Van-Hakkari karayolunun 60. kilometresinde yüksek kayalıklar üzerine kurulu olan kartal yuvası görünümüyle yerli ve yabancıların büyük ilgisini çeken kalede, 2007 yılından bu yana Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmaları bu yıl da başladı.

‘TURİSTLER HOŞAP KALESİ’NE AKIN EDİYOR’

Bu yıl ki çalışmalar hakkında bilgi veren YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Hoşap Kalesi Osmanlı döneminin bölgedeki en önemli kalelerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, “Hem Van Gölü çevresi anlamında, hem de Doğu Anadolu Bölgesi anlamında Türkiye’nin tarihsel olarak en güzide mekânlarından bir tanesi. Van’ın özellikle kültür ve turizmi açısından olmazsa olmaz mekânlarından bir tanesi. Özellikle bölgedeki birazda rahatlama ve açılım süreciyle birlikte Hoşap Kalesi’ne yerli ve yabancı ziyaretçilerin oldukça fazlalaştığını bizde bu çalışmaları yaptığımız süre içerisinde gözlemliyoruz. Kale şu anda kısmı olarak ziyarete açık. Kazı ve restorasyon yaptığımız ziyaretçi almıyoruz ama, kalenin giriş kısmında bazı zindan, mescit ve selamlık gibi mekanların olduğu kısımları ziyaretçiler gezebiliyorlar” dedi.

‘KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR’

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, 2007 yılından beri özellikle seyir köşkü harem alanı hamam anlamında çıkarmış oldukları mekânların bulunduğunu ifade ederek, “Bu mimari buluntuların buradaki yoğun kış şartları ve doğa koşulları nedeniyle zaman içerisinde yok olmasını önlemek ve ziyaretçilerin ilgisine biraz daha suna bilmek için daha çok çıkan duvarların veya buluntuların mimari buluntuların sağlamlaştırma çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. İşte bu çalışmalar yapıldığı zaman özellikle kalenin üst katmanlarındaki kazı çalışmaları yaptığımız alanlar, ziyaretçilerin dikkatine ve ilgisine sunulmuş olacak. Bu sene daha çok kalenin büyük hamam ve çevresi dediğimiz ikinci alanında kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunlar ileriye dönük olarak kalenin üst kodlarındaki özellikle harem ve seyir köşküne çıkış yolunu çıkarmak ve diğer kısımlarda da diğer kısımlarda da yeni mekânların olabileceği düşüncesiyle ve ünümüzdeki yılar da da restore edebileceğimiz alanları oluşturmak için bu kazı çalışmalarını yoğun bir biçimde yapmaktayız. Özellikle bölgedeki birazda bu rahatlama ve açılım süreciyle birlikte Hoşap Kalesi’ne yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğunlaştığını bizde bu çalışmaları yaptığımız süre içinde gözlemliyoruz. Kale şuanda kısmi olarak şuan ziyaretçiler açık” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim