ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Küçük bir kartopu olarak başlayan Van Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest) Van ekonomisine can suyu olan bir etkinliğe dönüştü. Van TSO’nun başlattığı o festival, İranlılar’ın Van ekonomisini adeta coşturduğu bir uluslararası pazara dönüştü. İranlılar’ın herkesi kıskandıran Van ilgisinin biraz daha arttığı bir dönemde bu kez Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediysi gibi tüm kurumların da girişimiyle Van en kapsamlı festival için kolları sıvadı. Tanıtım yapıldı, Van Alışveriş Festivali başlıyor!

 

Van'da, ekonomiyi canlandırmak ve İran'dan nevruz tatili döneminde kente gelen turistleri ağırlamak amacıyla düzenlenen ‘2018 Van Shopping Fest’in tanıtımı yapıldı. Bu yıl Van Valiliği himayesinde 15 Mart-5 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Shopping Fest’ organizasyonu ile ilgili tanıtım toplantısına Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ana paydaşlarının temsilcileri katıldı. 

 

İŞTE BU YILIN ETKİNLİKLERİ

Kentteki protokol üyeleri ve vatandaşların katılacağı kortej yürüyüşüyle başlayacak festivalde, ateşbaz, halk oyunları, havai fişek, bulut logo, palyaço gösterileriyle turistlerin eğlenceli zaman geçirmeleri sağlanacak. Bu yıl etkinlikler ile zenginleştirilen toplantı ile ilgili bilgi veren konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, tanıtımını yaptığı toplantıda festivale dair bilgiler de paylaşarak önemine vurgu yaptı. İranlı turistlerin Van'a ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu seneye baktığımızda ocak ayında yolcu girişi 30 bine yakın, şubat ayında da bu rakamlar 48 bine ulaştı. Yüzde 70'e yakın daha fazla yolcu girişi olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz." dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: YOLCU SAYISI YÜZDE 70 ARTTI

Van'ın tam bir ticaret, kültür ve turizm şehri olduğunu ve bu güzellikleri doya doya yaşamak için, geçen yıl İran'dan 500 binin üzerinde yabancı, bu rakamdan daha fazla da yerli turisti ağırladıklarını anlatan Zorluoğlu, şunları kaydetti: "Bu yıl inşallah bu sayı daha fazla olacak. İlk işaretler çok olumlu. Dün aldığım bilgiye göre, geçen yıl ocak ayında 16 bin, şubat ayında 33 bin yolcu girişi olmuş Kapıköy Sınır Kapısı'ndan. Bu seneye baktığımızda ocak ayında yolcu girişi 30 bine yakın, şubat ayında da bu rakamlar 48 bine ulaştı. Yüzde 70'e yakın daha fazla yolcu girişi olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz."

 

 

“VAN 2017'DE HUZURUN ŞEHRİ OLDU”

2015'ten bu yana başarıyla organize edilen alışveriş festivalinin dördüncüsünü bu yıl Valiliğin koordinasyonunda, Van'ın önemli kuruluşlarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Zorluoğlu, şöyle devam etti: "Hükümetimizin kararlı duruşu ve net talimatları, güvenlik kuvvetlerimizin özverili çalışmaları neticesinde, Van 2017'de adeta huzurun şehri oldu. Terörle mücadele 2018'de de hız kesmeden, bilakis daha da kapsamlı ve etkili bir şekilde devam edecek. Çünkü ilimizde gerçekleşen birçok güzel etkinlik, fuarlar, festivaller, konserler, yeni yatırımlar, hizmetler ancak ve sadece huzur ortamının varlığıyla mümkündür. O nedenle Vanlı kardeşlerimden bu huzur ortamına sahip çıkmalarını, çocuklarımızın, gençlerimizin aydınlık geleceğine sahip çıkmalarını özellikle istirham ediyorum. 2017'deki alışveriş festivali döneminde ilimizi yaklaşık 150 bin yerli ve 110 bin yabancı turist ziyaret etmişti. Bu yıl rakamların daha yukarılarda gerçekleşebilmesi için daha teferruatlı bir çalışma yaptık ve programımızı bugün sizlerin takdirlerine sunuyoruz."

 

 

5 NİSAN’A KADAR SÜRECEK!

15 Mart'ta kortej yürüyüşüyle festivalin başlayacağını ve programın 5 Nisan'a kadar devam edeceğini aktaran Zorluoğlu, bu süre içinde havai fişek gösterileri, çocuklar için farklı etkinlikler ve bazı sürprizlerin olacağını aktardı. Zorluoğlu, festivalle amaçlarının bir taraftan kentin ekonomisine katkı yapmak, diğer taraftan da vatandaşların hoşça vakit geçirebilecekleri, morallerini artırabilecek etkinlikler gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Van alışveriş festivalinin büyük bir coşkuyla, heyecanla, katılımla, huzur içerisinde geçeceğine yürekten inandığını belirten Zorluoğlu, tüm vatandaşları 15 Mart Perşembe günü yapacakları kortej yürüyüşüne davet etti.

 

 

BU YIL KONSERLER OLMAYACAK…

Zorluoğlu, şöyle konuştu: "Ülke olarak hassas bir dönemden geçiyoruz. Afrin'de terörle mücadele noktasında büyük bir operasyon gerçekleştiriyoruz. O nedenle bu seneki festival programına Afrin'de mücadele eden kahraman evlatlarımıza, askerimize, polisimize, jandarmamıza duyduğumuz saygı çerçevesinde açık hava konserleri koymadık. İnşallah gelecek yıl ülkemiz daha rahat şartlarda olduğunda bu festivale çok daha büyük konserlerle farklı bir tat katacağız."

 

TAKVA: YOĞUN ÇABA SARF EDİYORUZ

Zorluoğlu’nun ardından konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şunları söyledi: “Türkiye'nin bütün şehirleri güzeldir ve kıymetlidir, ancak bazı şehirler vardır ki tarihiyle, coğrafyasıyla, kültürüyle, stratejik konumu ile daha fazla önem arz ederler. İşte Van ülkemizin bu koşullara sahip az sayıdaki şehirlerden biridir. Genç nüfusu, stratejik konumu, dinamik yapısı, zenginliklerle dolu geçmişi, tarihi ve coğrafi güzellikleri ile güzide kent tabirini fazlasıyla hak ediyor. Anadolu coğrafyasının en eski başkentlerinden biri olan Van, tarihin her döneminde ticaretin, sosyal yaşamın yoğun olarak yaşandığı ve geçmişte bu topraklar üzerinde kurulan devletler için stratejik öneme sahip bir kent olmuştur. Bugün bizler bu zengin mirasın temsilcileri olarak ilimizin her açıdan gelişimine katkı sunmak için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Kamu kurumlarımız, STK larımız, iş dünyamız ve basınımız ile birlikte şehrimizi geliştirmeye, tanıtmaya ve daha yaşanabilir bir kent haline getirmenin gayreti içindeyiz.”

 

 

“MARKA ŞEHİRLERİ ÖN PLANA ÇIKIYOR”

“Çağımız bilgi çağı, teknoloji çağı” diyen Takva, “Artık herkes istediği bilgiye anında ulaşabilme imkan ve olacağına sahip. Yani dünyanın en ücra köşesindeki bir olayı, bir doğal güzelliği, bir icadı veya insanlara duyurmak istediğiniz herhangi bir bilgiyi anında yayabilme şansına sahibiz. Peki, bu ne anlama geliyor, anlamı şu; şehirler ve hatta ülkeler arasındaki rekabet edebilme olanakları ne kadar artarsa kazanma şansınız o kadar zorlaşıyor demektir. İşte bu durumda, ancak sahip oldukları değerleri iyi anlatan, onlara sahip çıkan, koruyan kentler kazançlı çıkacaktır. Dünyada artık marka değerlerini yükselten şehirler ön plana çıkmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

MARKA KENTLERİ ÖRNEK VERDİ VE EKLEDİ

Okuduğu bir makaleyi toplantıda anlatan Takva şu ifadelere yer verdi: “Marka kent kendine turist, tüccar, yatırımcı, öğrenci ve hatta göçmen çekebilen kenttir. Kentine geçici veya kalıcı gelenlere iyi hizmet sunabilen kenttir. Marka kent dışa açılmayı bilen kenttir. Marka kent davetkardır. Marka kent misafirperverdir. Marka kent ilginçtir. Marka kent sosyaldir, eğlencelidir diye yazmaktaydı. Bizim şehrimiz, Van'ımız bütün bu özelliklere sahiptir. Markalaşmanın bir kente kazanımlarını uzmanlar şöyle açıklar. Şehir canlanır, şehir ekonomisi büyür, istihdam artar, şehrin alt yapı ve üst yapı ihtiyaçları hızla karşılanır, şehir göç vermez, şehir modern kamu alanlarına sahip olur, hemşeriler şehirleriyle gurur duyarlar.”

 

 

KENTE DEĞER KATTI!

“Bizler tarihi mirasımızı korumak ve doğal güzelliklerimizi paylaşmak için çabalıyoruz. Düzenlediğimiz her etkinlik ile kentimizi biraz daha tanıtmak, marka değerini arttırmak ve kentimizin zenginleşmesine katkı sunma amacındayız. Alışveriş festivali, Van kahvaltımız ile şehrimizin adını Guinness rekorlar kitabına yazdırmamız, fuarlara katılım çabamız, tarihi eserlerimizin korunmasına yönelik çabalarımız ve daha nice çalışmalarımızın tamamı kente değer katmak için attığımız adımlardır.

 

TAKVA: ORTAK ÇABA İLE BAŞARDIK

2015 yılında Van Shopping festi yaptıklarında birçok kişi tarafından eleştirildiklerini kaydeden Takva, “Başka işlerimizde elbette vardı ama bu önemli bir işti, ısrar ettik ve bugüne getirdik. Bugün birçok şehir bizimle işbirliği yapmak için girişimlerde bulunuyor. Bu geldiğimiz noktayı göstermektedir. İran, Azerbaycan, Irak ta belirli Zaman aralıklarında ilimizi tanıtmak için yoğun bir çaba sarf ettik ve hamdolsun ki bugün kentimiz önemli bir oranda yerli ve yabancı turisti ağırlama şansıma sahip oldu. Tabi bu durum salt bizim çalışmamızla olmadı elbette. Valiliğimizin, belediyelerimizin, STK’larımızın, iş dünyamızın ve basınımızın ortak çabası ile başardık.” Dedi.

 

 

“SÖZ ALMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Kent olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olunduğunu belirten Takva şöyle devam etti: “Van artık fuarlarla, festivallerle, turizmle anılan bir kent olma yolunda önemli adımlar atmıştır, bu durumun devam etmesini istiyoruz. Kentin gelişimi için yönünüzü kime çevirirseniz çevirin, okuduğunuz kitaplar, yaptığınız geziler ,araştırmalarınız size şunu işaret eder. Kentteki birlik ve beraberliğinizi. Ve bu birlik beraberlikte Valilik makamı öncü bir makamdır. Bu nedenle Valilik, Belediye, üniversite, STK’lar kalkınma ajansı ve basının bir aradalığı hedefiniz ne olursa olsun size mutlaka başarma şansı tanıyacaktır.”

 

VALİ DESTEĞİNİ ESİRGEMİYOR!

“Geçtiğimiz bir kaç ay içinde sayın valimiz ile yaptığımız görüşmede alışveriş festivali başta olmak üzere birçok projemizde kendisinin enerjisine, bilgi birikimine ve projelere sahiplik etmesine ihtiyaç duyduğumuzu ifade ettik. Sağ olsunlar her türlü katkıyı sunacaklarını belirti ve sözlerinde de durdular. Alışveriş festivalini himaye etti, tarıma dayalı ihtisas organize hayvancılık projemize sahiplik ettiler ve daha birçok projemiz için kendisinden söz almış bulunmaktayız.”

 

 

“BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDELİM”

Takva son olarak, “Uzun sayılabilecek bir zamandır birlikte festivale hazırlanıyoruz sayın valimizin himayelerinde istedik ki festivale bütün kurumlar katkı sunsun ve festivali sahiplensin. Bu gün valiliğimiz, büyük şehir belediyemiz, İpekyolu belediyemiz kalkınma ajansımız il birlikte bu hazırlığı yapmaktayız, farklı projelerdede inşallah birlikte çalışacağız. Bu yıl daha fazla etkinlik, daha fazla tanıtım ile daha fazla turist bekliyoruz, ilk olumlu işaretlerinde almış bulunmaktayız. Alışveriş festivalinin her geçen yıl daha fazla büyüyerek devam edeceğine olan inancımız tamdır, yeter ki birlikte çalışmaya devam edelim.” Şeklinde konuştu.

 

 

Toplantıya, Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, 6. Hudut Alay Komutanı Albay Şahin Yenilmez, İpekyolu, Tuşba, Edremit, Gürpınar ilçelerinin kaymakam ve belediye başkanları, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Editör: TE Bilisim