Son dönemlerde önemli konu ve konuların farklı toplandı, panel ve çalıştaylar ile ele alındığı Van'da son derece önemli bir panel daha gerçekleşti.

Van'da yayın yapan Tutku Radyo tarafından düzenlenen ve bir ilk olan Van Kent Kültürü Paneli, kente dair önemli konuların konuşulduğu bir buluşma olarak gerçekleşti. Tutku Radyo Haber Müdürü Salih Geçken tarafından organize‘Van Kent Kültürü’ panelinde geçmişten bu güne kentin kültürü konuşuldu.

Merkez İmam Hatip Lisesi konferans salonunda düzenlenen, Moderatörlügünü Tutku Radyo Haber Müdürü M. Salih Geçken’in yaptı panelde Van YYÜ Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Menaf Turan, Van YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Suvat Parin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. A. Menaf Turan, geçmişten günümüze yerel yönetimleri konuşurken, Doç. Dr Suvat Parin Van’da yaptıkları alan çalışmasının sonuçları üzerinden şehirliliği değerlendirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise geçmişten günümüze mahalleli ilişkilerini değerlendirdi.

VAN'IN KENTİNE NE KADAR YABANCI OLDUĞUNA DEĞİNİLDİ

Panelde birbirinden önemli tespitler paylaşan Turan ve Parin, bu noktada geçmişten bugüne Van'da kent kültürünün, kentli olmanın ve kent algısının nasıl bir değişim geçirdiğine vurgu yaptı. Turan, kentte kültürü oluşturan yapılara değinirken, kent kültürünün olmazsa olmazının o kentte yaşayanlar olduğuna vurgu yaptı. Parin ise, istatistikler ile Vanlı'nın yaşadığı kente ne kadar yabancı olduğunu ortaya koydu. Van'da kenti tanıma konusunda büyük bir eksiklik olduğunu ortaya koyan rakamlar üzerinden Van'da bir sahiplenme eksikliği olduğu fikri öne çıktı. Öte yandan diğer bir konuşmacı Aktuğ ise geçmişten bugüne Van'ın kent kültürünü özetleyen bir değerlendirme paylaştı. Eski Van'daki kültürü anlatan Aktuğ, bir çok kültürel zenginliğin ve geleneğin günümüze ulaşmadığının altını çizdi.

Panele AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, önceki dönem Tuşba Belediye Başkanı Prof.Dr Fevzi Özgökçe, MÜSİAD, Memur Sen, ESOB il başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, STK temsilcileri, basın mensupları, eğitimciler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Toplantıya katılan isimler de panelin kent adına oldukça önemli bir buluşma olduğuna vurgu yaptı. Bu tür etkinliklerin artırılması sık sık yinelenirken, karşılıklı soru ve cevaplarla panel uzun süre devam etti.

Editör: TE Bilisim