Eski başkan Necip Yavuzer’in partiden ayrılmasından sonra herkesin her daim olduğu gibi Fetullah Erbaş’ın sahiplenmesini ve seçimlere yine ‘idareten’ girmesini beklediği Saadet Partisi’nde şu sıralar büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Defalarca ‘öldü’ denmesine rağmen ‘ölmeyen’ bir dava partisi olma özelliğini bu zamana kadar taşıyan SP seçime bu düşünce ile hazırlanıyor. Buna bir de AK Parti’nin Osman Nuri Gülaçar’a adaylık vermesinden sonra yüzünü yeniden Saadet Partisi’ne dönen muhafazarlar eklenince Saadet Partisi yeniden bir hareketlilik içine girdi. Üstelik Özay İlhan’ın başkanlığını aldığı ve bu zamana kadar herkesten takdir alarak yürüttüğü bir il başkanlığı ile Saadet seçime beklenilen o rölanti ayarında girmeyecek gibiri görünüyor. Üstelik zor günlerin adamı Fetullah Erbaş’ın da büyükşehir adayı olması işleri biraz daha değiştirmiş gibi görünüyor. Erbaş yükü sırtlandı, ardına da İlhan’ı aldı ve yarışa dahil oldu. İlhan AK Parti’nin aylardır söylemek isteyip de söyleyemediği “Van belediyesinin 780 trilyon borcu var” cümlesini de ilk söyleyen siyasetçi üstelik. Cesareti ve söylemleriyle son günlere damga vuran İlhan tüm bu gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Şehrivan’a konuştu, seçimi gazeteniz için değerlendirdi. İşte Saadet’in büyükşehire hazırlanış süreci:


Röportaj: Önder ALTINAL - Fotoğraf: Meltem DAĞER

 

Bu seçimle ilgili beklentileriniz nedir? Saadet geçtiğimiz yıllara oranla nasıl bir oy alır?

 

Saadet partisi daha öncelerde ayrılıklar yaşamış bir partidir. Ama hamdolsun ki Saadet Partisi şimdilerde artık iyice toparlandı ve eski gücüne yavaş yavaş kavuşuyor. Teşkilatlarımız sadece Van’da değil Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde de bu seçimlere çok hazır olmuş durumdalar. Sizinde malumunuzdur, bizler Türkiye’de ve bu bölgede çalışmalarımızı başlatmış durumdayız ve Allah izin verirse de 30 Mart akşamında burada belediyelerle çıkacağız ve burada 14 belediyeyide hedefliyoruz. Bu konuda biz her yerde çok iyi bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kanaat ettiğimiz insanlarımızı da belirliyoruz ve bu memleketin faydasına olacak insanlarımızı aday olarak belirliyoruz. Şu ana kadar Erciş’i açıkladık; Şahin Yağar. Bahçesaray’ı açıkladık; Meki Arvas. Büyükşehiri açıkladık; Fettulah Erbaş. Bunun dışında diğer ilçelerin mevcut aday adayları üzerinde duruyor ve araştırmalarımızı yapıyoruz. Bunun yanı sıra ilçlelerimizde insanlarımızın hangi isimleri istediklerini ve ilçeleri için en iyi kimin olduğunu öğrenmek için yine çalışmalar yürütüyoruz. Biz sade aday çıkarıp işte bu bizim adayımızdır demiyoruz. Biz çıkardığımız bu adaylar ile birlikte halka hitap etmek ve onlar için yapılacak çalışmaların üzerinde duruyoruz. Birincisi, Belediye başkan adayımız belediye başkanı olduğu zaman öncelikli olarak, belediye malına beytül mal olarak bakacaklardır. Yani o malın insanlara ait olduğunu bilecek ve gösterecektir.”

 

“BİR İMARIMIZ BİLE YOK”

 

“İkincisi, belediye başkanımız hiçbir vatandaşa, hiçbir şekilde bir ayrım yapmayacaktır. Bunların yanı sıra bu çalışmalarını en hızlı ve en ivedilik şekilde yapılmasına dikkat edecektir. Bu işler yürütülürken en ufak bir rüşvet ve buna benzer şeylerin yapılmasına kesinlikle izin vermeyecektir. Bunun yanı sıra bugün belediyenin en büyük sıkıntısı nedir? Bırakın köyleri bir çok ilçemizde halen kanalizasyon sıkıntıları var. Su sıkıntıları var. Kanalizasyonun yanısıra diğer bir çok alt yapı sıkıntıları var. Çevre düzenlemesi, imar planı ve bunun gibi sayılacak daha nice sıkıntılarımız var ilçelerde. Büyükşehre baktığımız zaman, daha doğru dürüs bir imarımız bile yok ve bundan dolayı da büyük sıkıntılar yaşanıyor. İnsanlar evleri yıkılmış ve yıkılan evlerinin yerine maalesef ruhsat alıp inşaat yapamıyorlar. Bunlar gerek yerel olsun gerekse de merkezi olsun büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Ancak depremden bu yana 2 yıldır belediye de kimse ruhsat alamıyor. Merkezi sistemde alına birkaç ruhsat var ancak onlarda kendi adamları aracılığıyla ya da diğer yollarla bu ruhsatları almıştır. Bakıldığı zaman 2011 yılından bu yana Van’da inşaat için ruhsat alan vatandaşların sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar azdır. İşte bu sıkıntılardan dolayı çıkacak adaylarımızın hepsi ellerinde projeleri ile çıkacaklardır. Öyle eli boş bir şekilde, ben çıktım ben adayım diye bir şey olmaz.

 

YENİDEN ERBAŞ RÜZGARI ESER Mİ?

 

Konu alt ve üst yapı olunca şunu da söylemek istiyorum. Bildiğiniz üzere Van’da su sıkıntısı var. bu su sıkıntısının yanı sıra daha hiç el atılmamış bir çok büyük sıkıntı daha var. Van’daki su sıkıntısına ilke el atan kişi ise zamanında burada belediye başkanlığı yapan Fettulah Erbaş tarafından giderilmiştir. Ancak daha sonrasında bugüne kadar, bu su sıkıntısına hiçbir ekleme yapılmamıştır ve Erbaş’ın ilk yaptığı çalışmadan sonra hiç bir şey yapılmamıştır. Yani anlayacağınız Fettulah Erbaş’ın bu memlekette yaptığı işler yarım kalmıştır. Yarım kalmıştır derken, daha sonrasında bu çalışmaların üzerine hiçbir ekleme yapılmamıştır ve var olan çalışmalar ile devam edilmiştir. Van’ın artık yeniliklere ihtiyacı vardır. Bunun dışında halkta Fetullah Beyi çok sevmektedir. Bizim adayımız Fettulah Erbaş’tır ve burada çok iyi işlerde yapabileceğine inanıyor ve biliyoruz.

 

Tüm ilçe adaylarınız ne zaman belli olacak?

 

Kesin tarih vermek istemiyorum. Ancak bizler kanaat ettiğimiz süre içerisinde yani burada bizler dediğim vatandaş kanaat ettiği zaman içerisinde bizler ilçelerimizin adaylarını belirleyeceğiz. Bizlerde zaman kaybettmeden en kısa zaman içerisinde adaylarımızı açıklayacağız inşallah. Önümüzde Şubat 14’de kadar bir süre zarfı var. Zaman geniş ancak bizlerde seçim çalışmalarımızı erkenden yapmak için en kısa zamanda tüm adaylarımızı belirlemeyi düşünüyoruz.

 

Osman Gülaçar ismi için AK Parti ile bir ittifak olur mu?

 

Biz geçmişte de belirttik, bugünde belirtiyoruz. Bizim bu memlekete ittifak olacağımız tek kişi, bu memlekette yaşayan 1 milyon 100 bin kişidir. Yani memleketimiğzin vatandaşlarıdır. Onun dışında Gülaçar oyunu Saadet Partisine verir, Saadet Partisine katılırsa o şekil bir ittifakımız olur. Diğer hiçbir şekilde bir itifakımız söz konusu değildir. Biz hesabımızı AK Parti, BDP veya diğer partilere göre yapmıyoruz. Bizim tek hesabımız var, oda bu halka hizmet etmek ve hesap vermektir. Adaylarımızda kesinlikle bu yolda ilerlemektedirler.

 

AK Parti’nin oyunu alacağınız konuşuluyor…

 

Biz AK Parti’nin, BDP’nin ve diğer tüm partilerin oyunu alacağız. Hiçbir partinin sabit bir oyu yoktur. Sandıklar vatandaşlarımızın önüne boş bir şekilde gidiyor ve dolu bir şekilde dönüyorlar. Eğer ki A veya B partilerinin oyları sandıklarda dolu bir şekilde vatandaşların önüne geliyorsa biz zaten o seçimlere girmeyiz. Böyle bir şeyde mümkün olmadığına göre, Van halkı özgür bir şekilde yaşıyor. Van halkının bu konuda vicdanlarını dinleyerek ve bunu da sandıklara yansıyacağını düşünüyorum.

 

Saadet Partisi’nin yaşadığı ayrılıklar ve partilere geçişler bu seçime nasıl yansır?

 

Saadet Partisi geçmişte ayrılıklar yaşadı fakat bugün yeniden, Türkiye genelinde dönüşler başladı ve partimiz gün gittikçe de büyüyor. Bunun bir örneğide Cuma günü Bingöl’de yaşandı. Bingöl İl Başkanı Serdar Atalay ve AK Parti teşkilatı istifa ederek partimize katıldılar. Bu sadece Bingöl içinde geçerli değil Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yuvaya dönüş başlamıştır. Saadet Partisi baba ocağıdır, herkese kapısı açıktı. Bu sadece AK Parti içinde değil, BDP olsun diğer partiler içinde bu geçerlidir. Ki bu partilerden de geçişler yapmıştır ve inşallahta geçişler devam edecek, yuvaya dönülecektir. Tüm bunların ardından seçimlerin başta ilimiz olmak üzere tüm ülkede huzurlu geçmesini ümit ediyorum. bunun olacağından da bir şüphem yoktur. Çünkü bizim bölgemizin insanaları gelenek ve göreneklerine sadık insanlardır, misafir perver insanlardır. Son olarak şunu söylüyorum. Van kazanacak, Saadet kazanacak.

 

Van Belediyesinin 780 trilyon borcu olduğunu ilk siz dile getirdiniz. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

 

Bunu halk dile getiriyor. Bizlerde bunu halktan ve belediye de çalışan bir çok vatandaştan net bir dil ile duyduk. O yüzden bizlerde bunun bir an önce açıklanmasını istiyoruz. Ancak biz bu borcun bir şahsın çıkıpta belediyenin borcu yoktur demesini istemiyoruz. Muhasebecisi ve diğer bu konu ile ilgili çalışanlar, belgeler ile birlikte bu konuya açıklık getirsinler. Olay tam olarak neyin nesidir bilmiyorum ancak tüm Van halkının bunu bilmesine hakkı var. O yüzden Van halkı en kısa zaman içersinde bu konu hakkında bilgilendirlmeli ve aydınlatılmalıdırı.

 

 

Editör: TE Bilisim