Çözüm sürecinin getirdiği olumlu havanın ardından 2007 2013 Turizm Eylem Planı ve 2023 Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif türlerin geliştirilmesi adına 170'den fazla projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Van’da inşaatı devam eden Urartu Müzesi de Kültür Bakanlığı’nın en çok ilgi gösterdiği yerler arasında yer alıyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye'nin sahip olduğu zengin potansiyelin, Çözüm Süreciyle turizm alanında daha fazla kullanılabilir hale geldiğini belirterek, "Yatırımcıların hazineden sağladığı turizm teşvik belgesine baktığımızda, eskiden turizme yönelik teşvik belgesinin toplamının yüzde 70'ini kıyı bölgeleri, yüzde 30'unu Anadolu oluştururken, şimdi artık bu oranın tersine döndüğünü, payın kıyı kesiminde 30-40 arası, Anadolu'daki turizm yatırımcı sayısının ise yüzde 60-70 olduğunu görüyoruz" dedi.

 

VAN URARTU MÜZESİ EN BÜYÜK KOZ

 

Türkiye'nin diğer tüm bölgeleri gibi Güneydoğu ile Doğu Anadolu'nun da tarih ve kültürel zenginlik açısından büyük bir değere sahip oluduğunu ifade eden Özaslan, şöyle konuştu: “Bakanlığımızın özellikle tarihi, kültürel değerlerin korunup korunması adına çok önemli yatırımları var. Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi ve bunun büyük bir benzerinin Şanlıurfa ile Hatay'da yapılması, Van'da Urartu Müzesi'nin inşa edilmesi bu bölgenin tarih ve kültür turizminin merkezlerinden birisi haline getirilmesi için atılan adımlardan. 2007-2013 Turizm Eylem Planı ve 2023 Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif türlerin geliştirilmesi adına 170'den fazla projeyi adım adım yürütüyoruz."

 

ANADOLU'YA YENİ TUR GÜZARGAHLARI OLUŞTURULUYOR

 

Güven ve huzur ortamının turizm başta olmak üzere bütün ikstisadi sektörlere yansımasının olacağını belirten Özaslan, "Anadolu'ya yapılan yatırımların, konaklama tesislerinin sayısı artıyor. Türkiye turizminin gelişmesinde kültür turizminin çok önemli bir rolü vardır. Türkiye'de yapılan ilk turizm çeşidi kültür turizmidir. Doğu Anadolu olmak üzere, Anadolu'ya, kültür turlarına da çok yoğun bir ilgi, merak ve talep var" diye konuştu. Kültür turizmini düzenleyen dünyadaki önemli tur operatörlerinin bu gelişmeleri büyük memnuniyetle karşıladıklarını ve Anadolu turlarında yeni güzergahlar, yeni paket turlar oluşturduklarını anlatan Özaslan, Türkiye'nin alt yapısı, ulaşımı ve turistik tesisleriyle kültür ve tarihi koruyan anlayışıyla kendini ispat etmiş, farklılaşmış bir ülke haline geldiğini söyledi.

 

“İNSANLAR DOĞU’YU MERAK EDİYOR”

 

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başta konaklama tesisleri olmak üzere turizm alt yapısına daha fazla ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Özaslan, şunları söyledi: "Bu ihtiyaç gelecek günlerde taleple kendisini daha net gösterecek. Yatırımcıların hazineden sağladığı turizm teşvik belgesine baktığımızda, eskiden turizme yönelik teşvik belgesinin toplamının yüzde 70'ini kıyı bölgeleri, yüzde 30'unu Anadolu oluştururken, şimdi artık bu oranın tersine döndüğünü, payın kıyı kesiminde 30-40 arası, Anadolu'daki turizm yatırımcı sayısının ise yüzde 60-70 olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir gelişme. İnanıyorum ki  Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi keşfedilmemiş bütün noktalarıyla tüm dünyanın ilgi merkezi haline gelecek çünkü Türkiye'nin en fazla merak edilen, en fazla ziyaret edilmek istenen bölgeleri burası. Bu da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki huzur, barış, sükunet ortamının artmasıyla oluyor. Türkiye'nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar ve 50 milyon turist. Biz bunu rahatlıkla yakalayabiliriz. Bunu sağlayabilmek için kendi içimizde disiplinli, örgütlü hareket etmemiz lazım" diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim