Haftalardır ‘Van Kahvaltısı’ ile yatıp ‘Van Kahvaltısı’ ile kalkan Van halkı tarihi bir rekora imza attı. Van TSO’nun öncülüğünde dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu en az 20 bin kişi ile kırmayı hedefleyen Van’da rekor beklenilenden daha büyük bir ilgi gördü. ‘Kültürüne sahip çık’ sloganı ile günlerdir davet edilen Vanlılar 18 bin 941 olan ABD’deki dünya rekoruna adeta fark atarak 51 bin 793 kişi ile kültürüne sahip çıkmak için Van Kalesi’ne koştu. Bir çok vatandaş paketlenen 30 bine yakın kahvaltılardan yiyemese de o rekora katkıda bulunmak için Kültür Parkı’ndaki alanlara doluştu. Kurulan barış sofrasında her kesimden insan aynı sofrada oturup rekorun gelmesi için sabahın erken saatlerinde yola düşerken Van bu sahiplenmenin hakkını da unutulmayacak bir rekorun sahibi olarak verdi. Önce patenti alınan Van Kahvaltısı’nın şimdi dünya çapında bilinmesi için bir sebebi daha var: Guiness Rekorlar Kitabı Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası!

Van halkı dün tarihi bir güne şahitlik etti. Haftalardır hazırlıkları yapılan ve her kesimden insanın ‘tek yürek’ olarak beklediği barışın kardeşliği Van Kalesi eteklerinde gerçekleşti. En az 20 bin kişi ile ‘Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası’ rekoru için buluşan Van halkı rekoru kırmakla kalmadı bir daha silinmeyecek bir başarıya imza attı. Adını altın harflerle Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdıran Van’daki rekor denemesine tam 51 bin 793 kişi katıldı! Van rekoru 18 bin 941 olan ABD’nin elinden eze eze aldı…

Van TSO öncülüğünde başlatılan ve kentteki vatandaşları, kurumların, siyasilerin, kurum ve kuruluşların, kısaca her kesimden insanın sahiplendiği Van Kahvaltısı dün resmen tescillenmiş oldu. Daha önce patenti alınan Van Kahvaltısı dün Van Kalesi’nin gölgesinde 51 793 kişi ile tarihe ismini yazdırdı.

VAN KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKTI!

Van Ticaret Ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün desteklediği etkinlik, Atatürk Kültür Parkı'nda yapıldı. Sabah 07.00'den itibaren başlayan etkinlik kapsamında turnikelerden geçerek alanı dolduran kalabalık, aynı sofrada bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Rekorun başlangıç saatinin saatlerce öncesinden Kale’ye yıkılan on binlerce insana rekora ortak olmak için koştu. Turnikelerin açılması ile birlikte büyük bir izdihamın yaşandığı Kültür Parkı’nda hazırlanan masalar doldu taştı. Alana yıkılan on binlerce insanın büyük bir kısmı kahvaltı yapamasa da Van tarihi bir rekora imza atmanın mutluluğunu yaşadı.

KAHVALTIYI ALABİLENLER MUTLUYDU

Çeşitli müzik gruplarının sahne aldığı ve halk oyunları gösterilerinin yapıldığı etkinlikte, binlerce kişi, saat 09.00'da turnikelerin kapanması ve Guinness Türkiye Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici'nin startı ile kahvaltı yapmanın keyfini sürdü. Masalarda oturan ve kahvaltısını yapan vatandaşların dışında alanda dağıtılan kahvaltı paketlerini alan vatandaşlar Kale Kültür parkında büyük bir alanda oturarak rekorun paydaşı oldu. Saat 9:30 itibariyle yapılan uyarıyla birlikte kahvaltı yapan Vanlılar Guinness Hakem Heyeti’nin gözcülüğünde kahvaltısını sürdürdü.

TAKVA: EKSİĞİMİZ VE MAHÇUBİYETİMİZ VAR AMA…

Kahvaltı sürerken sahneye çıkan ve girişlerin beklenilenden fazla olduğunu duyuran Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yaptığı konuşmasında yaşanan eksikliklerden dolayı yaşadıkları mahcubiyeti dile getirerek aynı zamanda bu ilgiden dolayı da çok duygulandığını belirtti. Takva; "Şu anda ne söyleyeceğimi bilmiyorum. İnsanın kendi kültürüne, kendi değerlerine sahip çıkmasının başka izahı yoktur. Hepinize minnettarlığımı ifade etmek istiyorum ve teşekkür ediyorum. Çok fazla eksiğimiz, çok fazla noksanımız, mahcubiyetimiz var. Bunun farkındayız. Tecrübesizliğimizi, bizim eksikliğimize yormanızı istiyoruz. Marka şehir yaratma yolunda attığımız ilk adımdı ve böyle bir deneyimimiz yoktu. Sizlerin enerjisi, samimiyeti ve ilgisiyle şu anda alana turnikelerden geçen insan sayısı 40 bini geçti ve biz artık turnikeleri kapatmak zorundayız. Bizi affedin, sizlere yeterli hizmet yapamadık ama biz de sizlerden biriyiz, sizin çocuklarınızız. Kusurlarımızı affetmenizi diliyorum ve rekoru ilan etmek üzere yetkilileri davet ediyoruz. İl dışından gelen tüm vatandaşlarımıza, ailelerimize hepsine çok teşekkür ediyorum." dedi.

BEKLENEN AÇIKLAMA GELİNCE…

Tam bir saat boyunca yapılan incelemelerin ardından Guinness Türkiye Temsilcisi ve Tescilli Hakemi Şeyda Subaşı Gemici rekoru açıklamak için sahneye çıktı. 2001 yılından beri rekorun kırılmadığını belirterek, "Bu rekor 18 bin 941 kişiyle Amerika'ya aitti. Amerika için üzülüyorum, Van'a hayırlı, Uğurlu olsun. Yeni bir dünya rekoru. Van 51 bin 793 kişi ile rekoru kırdı" diyerek rekorun ABD’den kat be kat fazlasıyla Van’da kırıldığını belirtti.

DÜNYA REKORU SERTİFİKASINI ONLAR TESLİM ALDI

Gemici, konuşmasının ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Van TSO Başkanı Necdet Takva'ya Guinness tarafından hazırlanan sertifikayı verdi. Van TSO Başkanı Takva da tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Bu rekoru hep beraber kırdık. Bu rekor ile barış ve kardeşlik sofrasını birlikte kurduk. Van'a hayırlı, Uğurlu olsun" diye konuştu.

BAKAN YILMAZ DA REKOR İÇİN VAN’DAYDI

Öte yandan Dünyanın en kalabalık sofrasına şahitlik eden Türkiye’nin bir çok kentinden gelen insanların yanında bürokratlarda dün Van’daydı. "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru programına destek için Van'a gelen Bakan Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, rekor denemesinin yapıldığı Atatürk Kültür Parkına geçti. Alandaki vatandaşlarla bir araya gelerek sohbet eden Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, kahvaltı rekoru denemesinin Van için çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, katkısı olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Yılmaz, rekorun açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede; “Van'ın çok güzel değerleri var. Biz bu değerleri barış ve huzur ortamında halkımızın refahına dönüştürmek istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Buna katkısı olanlara teşekkür ediyorum. Van kahvaltısını artık tüm dünya tanıyacak ve bütün dünyayı biz Van'da misafir etmek istiyoruz. Etnik yapısı, inancı, mezhebi, dini, siyasi görüşü ne olursa olsun herkes, hep birlikte Van'a sahip çıkıyor. Herkesi Van'a bekliyoruz. Hayırlı olsun" diye konuştu.

Rekorun ardından Anka Kültür Sanat Merkezi'ne bağlı 30 kişilik "Dillerin Çığlığı" isimli koronun Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Farsça, İbranice, Azerice, Soranice, Lazca, Arapça, Ermenice şarkılar seslendireceği program kapsamında, halk oyunları gösterileri, ilahi dinletileri gibi etkinlikler de düzenlendi. Guinness rekorunu sevinçle karşılayan vatandaşlar ise halk oyunları ekipleri ile halay çekip horon tepti.

Editör: TE Bilisim