ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- FATMANUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiği, fiyat artışlarının ve hayat pahalılığının hız kesmediği süreçte geçim derdi ülkenin ve kentin bir numaralı konusu olmaya devam ediyor. Ev ve araba almanın imkânsız hale geldiği, gıda fiyatlarının karşılanamaz seyirde ilerlediği, en zaruri ihtiyaçların bile kısılmaya başladığı sürecin sarsıntıları sürüyor. Üst üste yapılan zamlar ve ardı ardına gelen faturalar, vatandaşı adeta şaşkına çevirirken, vatandaşın serzenişi ve tepkileri de sürüyor. Doğalgaz, mutfak tüpü, elektrik, ekmek, gıda malzemeleri, meyve ve sebzelerin yanı sıra daha birçok ürüne gelen zamlar nedeniyle nefes alamaz duruma gelen vatandaş, eve ekmek götürememenin ve ciddi sıkıntılarla boğuşuyor olmanın çaresizliğini yaşıyor. Hükümetin enflasyonu düşürme çabası için yoğun çaba sarf ettiği süreçte 2023 yılı ile birlikte yeni zamlar ve büyük artışlar konuşulurken vatandaş ise yeni yıl öncesi bu anlamda büyük bir tedirginlik yaşıyor. Hem pahalılıktan sıkıntısı hem de yeni zamların endişesi sürerken sıkıntılarını Şehrivan aracılığıyla paylaşan Vanlılar, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

VAN’DA “GEÇİNEMİYORUZ” DİYENLERİN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR!

Önce pandemi, sonra Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve nihai olarak ülkede etkili olan yüksek enflasyon Türkiye’de ciddi sarsıntılar yaşatmaya devam ediyor. Ülke ile birlikte Van’da da hissedilen hayat pahalılığı vatandaşa zor günler yaşatıyor. Kötü gidişat diğer alanlarda olduğu gibi en büyük etkiyi yine Van ve bölge illerinde hissedilirken Van’da yoksul ve dar gelirli vatandaşlar çok zor zamanlardan geçiyor. Belli bir ücreti olmayan, asgari ücret ve daha aşağı gelirlerle çalışan vatandaşlar sıkıntılı dönemlerden geçerken “Geçinemiyoruz” yorumu yapan vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor.

ZAMLAR VANLILARI FENA SARSIYOR!

Mutfak ihtiyaçlarını karşılamakta ve faturalarını ödemekte zorluk çektiğini ifade eden vatandaşlardan Hasan Algüvecik, şunları söyledi: “Pandemiden bu yana zamların önü arkası kesilmedi. Her gün zamlarla uyanıyoruz. Artık bir şey alamıyoruz ve geçinemiyoruz. Evime eşya götürecek param yok. Van’da iş yok. Tüm bunların üstüne faturalara ciddi anlamda gelen zamlar da bizi bitirme noktasına getirdi. Evimize bir kuru ekmek götürmek için uğraşıyoruz. Eskiden iyi kötü bir geçinimimiz oluyordu, şimdi ise bir kuru ekmeğe muhtaç hale geldik. Cebimde iki lira bozuk param var ve başka da param yok.”

VATANDAŞ: GEÇİNEMİYORUZ

8 kişilik bir aileye baktığını belirten Algüvecik, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Kendim için bir şey yapmaktan vazgeçtim, çocuklarım ve aile bireylerim için uğraşıyorum. Yılbaşı yaklaşıyor ve zamlar yine iki katı artacak. Bizim gibi gariban vatandaşları yine çok zor bir sene bekliyor. Allah sorunumuzu hayırlı etsin. Çünkü bu bir yaşam değil ve bu gidişat hiç iyi değil. Resmen sokak ortasında geçinemediğimizi haykırıyoruz. Yetkililer bu durum farkında değil mi? Ya da hiç mi çarşıya çıkıp bu milletin derdini sormuyorlar? Seçimlerde herkes bu vatandaşların hizmetkarı oluyor ve seçimin üstünden zaman geçince bu halkı hatırlamıyorlar. Herkes kendini düşünüyor kimse vatandaşı düşünmüyor.”

VANLILARIN ALIM GÜCÜ KALMADI

Şahin Caniş adlı vatandaş, “Su eskiden 20 lira geliyordu, şimdi 100-150 lira geliyor. Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Zamlar bizi bayağı etkiledi. Zengin olan yine zengin, gariban tam garibanlaştı. Alım gücü azaldı. Ben çalışıyorum ama aldığım aylıkla geçinemiyorum. Garibanın bir patates-soğanı vardı, artık onu da alamıyor. Kilosu 10-15 lira olmuş. En yoksul ve en işsiz kentiz. Şuan alamadığımız ürünleri 15 gün sonra artık hiç alamayacağız. Herkes kendini yılbaşında gelecek zamlara hazırlamış. Asgari ücret belirleniyor ve zamlardan sonra eriyip gidiyor. Misafirperver olan Vanlılar artık evine bir misafir götüremez hale gelmiş. Özellikle son iki yılda artan enflasyon belimizi büktü. Yetkililerin vatandaşlara daha çok yardım etmelerini istiyorum. Dedi.

“KÖYDE 400 TL FATURA ÖDÜYORUM”

Üst üste gelen zamlara tepki gösteren Malik Onurcan adlı vatandaş, “Ben inşaat işçisi olduğum için zam beni bayağı bir etkiliyor. Geçim şartları zorlaştı. Alışveriş yaptık, kış olduğu için mecbur kaldık. Yaklaşık 15-20 mağaza gezdim. 3 parça aldım 500 liraya. Gücüm o kadarına yetti. Bu şartlarda geçinemiyoruz. Ciddi bir zam artışı pahalılık var. Kimsenin cebinde para yok. Bu benim son param. Bütün ceplerimi boşaltabilirim. Hiçbir şey yok. Köyde oturmama rağmen elektrik faturası 400 lira ödüyorum. Bir buzdolabı, çamaşır makinesi, aydınlatma var. Üçünü kullanmama rağmen 400 liradan aşağı fatura gelmiyor. Ben şehir dışında çalışıyorum. 4-5 ayda bir gelip ailemi görebiliyorum. Çocuklarımdan da uzak kalıyorum bu zamlardan dolayı. Çocuklarımızı da doğru düzgün göremiyoruz” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET YETMİYOR

Her şeye zam geldiğini söyleyen Şefik Işık, “Asgari ücretle çalışan biri olarak zamlar bizi çok etkiliyor. Elektrik, doğal gaz, su faturaları bizi çok yıpratıyor. Yeterince beslenemiyoruz. Benim 4 öğrencim var. Günlük 100-150 lira onlara gidiyor. O parayla da bir şey alınmıyor. Yılbaşının gelmesi çok da bir şey değiştirmiyor. İnsanlar yeterince beslenemiyor. Özellikle geliri düşük olan kısım yeterince beslenemiyor. Son aylarda artık dışarı bile çıkamaz hale geldik. Mutfak ihtiyaçlarımızı artık karşılamıyoruz. Kış aylarında da ısınma sorunu ortaya çıkınca tüm gelirimiz doğalgaz faturalarına gidiyor.” Şeklinde konuştu.

VATANDAŞ ALAMIYOR, BAKIP GEÇİYOR!

Üç tane öğrenciye bakmakta zorluk çektiğini belirten vatandaşlardan Ramazan Tamam, hiçbir gelirinin olmadığını söyledi. Vakfa yardım için gittiğini söyleyen Tamam, “Öğrencilerimin ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Üniversitedeki öğrencime bakamıyorum. Evde birde hastam var. Yetkilerden bu duruma el atmalarını istiyorum. Yaşımdan dolayı da beni işe alamıyorlar. Emekli de değilim. Kısacası perişanız. Bu da yetmezmiş gibi bir de zamlarla uğraşıyoruz. Biz çarşıya çıktığımız zamanda ihtiyacımız olduğu halde ürünlere bakıp geçiyoruz. Faturalarımı ödeyemiyorum, her ay elektrik kesintisi ile karşı karşıya kalıyorum. Yardım kömürü de alamıyorum.” Dedi.

ÖĞRECİLER DE MUZDARİP!

Öğrencilerin zor dönemler yaşadığına vurgu yapan Muhammet Nebi Demirtepe adlı vatandaş şunları söyledi: “Öğrenciyim. Buradan kampüse gidip gitmeyeceğimi düşünüyorum. Zamlardan etkilenemeyecek hale geldik. Çünkü zam deyince çekinmiyoruz, bünyemiz alıştı. Alışveriş yapamıyoruz. Eskiden dürüm yiyebiliyorduk artık onu da yiyemiyoruz. Burslarımıza biraz zam geldi ve 15 gün sonra o da eriyip gidecek. Yurtlar pahalanıyor ve aynı zamanda üniversitedeki yemeklere de zam geliyor. Öğrenciler en zor dönemlerden geçiyor, çünkü geçinemiyoruz. Öğrencilerin birçoğu günde 10 saat çalışıp 50 TL alıyor. Aileler de bu süreçte ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor.”

İRANLILAR BİLE ZORLUK YAŞIYOR!

Van’a gelen İranlılarda artan fiyatlardan memnun kalmazken, Kaveh Hosseini ise şunları anlattı: “Yılda iki kere alışveriş için Van’a geliyorduk. Ancak şu an fiyatlardan dolayı artık alışveriş yapamıyoruz. Özellikle giyim ve yemek sektöründe fiyatlar ikiye katlanmış. Bizim son çaremiz burasıydı ama artık Van’da çok pahalı bir şehir oldu. İranlılar için Van artık elden çıkan bir şehir oluyor. Fiyatlardan dolayı artık kimse burayı tercih etmiyor. Özellikle buranın yerlisi için daha da zor diyebilirim.”

Editör: TE Bilisim