ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKİM İNALÖZ-ERDAL ERBAŞ

Bu bölgede yetişen, bu bölgenin yetiştirdiği birçok önemli isme sahiplenme konusunda bekleneni yapamayan Van, bir önemli çalışmadan daha mahrum kaldı. Feqîyê Teyran, Melayê Cizîrî ve Êhmedê Xanî adlı üç önemli şahsiyet Diyarbakır’da ulusal bir projeye konu olurken, Van eski Van Valisi Münir Karaloğlu tüm gözleri Diyarbakır’a çevirecek bir çalışmaya daha imza attı. Feqîyê Teyran ile Melayê Cizîrî’nin Bahçesaray’da çekilen belgeseli ise Van yerine yine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT’nin de yürütücü olduğu proje kapsamında Diyarbakır’da izletildi.

YİNE MÜNİR KARALOĞLU, YİNE FARK YARATAN BİR PROJE!

Eski Van Valisi Münir Karaloğlu, gittiği tüm kentlerde fark yaratmaya devam ediyor. Van’dan sonra Bursa ve Antalya’da görev yapan ve bu kentlerde ulusal ve uluslararası manada ses getiren projelerin öncüsü olan Karaloğlu, Diyarbakır’da da büyük işlere imza atmayı sürdürüyor. Diyarbakır’ın tarihine, kültürüne büyük önem gösteren, şehrin ruhuna uygun projelerin öncüsü olan Karaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleşen devasa projeyi daha hayata geçirdi. Bölgenin üç büyük şairi ve alimi olarak bilinen Feqîyê Teyran, Melayê Cizîrî ve Êhmedê Xanî’nin eserlerinden yola çıkarak Doğu’nun Kanatları adıyla Programı düzenlendi.

VAN UZAKTAN UZAĞA İZLEDİ!

Van’ın en önemli alimlerinden olan Feqîyê Teyran’dan ilham alınarak adı Doğu’nun Kanatları olarak gerçekleştirilen programda, Van’da çekilen İki Nehrin Buluşması (Hevdîtina du Çeman) belgeselinin galası da Van değil Diyarbakır’da gerçekleşti. Van’da daha önce gündeme getirilmesine rağmen bu anlamda sahiplenme gerçekleşmezken o belgesel TRT’nin da dahil olduğu projede Diyarbakır’da beğeniye sunuldu. Programda ayrıca sempozyumlar, sergiler, konserler ve Türkçe-Kürtçe birçok etkinlik gerçekleşti. Van ile bağlantıları Diyarbakır’dan daha güçlü olan Feqîyê Teyran, Melayê Cizîrî ve Êhmedê Xanî Van ise birçok proje ve programda olduğu gibi bu etkinliği uzaktan izlemek ile yetindi.

DİYARBAKIR ULUSLARARASI BULUŞMALARA İMZA ATIYOR VAN AİLE ARASINDA FESTİVALLER DÜZENLİYOR!

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Doğu'nun Kanatları" programı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla dolu dolu kültür sanat etkinlikleri Diyarbakırlılarla buluştu. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 28-30 Nisan arasında kentte gerçekleştilen ‘Doğu’nun Kanatları’ programı renkli etkinliklere sahne oldu. Doğunun Kanatları programı kapsamında Feqîyê Teyran, Melayê Cizîrî ve Êhmedê Xanî’nin eserlerini ve düşüncelerini konu alan sempozyum, sergi, eser yorumlamaları, konserler ve birçok etkinlik düzenlendi. Etkinlikler, 28 Nisan’da Türk Tarih Kurumu ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Doğu’nun Üç Yıldız’ı” paneli ile başladı ve 3 gün boyunca sürdü.

ÜÇ ÖNEMLİ ŞAHSİYETİ DİYARBAKIR SAHİPLENDİ

Birçok etkinliğin düzenlendiği programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu buluşma için; “Doğunun Kanatları Programı'nda medeniyetimizin oluşmasına büyük katkılar sağlamış, bu coğrafyaya ruh veren öncü şahsiyetlerin eserlerini yeni nesillerle buluşturuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizle birlikte Feqîyê Teyran’ın ile Melayê Cizîrî’nin Divanı ve Êhmedê Xanî’nin Mem û Zin adlı eserinin basımlarını gerçekleştirdik. Bu süreçte Büyükşehir Belediyemizle birlikte yeniden basımlarını üstlenerek kültür hayatımıza önemli bir katkıda bulunduk.” Dedi.

BAKAN: DİYARBAKIR’A BÜYÜK BİR PROJEYE DAHA DAHİL ETTİ!

Bakan Ersoy, çok yakın bir zaman içerisinde yeni eserlerin de basımını gerçekleştirip, Diyarbakır'ın kültür ve sanat hayatına katkı sağlamaya devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür ve sanatla ilgili etkinliklerimiz bununla sınırlı kalmayacak. Artık bu etkinlikleri birçok restorasyonla destekliyoruz. Şimdi restorasyon yaptığımız yerlerde konseptini de geliştireceğiz ve bunu kültür yolu festivalleriyle süsleyeceğiz. Biliyorsunuz İstanbul’da geçen sene Beyoğlu kültür yolu festivalinin ilkini gerçekleştirmiştik, bu sene 28 Mayıs itibariyle de Ankara’yı dahil ediyoruz. Bugün yaptığımız değerlendirmede Diyarbakır Sur Festivali'ni sonbahar itibariyle 1-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır'da gerçekleştirmeye karar verdik. Binlerce sanatçının, onlarca etkinlik noktasında yüzlerce etkinlikle Diyarbakır halkının buluşmasını sağlayacağız. Hem yöreden hem Türkiye'den hem de dünyadan birçok sanatçının katılımıyla çok farklı renkleri, bir renkler bütünlüğünü 7’den 70’e herkese, her yaş gurubuna ve her zevke hitap eden sanat etkinlikleriyle Diyarbakır'ımızı buluşturacağız.”

KARALOĞLU: AMACIMIZ KÜRTÇE’Yİ YAŞATMAK VE GELİŞTİRMEK!

“Bizim amacımız Kürtçeyi yaşatmak ve geliştirmek, Kürtçenin klasik eserlerini gençlik ve bugünün gençliğiyle buluşturmak ve Kürtçe eserleri herkesin kütüphanesinde, kendi kütüphanelerimizde, kurumların kütüphanelerinde bulunabilmesini kolaylaştırmak. Yani bizim medeniyetimizi mayalayan büyük şahsiyetlerin bize bırakmış olduğu en büyük miras olan kitaplarına erişimi ve ulaşımını kolay kılmak istiyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımızın gerçekten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile bize güven duyup bu çalışmayı yapmasından dolayı çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu yeni baskılarla Klasik Kürtçe eserler çok daha fazla insanın kütüphanesinde ve elinde olacak."

VAN’DA ÇEKİLEN BELGESELİN GALASI DİYARBAKIR’DA YAPILDI!

Öte yandan İmza töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde; Feqiyê Teyran ve Melayê Ahmed-i Cizirî’nin yaşam hikayelerinden ilham alınarak TRT tarafından hazırlanan “İki Nehrin Buluşması” belgesel dramanın galası da Van yerine Diyarbakır’da yapıldı. Bakan Ersoy ve önemli konuklar “İki Nehrin Buluşması” adlı belgesel filmi izledi. Etkinlikte ayrıca, Melayê Cizîri'nin "Xelqolimin kin şîretê" (Ey insanlar öğüt verin bana), "Dil jimin bir dil jimin" (Kalbimi Benden Aldı), "SebahulXeyr" (Hayırlı sabahlar) Feqiyê Teyran'ın "Zembîlfiroş" (Sepet Satıcısı), "Ay Dîlberê" (Dilberim), "Yar tu yî" (Yar sensin) gibi bestelenmiş eserler seslendirildi.

GÜLŞEN ORHAN DA ESER SESLENDİRDİ

Programa, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç da katıldı. Vanlı siyasetçi Orhan ayrıca konserler kapsamında daha önce TRT Kurdî için de seslendirdiği eserlerden bazılarını sahnede icra etti.

VAN BU KENTİN ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİNİ SAHİPLENEMİYOR!

Eski Van Valisi Münir Karaloğlu’nun Van’da görev yaparken de Feqiyê Teyran ile ilgili festival ve çalışmalar yapmış ve Bahçesaray’da önemli projeler ile gözleri Van’a çevirmişti. Vali Karaloğlu’ndan sonra Van’da düzenlenen bu tür etkinlik ve programlar yavaş yavaş azaldı ve unutulmaya yüz tuttu. Her ilçede ilçeye özgü isim ve ürünleri ilham alan festivallerin gerçekleştiği Van’da bu etkinliklerin yerini küçük festivaller alırken önemli şahsiyetlerle ilgili çalışmalar ise yapılmaz oldu. Son dönemlerde çok tartışılan Yaşar Kemal gibi Vanlı isimler konusunda bir sahiplenmenin gerçekleşmediği Van’da Feqiyê Teyran gibi isimler konusunda da pasif bir süreç izlendi. Feqiyê Teyran belgeseli Bahçesaray’da çekilmesine rağmen o belgeseli Van’da galasının yapılması ve projeye dahil edilmesi anlamında adım atılmadı.

Editör: TE Bilisim