"Bir adamın hukukuna tecavüze cevaz-ı kanunî olmadığı halde, koca bir milletin belki âlem-i islamın hukukuna hangi cesarte binanen tecavüz ediyorsun?"
Üstaz Bediüzzaman Saîdê Kurdî en-Nursî bir gazeteciye binaen Mesnevi-i Nuriye eserinde verdiği bu yanıt tüm insanlığa bir uyarı niteliğini taşımaktadır.
Her bir neferin bir mensubiyeti bir milliyeti mevcut olup hepsiyle beraber islam çatısı altında ümmeti oluşturmaktadır. Hepsi de muteberdir. Hiçbir surette tecavüze, saldırıya ve zulme maruz kalamaz. Muhafazası da aynen muteber olup fıtridir ve islamidir.
İşte bu müthiş uyarı her kesi ilgilendirdiği gibi yöneticileri ve devletleri dahi ilgilendirir. Onlara şöyle der; bireyin hukukunu koruman gerekir! Aynı zamanda onun milletini dahi koruman gerekir! Der. Bireyler de devletinden ve yönvericilerinden bunu bekler ve isterler. Aksi durumunda ise hukuki yollardan mücadele edebilirler.
Bunlara mukabil bu uyarı bir de millet fertlerine şunu der; ey kendi milletine ihanet eden, ve onun dertleri ile dertlenmeyen, onların yanında olmayan, zulme ses çıkarmayan ve zalimin yanında saf tutan zevatlar uyanınız yoksa o milyonlar efradı bulunan mazlum milletin senden şikayetçi olabilir. Olduğu zaman da maateessüf milyonlarca günahın ve insan hakkının altında ezilebilirsin der.
İşte dünyevi menfaati uğruna dünyevi ve uhrevi hayatını sıkıntıya sokan ve huzursuzluğa sefk edenlere Üstazın cevabı çok manidar ve gereklidir. 
Bizde Üstazdan aldığımız ders ile şunu deriz ki; yöneticiler ve onların avaneleri sana düşmanlık edebilir, seni yok hükmünde sayabilir, sana ırkçılığını dayatabilir o onların şenindendir. Ama sen kendine düşmanlık yapma, sen kendini yok hükmünde sayma, sen onların ırkçılığınıa bulanıp halkını tahkir etme.
Ben de onlara şöyle diyorum; ey halkımın efradları ve ey akrabalarım, milli hukukumun aksine yaptığın her bir hareketin ve her bir paylaşımın ve her bir söylemin beni yaralıyor hukukuma ve haklarıma darbe vuruyor kabul etmiyorum ve seni Allah'a havale ediyorum.
Lakin hakikati bulduğun andan itibaren seni helal ediyorum.
Lütfen bu sözü bir daha okumanı tafsiye ediyorum.
"Bir adamın hukukuna tecavüze cevaz-ı kanunî olmadığı halde, koca bir milletin belki âlem-i islamın hukukuna hangi cesarte binanen tecavüz ediyorsun?"