Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Takva, hiçbir beklenti içerisinde olmadığını ve tek derdinin Van’ı tanıtmak olduğunu söyledi. Türkiye’de bir milyon üyesi olan Atlas Dergisi’nin temmuz ayı sayısında ‘Keşfedilmeyi bekleyen topraklar’ başlığı ile 6 sayfa Van’ı tanıttığını belirterek, “Tarihi Yedi Kilise’nin bilinmeyenlerini, Aziz Thomas Manastırı’nın tarihini, Van ve Hoşap kalesinin görkemli ihtişamının yanında Toprakkale’nin büyüleyici güzelliği ve keçisini ve Zernek Barajı’nı kaleme aldım ve fotoğraflarla süsledim. Tek isteğim ilimi en güzel şekilde tanıtabilmektir” dedi. Van’da sanat adına birçok sıkıntının var olduğunu ifade eden Takva, “Tabi bu işlerde ciddi sıkıntılar gördüğümüz için iki ay önce Tuşba Fotoğraf Sanatçıları ve Muhabirleri Derneği’ni (TUFSAD) adı altında bir dernek kurduk, çatılaştık. Derneğimiz, Van’da var olan derneklere alternatif olsun diye kuruldu ve bu işi bu bölgede nasıl daha iyi, daha ciddi ve ileriye götürebilme amacıyla kuruldu” ifadelerini kullandı.

“VAN, YETENEKLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR”

Van’daki kurumların Vanlı yeteneklere sahip çıkmadığını ve bunun sanat adına en büyük sıkıntı olduğuna değinen Takva, “Kendinden olanları sahiplenememe duygumuz var bizim. Aslında bu bölgenin ciddi bir sıkıntısıdır. Birbirlerini destekleyememe, birbirlerine sahip çıkamama, yabancıyı alabildiğince önde tutma ciddi bir sıkıntıdır. Bizim kendi vatandaşımız, sanatçımız, doktorumuz, mühendisimiz her ne çatı altında çalışıyorsa kendimizdekilerle ciddi anlamda yetenek, kalifiye, bilgi birikim sahibi arkadaşlarımız var. Bu coğrafya bakir bir coğrafya. Bu işle ilgili henüz kimsenin açlığını gideremediği, kimsenin kendisini tanıtamadığı bir coğrafya. Onları görüp, seçip, sahip çıkmak lazım. Bu da sadece bizim gibi derneklerin işi değil tabi ki. Tüm kurumların Vanlı yeteneklere sahip çıkması gerekiyor” dedi.

5 yıldır Van’da bu işle uğraştığını ve sayısız başarılara imza attığını belirten Takva, Van’da bir sanat sarayı kurmak istediğini söyledi. Takva, “Antalya ve Van başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde çalışmalarımız oldu. Ulusal ve uluslar arası birçok alanda ödüller aldık ve şu anda tek hedefim Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’ndan (FIAP) unvan almaktır. Bu da bölgemiz için bir ilk olacak. FIAP’ın verdiği unvan çok popüler bir unvan. Bizim bu bölgede yaşayan hiçbir fotoğrafçının şu ana kadar erişemediği bir unvan. Kendimizi anlatabilmenin ve tanıtabilmenin yolu buysa, oyunda böyleyse bizde öyle oynuyoruz. Uzun vadede ise hedefimiz Van’da sanat sarayı adı altında kültürün, sanatın geliştirebileceği, insanların biraz daha bu konularda bilgi sahibi olacağı bir saray yapmaya çalışıyoruz. Bunlar çok uzak hedefler ama imkansız hedefler değil. Önemli olan bizim inanıyor olmamız ki, biz inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim