Kabul edilen tasarıya göre; "Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun"nda yer alan, haber ve fotoğraf ajansları ibaresine bundan sonra; internet haber siteleri de eklenecek.

İNTERNET HABER SİTELERİ REKLAM ALABİLECEK
 
TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya Başkanlığı’nda toplanarak, “Basın Kanunu’nda Değişiklik Öngören Tasarı’nın” Alt Komisyon raporunu görüştü. Komisyonda kabul edilen 16 maddelik tasarıyla; İnternet haber siteleri 5187 sayılı Basın Kanunu'nun kapsamına dahil ediliyor. Tasarı ile internet haber sitelerinin Basın Kanunu'nun kapsamına alınmasına paralel olarak süreli yayın tanımına internet haber siteleri de ekleniyor ve internet haber sitesinin tanımı, "internet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın" olarak belirleniyor.
 
İnternet haber sitelerine sahibinin, varsa temsilcisinin veya sorumlu müdürünün adları, adresleri, haber sitesinin faaliyet gösterdiği işyeri adresi ile yer sağlayıcının adı, adresi ve ticari unvanı, kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve iletişim başlığı altında bulundurma zorunluluğu getiriliyor. İnternet haber sitelerinde bir içeriğin internette ilk kez sunulmaya başlandığı tarih, her erişildiğinde değişmeyecekşekilde içeriğin üzerinde belirtilecek. İnternet haber siteleri, gazete ve dergi gibi süreli yayınlara Basın Kanunu'na göre belirtilen beyanname yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmemeleri halinde uygulanan yayın durdurma cezasına tabi olmayacak. Düzenleme ile, internet ortamındaki resmi ilanlar, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanacak.
 
İnternet ortamında yayınlanan resmi ilan ve reklamların tespiti ve takibinde, Basın ilan Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu iş birliği içinde çalışacak. İnternet haber siteleri yayınladıkları içerikleri, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 6 ay süreyle muhafaza edecek ve gerektiğinde, talep eden yetkili mercilere teslim edilmesi zorunda olacak.
Editör: TE Bilisim