“Şüphesiz, sizden Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok ananlar için, Allah’ın Peygamberinde güzel bir örnek vardır.” (Ahzab 21)

Peygamberimizin dikkat çeken özellikleri; kılık kıyafetinde, gizemli, sırlı, büyülü tavır ve edalarında değil; dürüstlük abidesi karakterinde,  muazzam ahlâkında, haksızlığa tahammülü olmayan karakterinde ve adalet özleminde aranmalıdır. R.İhsan Eliaçık

Sosyal yaşantımızda olsun mesleki yaşantımızda olsun, ne kadar bilgili ve tecrübeli  olursak olalım birtakım ikilemler içerisinde kalmamız kaçınılmazdır. Teknik nitelikte olmayan bu gibi sorunların çözümünde bilgi, birikim, tecrübe ve istişare yetmediğinde “Peygamber’e arz” yöntemini iyi bir çözümdür. İkileme düştüğümde kendime şu soruyu soruyorum: Bu durumda Peygamber Efendimiz (sav) benim yerimde olsa ne yapardı?Bugüne kadar hangi hadisede bu soruyu sormuş isem bulduğum cevap hiç şaşmadı. Tabii doğru cevap alabilmek için Peygamberimizin, yani rehberimizin yaşamını ve ilkelerini bilmemiz gerekiyor. Öyle ya; bilmediğiniz, tanımadığınız kişiyi nasıl örnek alacaksınız? Bu yöntemi seçerseniz yorucu ancak huzurlu bir yaşam sizi bekliyor. Öyle ki gittikçe peygamberin ahlakı ile ahlaklanmaya  ve sizi madden yoracak ancak çoğunlukla manevi huzur verecek şeylerle muhattap olmaya başlıyorsunuz. Peygamberin ahlakıyla ahlaklanmaya çalışmak etrafa duyarlılığı arttırdığı için “Bana ne” diyemiyor, karşılığında hiçbir beklentiye girmeden Allah rızası için gücünüzün yettiği yere müdahale ediyor ve hayırlı işler yapmaya gayret ediyorsunuz. Böylelikle Allah’a ve topluma karşı sorumluluğu eda etmenin haklı gururunu yaşama fırsatı elde ediyorsunuz. 

Birçok tefsir, dinî kitap, dinler tarihi vs. okudum. Şunu gördüm ki İslam âleminin en önemli ve temel sorunlarından biri alıntıladığımız ayet-i kerimede belirtilen “Güzel örnek”i yani Peygamber Efendimizi tanımamaktır. Bu nedenle de gerçek mümin olamıyoruz.

Yüce Rabbimin güzel örnek olarak tanımladığı Resulullah’ı kendimize rehber edinmek için önce onu tanımaya gayret etmemiz gerekir, yoksa ayetin hükmü tecelli etmez. İslam âleminde peygamber denince ağırlıklı olarak namaz, abdest gibi sünnetleri akla gelir. Maalesef edep ve ahlak örnekliği aklımıza gelmez veya aklımıza gelse de işimize gelmez.

Peygamberimizi tanımak için okuduğum eserlerin çoğu değerli eserler olmasına karşın O’nun ahlakı ile ahlaklanmaya ağırlık veren eserlerden ziyade tarihi kişiliği ve yaşadığı dönemi anlatan kitaplardı. Yıllar sonra Diyanet İşleri Başkanlığı “Hadislerle İslam” adlı mükemmel bir eser yayımladı. Bu eser bugüne kadar okuduğum eserler arasında peygamberimizin ahlakı ile ahlaklanmamıza ve onun yolundan gitmemize katkı sunacak en kaliteli, sade, net ve anlaşılması kolay eserdir. Eser yedi ciltten oluşuyor. Eserden çok istifade ettiğim için birçok kişiye hediye ettim. Ancak biri hariç, tamamını okuyana rastlamadım.

Eserdeki konular, kısa ve öz olmasına rağmen muhtemelen hacimli olduğundan (yedi cilt) okuyucuların dikkatini çekmedi. Bu nedenle ben de söz konusu eseri özetlemeye başladım. Bu suretle “Yaşama Yön Veren Tavsiyeler 1-2” adlı eser ortaya çıktı. Bu eseri sponsor olan hayırsever dostlarımız vasıtasıyla bastırıp, önce Van’da sonra da ülkemizin dört bir tarafında ücretsiz olarak dağıttım ve dağıtmaya da devam ediyorum.

Rabbim O’nu hakkıyla tanıyıp güzel örnekliğini yaşamına aksettirme şerefiyle şereflenen kullarından eylesin.

Kitap tavsiyesi: Mekke’ye Giden Yol, Muhammed Esed

            Libya bağımsızlık mücadelesini destekleyen ve Pakistan'ın Birleşmiş Milletler'deki delegesi görevine getirilen Yahudi asıllı müslüman Avusturyalı gazeteci ve yazar Muhammed Esed, batılı dostlarının ısrarı üzerine bütün hayatını dolduran bu eşsiz macerayı yazmak için B.M.'deki görevinden istifa etti ve dünyanın belli başlı dillerine çevrilen bu kitabı yazdı. Mekkeye Giden Yol, İslâm dünyasının iç yüzünü, canlı gerçeğini ve batıya karşı direniş destanının anlatan üstün bir belgesel olmak yanında eşsiz bir edebi metindir.

Trt de yayınlanan belgeseli: https://www.youtube.com/watch?v=MGCMh8X1yxE