ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-UĞURCAN DEMİR

URARTU’YU ÇALIŞAN AKADEMİSYENLER VAN’DA BULUŞTU

Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan büyük Urartu Sempozyumu yoğun çalışmaların ardından hazır hale getirildi. Kentte hüküm sürmüş medeniyetlerden en önemlisi olan Urartular’ın konu edindiği Urartu ve Ötesi: Demir Çağ Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim konulu uluslararası sempozyum başladı. Urartu medeniyetinin mimarisi, sanatı, dili, kültürel ve son yıllarda yürütülen kazı çalışmaları bu sempozyumla bir kez daha dünyaya sunulurken, sempozyumun açılış töreninde sempozyumun düzenleyici ve paydaşları açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. 9 ülkeden 70’e yakın akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılış töreninde düzenleme kurulu başkanı olarak konuşan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Urartu’nun bu topraklarda hüküm sürdüğü döneme ve öneme vurgu yaparak, “Urartu Van’dır, Van Anadolu’dur dedi.” Konuşmalarda Urartular’dan kalma diğer önemli miraslara da vurgu yapılırken eski Van şehrinin canlandırılması ve diğer yeni gelişmeler de paylaşıldı.


 

USLU: URARTU VAN’DIR

Programın açılışına yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen katılırken, açılış töreni Van Müzesi’nde yapıldı. Urartu medeniyeti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve sempozyum düzenleme kurulu adına konuşan Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Erol Uslu, “Urartu ve Ötesi: Demir Çağı Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim’ sempozyumu Van için önemli ve değerlidir. Bu topraklar 3 bin yıl önce kucak açtığı ve bağrında beslediği insanlar vardı. Bu sempozyumda tüm dünyaya bir kez daha Urartu Van’dır, Van Anadolu’dur diyeceğiz. Dönemin süper gücü olan Asur Devletine karşı devlet olmayı başarabilmiş ve tarih sahnesine yaklaşık 250 yıllık bir geçmişi olan bir devletten bahsetmemek olmaz. Yaklaşık 16 yıllık müzecilik ve 8 yıllık müze müdürlüğü dönemimde Urartu Devletine ait birçok esere gördüm, dokundum, izledim ve yorumladım.” Dedi.

“VAN MÜZESİ SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Van Müzesinde yapılmasının amacına değinen Uslu, “Güçlü Urartu Devletinin sahip olduğu eşsiz koleksiyonun bir bütün olarak görüleceği tek mekân Van Müzesidir. Bu anlamda bu programın burada düzenlenmesini istedik. Aslında sempozyum hazırlıklarına 2019 yılında başlamıştık. Ancak pandemiyle birlikte bu günlere nasip oldu. Düzenleme kurulu olarak sempozyuma katılımın geniş olması için bir internet sitesi oluşturuldu ve bu kanal üzerinden başvurular alındı. Herkese açık bir davetiyle bu işlem yapıldı. Urartu Devletine başkentlik yapmış Van’da bu devletin kültünü taşıyan bu müzenin kurucu müdürü olduğum için de çok şanslı olduğumu bir kez daha dile getirmek isterim” ifadelerini kullandı.

VALİ BALCI’YA ÖZEL TEŞEKKÜR

Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür eden Uslu, şöyle devam etti: “Yaklaşık 4 ay önce ilimize atanan, geldiği günden bu kadar durmadan çalışan, hızlı kararlar alan, okumanın, bilimin ve kültürün aşığı olan Valimiz ve Büyükşehir Belediye vekilimiz Sayın Dr. Ozan Balcı’ya maddi ve manevi desteklerinden dolayı huzurunuzda teşekkürlerimi arz ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanımıza, YYÜ Rektörümüze, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne, DAKA’ya İpekyolu, Edremit ve Gürpınar Belediyelerimize, düzenleme kurulu olarak Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Doç. Dr. Gonca Deniz Arıkan, Müze müdürü ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

ŞEVLİ: SEMPOZYUM OLDUKÇA GURUR VERİCİDİR

Sempozyumun paydaş üniversitelerinden birisi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına açılışta konuşan Prof. Dr. Hamdullah Şevli, şunları kaydetti: “07-09 Eylül 2022 tarihleri arasında başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin işbirliği ve diğer paydaşlar ile birlikte, ilki düzenlenen uluslararası sempozyum hayırlara vesile olsun. Urartu Arkeolojisi ve çevre kültürler hakkında çalışan bilim insanlarının bir araya gelerek yeni verileri tartışma imkânı bulduğu bu sempozyumun düzenlenmesi oldukça gurur vericidir. Sempozyumun bölgenin tarihine ve kültürel değerlerine katkıda bulunmasını yürekten arzu ediyorum. Zira sizlerin de malumu olduğu üzere bu türdeki sempozyumlar bilimsel çalışmaların özgürce tartışıldığı ortamlardır. Urartu uygarlığının başkentinde bu sempozyumun yapılması ve ayrıca dünyanın en zengin Urartu eserlerine sahip Van Müzesi’nde gerçekleştirilmesi de o kadar anlamlı olmuştur.”

“VAN’DAKİ KAZILAR URARTU ARKEOLOJİSİ’NE IŞIK TUTUYOR”

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Eski Çağ’da pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Şevli, devamında şunları söyledi: “Onlardan biri de Urartulardır. Günümüzden yaklaşık 2800 yıl önce bu topraklarda ortaya çıkan Urartu Krallığı; başkenti Tuşpa (Van Kalesi) olan, Milattan Önce 9-7. yüzyıllar arasında başta Doğu Anadolu olmak üzere, Kuzeybatı İran ve Transkafkasya'nın bir bölümünü kapsayan geniş bir coğrafyaya hâkim olmuştur. Urartu Krallığı, Doğu Anadolu ve özellikle de Van tarihi için bir mihenk taşı durumundadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile Van ve çevresinde Urartu Arkeolojisi’ne ışık tutacak çok sayıda kazı ve araştırma yapılmaktadır. Yine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulan Urartu Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezimiz de Urartu Arkeolojisi‘ne önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra üniversitemiz Arkeoloji Bölümü’nde Urartuca hem lisans hem de lisansüstü dersi olarak okutulmaktadır.”

“ÜNİVERSİTE OLARAK ARKEOLOJİK KAZILARI DESTEKLİYORUZ”

Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünün bilimsel danışmanlığında ve Van Müzesi başkanlığında gerçekleşen “Van Kalesi Eski Van Şehri” kazı çalışmaları önemli bir adımını oluşturmaktadır. Van Kalesi kazıları bölgenin hem Urartu öncesi hem de sonrası tarihine ışık tutmaktadır. Yine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerince üstlenilen Çavuştepe Kalesi, Kef Kalesi ve İremir Höyük kazılarının yanı sıra devam eden 6 kazı ve 2 yüzey araştırması bölge arkeolojisi için önemli verilerin toplandığı çalışmalardır. Üniversitemizin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerince yürütülen bu çalışmalar, Urartu ve sonrasında bölgenin siyasi ve sosyal durumunu daha detaylı biçimde incelememize vesile olmaktadır. Üniversite olarak arkeolojik kazıları destekleyerek bölgemizin geçmiş uygarlıklarının ortaya çıkmasına katkı sunmaktayız” diye ekledi.

“ÇALIŞMANIN TAKİPÇİSİ VE DESTEKÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Rektör şevli, konuşmasını şu cümleler ile tamamladı: “Gerek Türkiye’deki üniversitelerde gerekse pek çok ülkede bulunan arkeoloji, antropoloji ve sanat tarihi kürsülerince yürütülen kazılarda ortaya çıkan ve çıkmaya devam eden yeni arkeolojik veriler, Urartu tarihinin kavranmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle 9 ayrı ülkeden 70’e yakın araştırmacıyı bir araya getirerek yeni bulguları değerlendirme fırsatı sunan bu organizasyonun paydaşı durumunda olmak bizleri mutlu etmektedir. Son derece büyük bir emek ve özveri ile kazı çalışmalarını gerçekleştiren, bu buluntuları yorumlayarak bizlere sunan bilim insanlarına teşekkür ederim. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak bizler de bu değerli çalışmaların takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceğiz.”

ATANUR: URARTU MEDENİYETİN TANITILMAYA DEVAM EDİLECEK

Sempozyumun ve Van’daki çalışmaların en önemli paydaşı olan İstanbul Üniversitesi de sempozyumda temsil edildi. Sempozyum açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, “Medeniyet havzamızın merkezlerinden biri güzel ilimiz Van’da Urartu ve Ötesi: Demir Çağı Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim’ konulu sempozyumun açılışında sizlerle birlikte olmanın gururunu yaşıyorum. Urartu medeniyetin tanıtılması için bu güne kadar yürütülen çalışmalarda İstanbul Üniversitesi’nin de önemli katkıları olmuştur. Bu katkılar ise artarak devam edecektir. Van bölgesinde araştırmalar hocalarımız ve öğrencilerimizin olması bizi gururlandırıyor.” Şeklinde konuştu.

VAN VALİSİ BALCI: SEMPOZYUMDA YER ALMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı ise etkinlik ile ilgili olarak, “Urartu ve Ötesi: Demir Çağı Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim’ sempozyumda yer almaktan mutluluk duyduğumuz ifade etmek isterim. Bu işe ev sahipliği yapan başta Van YYÜ’ye teşekkürlerimizi sunuyorum. YYÜ, bölgenin sosyoekonomik gelişmesinde, kültüründe, sanatında ve şehrin imasında, imarında, inşasında büyük katkılar sunuyor. Akademisyenlerimizin çalışmalarıyla üniversitemiz bu günlere kadar gelmiş. Öte yandan Türkiye’nin medarı iftarı olan İstanbul Üniversitesi de bu sempozyuma destek veriyor. Bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Dünyada Urartu zenginliğinin en çok bulunduğu bu müze sempozyuma ev sahipliği yapıyor ve buradaki arkadaşlara da teşekkür ediyorum.

BALCI: URATU MEDENİYETİ VAN’DA BÜYÜYOR

“Van, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle çok zengin bir ildir. Türkiye’nin nazar boncuğu konumundadır. İnsan yapısıyla da çok güzel bir memleketimizdir. Büyük bir tarihi vardır ve bilim insanlarımızın yapacağı çalışmalarla da buranın zenginliği bir kez daha ortaya çıkacaktır. Urartu medeniyeti sizin katkılarınızla birlikte Van’da daha da büyüyecektir. Biz geleceğe daha sağlam ve daha emin adımlarla ilerleyeceğiz. İl valisi olarak her zaman eğitime, kültüre, bilgiye, dostluğa bu ve buna benzer sempozyumları çok önemsediğini ifade etmek isterim. Bunlara desteğimizi her zaman tamdır. Van içinde yeni çalışmalar yapıyoruz, Eski Van Şehri’ni ayağa kaldıracağız. Bakanlıklarımızla görüştük, şimdi çalışmalara başlıyoruz. Orada Ulu Cami, Kızılca Cami, hamam ve benzeri yapılar var. Bunların restorasyon çalışmasını yapacağız. Bunun yanında kalenin canlandırılması, eski surların yeniden yapılaması için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar turizme ciddi anlamda katkı sunacak. Yine sahip yolunu da yapıyoruz. Van’ı denizle buluşturmaya çalışacağız. Daha güzel günlere hep birlikte imza atmaya çalışacağız. Yılmadan, yorulmadan şehrin geleceği için çalışacağız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim