ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen ve tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyetin en önemli şehri olan Van’da önemli bir bilimsel etkinlik gerçekleştirilecek. Tarihi mirası, kültürel ve doğal güzellikleri ile bölgenin en önemli şehri olan Van, bu şehri başkent olarak kuran ve yöneten Urartular’ı binlerce yıl sonra yeniden konuşacak. Birçok Urartu mirasını bugün bile koruyan kentte, uzun yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü gerçekleştirilemeyen önemli bir uluslararası sempozyum gerçekleştirilecek. Urartuların birçok kültür ve tarihini bünyesinde barındıran Van, 7-9 Eylül tarihleri arasında Urartu ve Ötesi: Demir Çağı Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim’ sempozyumuna ev sahipliği yapacak. Sempozyumda Urartu Krallığının mimarisi, sanatı, dili, kültürel ve coğrafi etkileşimleri üzerinde yapılan çalışmalar ile son yıllarda yürütülen kazı çalışmaları, yüzey araştırmaları ve disiplinler arası çalışmalar hakkında bilgi alışverişi ve sunumlar yapılacak. Sempozyuma çok sayıda yabancı akademisyenin katılması beklenilirken, bu etkinliğin gerçekleşmesine büyük pay sahibi olan Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu ise detayları Şehrivan aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı.

ULUSLARARASI SEMPOZYUMLA GÖZLER VAN’A ÇEVRİLECEK

Urartular’ın başkenti olan ve yüzyıllar boyunca Urartu’nun devasa bir güç olmasında pay sahibi olan Van, yüzlerce yıl sonra Urartu sempozyumuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Urartu’ya dair çalışmaların ve buluşmaların artmaya başladığı kentte Kültür Turizm Bakanlığı himayesinde Van Valiliği, Kültür Turizm Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğinde önemli bir sempozyum çalışması hazırlandı. 7-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 2019 yılında açılmış olan ve dünya da en çok Urartu eserini barındıran Van Müzesi’nde gerçekleştirilecek sempozyumun Van’da hüküm sürmüş medeniyetlerin en önemlilerinden birisi olan Urartu birçok yönüyle konuşulacak. Öte yandan sempozyumda sunulan bildiriler, hakem değerlendirmeleri sonucunda uluslararası bir yayınevi tarafından kitap olarak bilim dünyasına sunulacak, böylelikle son dönem çalışmalarını ve yorumlamalarını içeren kapsamlı bir referans kitap elde edilecek.

USLU: URARTULAR VAN’DAN DÜNYAYA TANITILACAK

Sempozyumla ilgili Şehrivan’a konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Urartuların önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Van tarihi milattan önceki yüzyıllardan başlayarak 7 bin yıllık süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Bu kadim şehrin içerisinde hiç şüphesiz ki Urartu Krallığını es geçmek mümkün değildir. Çünkü hem Van’ı başkent yapmış hem de 250 yıllık bir iktidar dönemi olan, bölgeye hâkim olan bir devletten bahsediyoruz. Dönemin Asur gibi bir krallığı karşısında beylikleri, halkları, aşiretleri toparlayarak devlet kurmasını bilmiş, bu bölgeye devletçilik anlayışını getiren bir medeniyetten, kültürden, devletten bahsediyoruz. Bu devletin, bu krallığın bölgede birçok yapısı bulunmaktadır. Kaleleri, akarsuları, göletleri, birçok mimari yapılarıyla birlikte taşınır kültür varlığı niteliği taşıyacak birçok da eserleri yer almaktadır.”

UZUN SÜREDİR BEKLENEN BİR SEMPOZYUMDU

Uslu, sempozyumun Covid-19’dan dolayı ertelendiğini belirterek şunları söyledi: “Bu kültürün daha iyi bilinmesi, daha iyi tanıtılması, daha iyi anlaşılabilmesi için bir uluslararası Urartu Sempozyumu düzenlenecek. 2019 yılında Urartu Müzesi açıldı. Biz 2020 yılına hazırlık olsun diye bir Urartu Sempozyumu düzenlemeyi hedefledik. 2019-2020 yılları arasında bu çalışmaları İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile ortaklaşa o dönemde Müze Müdürlüğü görevini yapıyordum. Böyle bir aşamaya gelmek için çalışmalar yürüttük fakat bütün dünyayı saran Covid-19 pandemisiyle birlikte birçok etkinlik rafa kaldırıldı. Bundan dolayı biz de Urartu Sempozyumunu ertelemek zorunda kaldık. Nihayetinde 7-9 Eylül 2022 tarihleri arasında Uluslararası Urartu Sempozyumunun yapılması kararını verildi.”

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN İSİMLER KATILACAK

Sempozyumla ilgili bilgi veren Uslu, “Daha sonra 1 yıllık bir çalışmayla düzenleme kurulu olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün öncülüğünde, Van Müzesi, YYÜ, İstanbul Üniversitesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir düzenleme kurulu oluşturuldu. 15 kişilik bir bilim kurulu da oluşturulduktan sonra sistem üzerinde site üzerinde başvuru yapan 120’nin üzerindeki bilim insanının Urartu üzerinde akademik çalışmalar yapmış bilin insanlarının başvuruları değerlendirildi. Bunların içerisinde bizim başlık olarak kullandığımız ‘Urartu ve Ötesi Demir Çağ Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim’ başlığıyla sempozyumumuzun konusuna zenginlik katacak, farklı bir bakış açısı katacak Urartu’nun bilinmedik yönlerini tartışmaya açacak, insanlara daha farklı bir vizyon verecek çalışmalar değerlendirildi ve bilim kurulu 50 adet sunumu biz düzenleme kuruluna sundu. 16 da poster sunumu gerçekleştirilecek. Yaklaşık 66 sunum gerçekleştirilecek. Bu sunumların hepsi titizlikle seçildi ve bölge arkeolojine, Urartu arkeolojisine farklı bir bakış açısı verebilecek şekilde seçimler gerçekleşti. Bu sempozyumu uluslararası boyutta Amerika ve Avrupa’dan katılım sağlayacak bilim insanları var. Gürcistan, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Türkiye’den Urartu üzerine çalışmalar yürütmüş, Urartular üzerine bilimsel anlamda veriler sunmuş hocaların katılımıyla bir sempozyum gerçekleştirilecek” dedi.

SEMPOZYUM DÜNYANIN EN BÜYÜK URARTU MÜZESİ’NDE YAPILACAK

Uslu, sempozyumun Van Müzesi’nde gerçekleşmesinin önemine değinerek, “Bu sempozyumunda özellikle Van Müzesi’nde olmasının ısrarcısı olduk düzenleme kurulu olarak. Çünkü Van Müzesi bilindiği üzere dünyada Urartu koleksiyonu açısından bir bütün olarak değerlendirildiğinde Urartu’ya ilişkin bütün yönleriyle eserlerin bir arada olduğu, bir arada görülebileceği yegane mekanlardan biri Van Müzesidir. İşte böyle bir müzede Urartu üzerine yapılacak olan bir sempozyumunda Van Müzesi’nde gerçekleşmesinin anlamının ve öneminin ön plana çıkacağını düşündüğümüzden dolayı düzenleme kurulu olarak bir sempozyumun Van Müzesi’nde yapılmasında karar kıldık. Bu sempozyum sonucunda biz dünyaya şunu söyleyebiliriz; Van 250 yıllık bir krallık döneminde Van’a başkentlik yapmışsa artık Van Urartu üzerinde yapılacak olan çalışmaların bir bütün olarak analiz edilebileceği, toparlayabileceği, insanların bilim dünyasına sunabileceği bir ufkun ışığını gösterecektir” diye aktardı.

“URARTU, VAN, ANADOLU DÜŞÜNCESİYLE BU SEMPOZYUM GERÇEKLEŞECEK”

Sempozyum için desteklerini esirgemeyen başta Van Valisi Ozan Balcı olmak üzere birçok kuruma teşekkür eden Uslu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sempozyumda yakın bir zamanda ilimize atanan sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı hem maddi hem de manevi desteklerini bizden esirgemedi. Bu sempozyumda eksiklerin kalmaması için talimatları verdikleri için sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı’ya şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi bu noktada finansman desteği verdi. DAKA, İpekyolu Belediyesi, Gürpınar Belediyesi, Edremit Belediyesi ciddi destek verdi. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Düzenleme kurulunda da Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Prof. Dr. Mehmet Işıklı ve Doç. Dr. Gonca Deniz Arıkan hocamız var. Bunlara da teşekkür ediyorum. 7-9 Eylül tarihleri arasında Van Müzesi’nde gerçekleşecek olan sempozyum ilk gün saat 09:00’da sayın Valimizin de katılımıyla başlayacak.”

Editör: TE Bilisim