Kalkınma, Kültür ve Çevre bakanları Diyarbakır Valiliği'nde açıklama yaptı.

Kalkınma, Kültür ve Çevre bakanları Diyarbakır Valiliği'nde ortak basın toplantısı düzenledi. İlk açıklamayı yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sur bütün insanlığın mirasıdır, buna yakışır bir çalışma yapıyoruz" dedi.

Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı şunları söyledi:

Yarın Sayın Başbakanımızı Diyarbakır'da ağırlayacağız. Biz operasyonların sona ermesiyle önce Silopi'ye girdik. Zarar tespit çalışmaları yaptık. Hemen arkasından riskli alan ilan ettik. Ağır hasarlı veya az hasarlı binaların bulunduğu lokasyonlar göz önünde bulunarak risk alanı ilan edildi. En kısa zamanda bu bölgede yeni bir planlama çalışmasıyla birlikte kentsel dönüşüme başlayacağız.

 

"PAZARTESİ GÜNÜ İDİL'E GİDİLECEK"

Cizre'de alandaki incelemeler tamamlandı. Vatandaşlarımızla görüşmeler başladı. Yıkım ve moloz kaldırma işlemleri Cizre ve Silopi'de devam ediyor.

 

SUR'DA NELER YAPILACAK?

Sur içi ve Sur'un dışında üç halka riskli alan ilan edilmiştir. 2014 yılının yerel seçimlerine kadar mevcut Diyarbakır Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma maalesef yeni belediye başkanı ile bitmiştir. Şimdiki çalışma bunun devamı niteliğinde olacaktır.
"Burada rant ilan edilecek, yüksek katlı konutlar olacak" gibi iddialar karşılıksızdır. Esnafımız yine işlerine devam edecektir. Bu etap etap yapılacak bir çalışmadır. Vatandaşlarımız isterse kendi mahallelerinde isterse yeni inşa edilen bölgede oturabilecektir.

Bugün vatandaşlarımıza anlatılan, buradaki her binaya el konulacak, hatta ihaleye çıktı gibi iddialar tamamen yanlıştır. Bizim öncelikle yapacağımız çalışma, genel anlamda vatandaşla uzlaşacağımız ikili görüşmeler, onların istekleri doğrusunda çözüm üretme ve bu doğrultuda orada yeni bir yapılanmaya gitmektir. Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Hiç kimse endişe etmesin, yaşam alanları kendilerine tekrar teslim edilecektir.

Bir prosedür vardır, benzer kararlar alınmıştı. Riskli alan tespit edilir, rezerv çalışmaları yapılır. Bu arada vatandaşla birebir görüşmeler yapılır. Hak sahibi vatandaşlara daire alternatifleri sunulur. Kiracı olan vatandaşlarımız da var. Maalesef oturdukları binalar yakıldı. Onlara da, "Sizi kira öder gibi ev sahibi yapalım" diyoruz. Hiçbir imkanı olmayanlara, yakılan evleriniz peşinatını biz alalım sizleri de konut sahibi yapalım.

 

"DİYARBEKİR'DEN VAZGEÇMEYİZ"

Sur'da tarihi dokunun korunacağının altını çizen Kültür Bakanı Mahir Ünal, şunları söyledi:
"Sur'da tarihi doku korunacak. Kültür, insan ve şehir ideolojik yaklaşımlara kurban edilemez. Birileri talimat ile hareket etseler de, biz Diyarbekir'den vazgeçmeyiz. Yarın da inşallah Sayın Başbakanımız neler yapılacağını sizlerle paylaşacak."

Editör: TE Bilisim