Köklü, kadim geçmişi ile Van'la birlikte ve dâhi insanlığın gelişim ve dönüşümüne şahitlik etmiş sadık, sebatkâr, sert doğasının çetinliğine göğüs geren selim kuş ırkı, Van yüksek uçum taklacı güvercinleri.

Adından da anlaşıldığı üzere Van’ın yüksek uçum taklacı güvercinlerinin diğer kuşlardan ayırt edilmesinde ön plana çıkardığı bir özelliği yüksek irtifaya çıkarak ve 5 ila 12 saat gökyüzünde kalabilmesidir. Son yıllarda Doğu ve Güneydoğu dışında diğer illerde de tanınmaya başlamasıyla birlikte, önemli bir üne kavuşmuştur. Haliyle bu durum onları besleyiciler ve Mezatçıların öncelikli tercihleri arasına sokmuştur. Adını ve ırkını şanına uygun şekilde duyurmaya devam eden Van Yüksek uçucu Güvercinleri kendilerine gönül vermiş insanlar tarafından evlerin bahçelerinde, damlarında veya kümeslerinde beslenilip çoğaltılmaktadır.

Güvercinlerin ırk özelliklerini kaybetmemeleri, günümüze dek saf silsile ile gelebilmeleri ancak güvercin yetiştiricilerinin marifetinde saklıdır. Zira besleyiciler onlara şefkat perdesi altında dildar ve övgüye layık vakar bir muhabbet ile bağlanmış, onları barındırıp çoğaltarak günümüze kadar gelmelerine öncü olmuşlardır.

Yaratılanı sevmek yaratandan ötürü düsturu, güvercin tutkusunu barındıran insanlarda vücut bulmuştur resmen. Kimi için bir yoldaş, kimi için derttaş, kimi içinse ulaşamadığı hayalleri ve keşkeleri, onlar candan öte; canandan beri gözü ile bakıyor. Gökyüzünde kanat nidaları ile süzülen, taklaları ile sahibine adeta seramoni yaşatan Van güvercinleri.

Bir önyargı olarak yayılan güvercin bakıcılığı hobisi her ne kadar alt sosyal sınıfa atfedilmede bu yaklaşımın gerçeği yansıtmadığı aşikârdır. Sosyo-ekonomik olarak tanınmış insanlarında güvercin sevdalısı olduğu bilinmektedir. Mesela Kraliçe Elizabeth, Morton Brando, Aziz Yıldırım, Ata Demirel ve niceleri…

Velhasıl insanlar güvercinlere, güvercinlerde gökyüzüne sevdalı olduğu sürece bu güvercin merakı ve tutkusu nesilden nesille kalbi ve ruhu muhabbetle aktarılmaya devam edecektir.