2019 yılında Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı ve bizi yeni ,izole bir hayata mahkûm etti. Tabii herkesin psikolojik olarak etkilendiği bu salgında en az bizim kadar çocuklar da etkilendi. Özgürce koştukları sokaklardan, parklardan ayrı kaldılar ve çok sevdikleri arkadaşlarıyla artık eskisi kadar yakın olamadılar. Çoğu zaman gitmek istemedikleri okullarını çok özlediler.

Günlük rutin yaşamı bozulan çocuklarımızın aileleriyle bu günlerde geçirecekleri zamanın önemi çok fazladır. Son iki ayda tablet telefon ve bilgisayara daha çok maruz kalan çocuklarımıza yaşadığımız sürecin kattığı zararları ve yararlarından da bahsedecek olursak. Yararları, teknolojiyi erken yaşta keşfetmeleri ve aktif kullanmaları, gelecekteki iş yaşamlarına ve hayatlarına şimdiden katkı sağladı, iyi bir bellek oluşturdu.

Bu belleklere doğru imgeler yerleştirmek konusunda ebeveynlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Bu noktada geçirilen zamanın kalitesi oldukça önemlidir. Karar verme, kendini yönetme, içindekileri yaşamına yansıtması,  sezgilerini, fikirlerini sunması ve bilinç altına verilen doğru mesajlar ileriki yaşamında başarısızlığı saf dışı etmesine yardımcı olacaktır. Aile ile geçirilen aktivitelerin çocuğun günlük rutin yaşamından uzaklaştırmaması da çok önemlidir

Zararlarına kısaca değinirsek boş geçirilen vakit çocuğa daha çok zarar verir. Her zaman meşguliyet yaratmak çocuğu bu olumsuz duygulardan uzaklaştırır.

Teknolojiyi bilinçsiz kullanma, içe dönük onaylanmama korkusu yaşayan, sürekli yalnız kalma isteği ve asosyal içsel dengesini geliştiremeyen karşılaştığı her zor durumda bununla başa çıkamayan bir nesil görebiliriz. Çünkü içsel dengeye kendimizden başkası karar veremez. Bu noktada ailenin çocuğa yapacağı rehberlik çok ama çok önemlidir. Çocuğun kendini yönetebilmesi otokontrolünü sağlayabilmesi bu süreçte daha çok önem kazanır. Özdenetimini sağlamakta zorlanmayan bireyin tüm yaşamındaki başarılarının geçerliliği kanıtlanmış olur. Yaşamı boyunca prensiplerinden ödün vermez ve başarısızlığını bile olağanüstü bir başarıya dönüştürebilir. Zihninde dolaşan endişelerden uzaklaşır, pasif değil daha aktif birey olur.

Yetişkinlik döneminde tüm yaşamının komutasını eline almış almayı başarabilmiş nesillerin yetişmesini görebilmek dileğiyle…