ŞEHRİVAN HABER - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Doç. Dr. Hasan Buğrul tarafından yıllardır fotoğraflanan ve arşivlenin onlarca fotoğraf ‘Hakkâri Yöresi Geleneksel El Sanatları Fotoğraf Sergisi’de beğeniye sunuldu.
 
Doç. Dr. Hasan Buğrul tarafından hazırlanan sergi, önce Van Meslek Yüksekokulu önünde sergilenirken, 3 gün boyunca da Van Turizm fuarında sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İlk olarak Van YYÜ'de sergilenen yöresel ürünlerin yıllar boyunca fotoğraflanmasının ardından oluşturulan sergiye yoğun bir ilgi gösterildi. Van YYÜ'deki sergiye katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, bölgenin ve Hakkâri’nin, yüzlerce yıllık yaşam kültürünü yansıtan ürünlerin yer aldığı serginin; kültürel değerlerimizi, geleneksel sanatlarımızı gelecek nesillere aktarmaya çalıştığı için çok önem arz ettiğini ifade etti. Sedat Yayla, tarihe ışık tutan yöresel ürünleri gençlerle buluşturduğu için Doç. Dr. Hasan Buğrul’a ve serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla tarafından Doç. Dr. Hasan Buğrul’a plaket takdim edildi. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Aslı Çilingir Yeltekin ise serginin kültürel mirasımız unsurları arasında önemli bir yere sahip olan el sanatlarımızın tanıtılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının yanında yöre ekonomisine de katkı sağlamaya yönelik olduğunu söyledi. Yeltekin, sergide yer alan eserlerin yapılış teknikleri, çeşitleri, sahip oldukları malzeme, üzerlerinde yer alan figürler ve figürlerin taşıdıkları mesajlar gibi bilgilerin, sergilenen fotoğraflardaki açıklamalarda yer aldığını belirterek yün çorap, yün eldiven, reşik adlı ayakkabı ve kar ayakkabısı olmak üzere 80 kadar eserin fotoğrafının sergilendiğini söyledi. Sonradan, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ile Eşi Duygu Şevli Hanımefendi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş’ın katıldığı, yöresel motiflerle bezenmiş el sanatları ürünleri sergisi gezildi. Doç. Dr. Hasan Buğrul, Rektör Şevli’ye Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış ‘Hakkari Yün Çorapları’ adlı kitabını takdim etti.

TURİZM FUARINDA DA BEĞENİYE SUNULDU

Öte yandan Buğrul'un Hakkâri Yöresi Geleneksel El Sanatları Fotoğraf Sergisi, 29 Eylül- 02 Ekim tarihleri arasında Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde de sergilendi. Fuar boyunca yoğun bir ilgi gösterilen sergi 19 Ekim’de Hakkâri Belediye’sinin önündeki açık alanda, 21-23 Ekim tarihleri arasında ise Hakkâri Üniversitesi konferans salonunda sergilenmeye devam edecek.
 

Editör: TE Bilisim