ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SİBEL ASLAN

Ülkede kitap okuma oranı her geçen yıl azalırken, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Van’da da okuma oranındaki düşüş devam ediyor. Okuma alışkanlığını aşılamak amacıyla kentte fuarlar, yazar ve şair söyleşileri, imza günleri başta olmak üzere birçok çalışmalar düzenleniyor. Bu kapsamda Van’da Mehtap Erdoğan ve Rabia Arvas adlı iki kadın, topluma kitap okuma alışkanlığını aşılamak amacıyla sergi açtı. Sergide toplam 20 eser bulunuyor ve bu eserler kağıt üzerinde nakışla işlendikten, sulu boyayla boyandıktan sonra sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Özgürlüğe de dikkat çekilen ‘Freedom’ adlı sergi Van Nav Art Galeri’de açıldı. Ayrıca sergiyi açan Rabia Arvas ve Mehtap Erdoğan, sergide toplanan ilkokul düzeyi kitaplarla kütüphane kurmayı planladıklarını belirtti. Sergiyle ilgili Şehrivan’a görüş veren Erdoğan ve Arvas, sergiyle okumanın önemine dikkat çekmek istediklerini dile getirdi.

ERDOĞAN: NE KADAR OKURSAK O KADAR ÖZGÜRLEŞİRİZ

Sergiyle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Mehtap Erdoğan, serginin amacını anlatarak şunları söyledi: “Aynı yerde çalıştığım arkadaşım Rabia Arvas ile birlikte bir çalışma yapalım istedik. Voltaire’nin “Bütün sanatlar kardeştir, her biri diğerinin ışığı altında ilerler” sözünü benimseyerek, 2 branşı birleştirip bir sergi açmayı planladık. Serginin temasını ülkemizde okuma oranının düşük olmasından ötürü kitap olarak seçtik. Sergimizin adını koyarken özgürlükten yola çıktık. Çünkü ne kadar çok okursak zihnimiz o kadar gelişir ve o kadar özgürleşiriz, dünyaya farklı pencerelerden bakarız.”

“NAKIŞ DEYİNCE AKILLARA EVLİLİK GELMEMELİ!”

Okumak, evrensel olduğu için serginin adını İngilizce seçtiklerini belirten Erdoğan, “Sergimizin adını ‘Freedom’ koyduk. Okumak, evrensel olduğu için sergimizin adını İngilizce koyduk. Sergimizin ismini, temasını belirledikten sonra eserlerimizi işlemeye başladık. Nakış konusunda daha önce hiç yapılmamış bir çalışma, endüstriyel nakış, yaptım. Eserleri nakışla yapmamın sebebi ise nakış deyince akıllara sürekli çeyiz ve evliliğin gelmesi. Ben bu çalışmayla bu tabuları da yıkmak istedim. Görselleri kağıt üzerinde nakışla yapacağımız için kağıdı yırtar mı, olur mu olmaz mı diye tereddüt ettik. Birkaç deneyin ardından uygun tekniği ve adımları bulduk. Daha sonra tasarımlarımızı endüstriyel makinalarda işledik. Bütün tasarımlarımızı bitirdikten sonra Rabia hoca gerekli yerlere sulu boya tekniği yaptı. Ardından eserlerimizi çerçeveledik ve sergimizi açtık” dedi.

SERGİDEKİ KİTAPLARLA KÜTÜPHANE KURACAKLAR

Erdoğan, sergiye gelen kitaplarla kütüphane kurmak istediklerini ifade ederek, “Sergimizin bir güzel yanı daha sergiye gelenlerin getirdiği okuma kitaplarını bir köy okuluna bağışlayacağız. Bu sayede topladığımız bir kütüphane kurabileceğiz. Sergimize katılacak sanatseverlerden ricamız, sergiye gelirken bir tane de olsa ilkokul düzeyinde kitap getirmeleri. Umarım topluma okuma alışkanlığını aşılayabiliriz. Bir kişiye bile kitap okuma sevgisi aşılayabilirsek bu sergi bizim için sonuç vermiş olur” şeklinde konuştu.

ARVAS: FARKLI BİR ÇALIŞMA YAPMAK İSTEDİK

Mehtap Erdoğan ile birlikte sergiyi açan Rabia Arvas, sergiyle ilgili şunları kaydetti: “Arkadaşımla aynı yerde çalışıyoruz. Farklı bir çalışma yapmak istedik. Temasını ne yapalım diye düşündük. TÜİK rakamlarına bakınca okuma oranının düşük olduğunu gördük ve kitaplarla ilgili bir çalışma yapmak istedik. 2 branşı birleştirip, harmanlayıp farklı bir çalışma yapabiliriz düşüncesiyle başladık. Eserlerimizi işledik, çerçeveledik ve sergimizi açtık. Sergimizde toplam 20 eser var. Sergimizin temasının kitap olmasından dolayı güzel yorumlar aldık. Sergimize gelenlerden ricamız, sergimize geldiklerinde ilkokul düzeyinde kitapla gelmeleri çünkü biz bu kitaplarla bir kütüphane kurmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim