bu defa NetD ile anlaşmalı ulusal bir müzik şirketine gönderdik. Oldukça beğendikleri bu çalışmamıza klip çekmemiz halinde yayınlayacaklarını söylediler. Klip söz konusu olunca biraz tereddüt yaşadık, çünkü o konuda hiçbir deneyimimiz yoktu. Başlarda dışarıdan bir prodüksiyon ekibi ile çalışmamız gerektiğini düşündüm. Sonrasında çekimleri de yine destek almadan kendimiz okul bünyesinde yapabileceğimizi, böylesinin daha anlamlı olacağını, bu konuda yetenekli bir öğrencime de fırsat tanıyabileceğimizi ve bu projeyi bir prodüksiyon şirketi kadar iyi yapabileceğini fark ettik. Gönüllü bir çalışma ve maddi konuda bir desteğimiz olmadığı için kendi imkân ve ekipmanlarımız ile çekimlere başladık.  Klip yönetmenliğini okul müsamerelerinde yönetmenlik yaptığını bildiğim öğretmen arkadaşım Yalçın Varol YILDIZBAŞ yaptı. Çalışmanın klip kurgu-montajını ise bu konuda oldukça yetenekli olan öğrencim Muhammed Sürme yaptı. Klibi bitirip gönderdik ve yayın için 16 Mart tarihi verildi.” dedi.

HİÇ PROFESYONEL DESTEK ALMADAN TAM PROFESYONEL BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTILAR

“Biz hiçbir profesyonel destek almadan bu çalışmayı tamamıyla öğrencilerimiz ile hazırladık” diyen Umaz, iki öğretmen iki öğrenci, dışarıdan hiç kimsenin yer almadığı bu performansın yetenekli öğrenciler için bir başarı hikayesi olduğuna vurgu yaptı. Hem görev yapmakta olduğu Özen Adalı Anadolu Lisesinde hem de Van’da böylesi yüzlerce yetenekli öğrencinin olduğunu söyleyen Umaz, teşvik edilmesi halinde Türkiye ve dünya standartlarında daha nice çalışmaların yapılabileceğini belirtti.

YETENEKLİ ÖĞRENCİLERE ÖRNEK OLDULAR

İngilizce alanında öğretmenlik yapmasına rağmen hem kendisi hem öğrencisi yeteneklerini sergileme fırsatı bulurken bu çalışma ile birlikte örnek de bir tavır sergilenmiş oldu. Özen Adalı Anadolu Lisesi’nin öğrencilerinin birbirinden özel yetenekleri bu çalışma ile ortaya çıkarılırken öğrenci diğer okullarda da böylesi yeteneklerin ortaya çıkmasında ön ayak oldu. Öğretmen Turgay Umaz da İngilizce alanındaki başarısının yanında müzik ve müzik kurgusu, görsellik alanındaki başarısını ortaya koyma fırsatı bulurken gelirleri okula bağışlayarak da önemli bir farkındalığın öncüsü olmuş oldu.

Editör: TE Bilisim