DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüs salgınının son durumuna yönelik basın toplantısı düzenledi. Ghebreyesus konuşmasında, "77 ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor" dedi.
İnsanların Omicron'u hafife almasından endişe duyduğunu belirten Ghebreyesus, Omicron'un hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Ghebreyesus, "Omicron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile çok sayıda vaka, hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha zor duruma sokabilir" ifadelerini kullandı.
Aşının ülkeleri krizden çıkmasını tek başına sağlamayacağını belirten Ghebreyesus, sosyal mesafenin, maske takmanın ve hijyenin önemine vurgu yaptı. Ülkeler arasında Covid-19 aşılama oranlarında hala büyük bir eşitsizlik olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "41 ülke hala nüfuslarının yüzde 10'unu aşılamayı başaramadı, 98 ülke yüzde 40'a ulaşmadı. Aynı ülkedeki nüfus grupları arasında da önemli eşitsizlikler görüyoruz" dedi.
Ghebreyesus, "Eğer eşitsizliği sonlandırırsak Covid-19 salgınını sonlandırırız. Eğer eşitsizliğin devam etmesine izin verirsek salgının devam etmesine izin vermiş oluruz" diye konuştu.

ÇİN'DE İLK OMİCRON VAKASI AÇIKLANDI

Daha önce Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Covid-19’un Omicron mutasyonu görüldüğü açıklanırken, bu kez Çin anakarasında ilk Omicron vakasının tespit edildiği açıklandı. Polonya’nın başkenti Varşova’dan Çin’in kuzey doğusundaki Tianjin şehrine gelen hastanın, ateşi olmadığı ve hiçbir belirti göstermediği kaydedildi.

Polonya Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, vaka haberini doğrularken genç kızın annesiyle birlikte Çin'e seyahat ettiğini bildirdi. Omicron mutasyonlu hastanın ölüm tehlikesinin bulunmadığını, önlem amaçlı olarak hastanede gözlem altına alındığını aktaran Sözcü, genç kızın annesi dahil, aynı uçakta seyahat eden diğer yolcularda Covid-19’a rastlanılmadığını söyledi.

Çin’de Covid-19’a karşı katı önlemler uygulanıyor. Yurtdışından Çin’e gelen tüm yolcular belirli noktalarda 2 haftalık zorunlu karantinaya alınırken, hastalar karantina boyunca birçok kez teste tabi tutuluyor. Omicron salgını nedeniyle dünya genelinde yeni kapanmalar ile birlikte tedbirlerin sıkı sıkıya uygulandığı bir döneme geçiliyor. Pek çok ülke yeniden kapanma ve kısmi kapanma uygulamasını yeniden hayata geçirirken, bazı ülkeler de açık alanlarda maske takmayı zorunlu hale getirdi: 

HOLLANDA'DA KAPANMA BİR AY DAHA UZATILDI

Hollanda'da korona virüs salgınında artan vaka sayıları ve Omicron mutasyonu nedeniyle kısmi kapanma 1 ay uzatıldı. Covid-19 kısıtlamalarının okulların erken kapatılması da dahil olmak üzere Noel tatili boyunca uzatılacağını duyuran Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Omicron mutasyonunun hızla yayılmasının "endişelenmek ve temkinli olmak için yeterli bir neden" olduğunu söyledi.

Ülkede 28 Kasım'dan bu yana restoranların, barların, zorunlu ihtiyaç malzemesi satmayan mağazaların ve diğer halka açık yerlerin yerel saatle 17.00'den 05.00'e kadar kapatılması, spor etkinliklerinin seyircisiz yapılması ve mümkün olduğunca evden çalışma tavsiyesi gibi kısıtlamalar yürürlükte.

İNGİLTERE YENİ KISITLAMALARA ONAY VERDİ

İngiltere'de alt meclis olan Avam Kamarası'nda ülkede yayılan Omicron mutasyonu ve artan Covid-19 vakaları nedeniyle kısaca "B Planı" olarak anılan Covid-19 kısıtlamaları kabul edildi. Yeni önlemler arasında belirlenen daha fazla iç mekanda zorunlu maske kullanımına ilişkin karar doğrultusunda, hükümetin maske kullanma zorunluluğu olan mekanları açıklaması bekleniyor. Bu kapsamda restoranlar, barlar ve spor salonları haricinde çoğu halka açık iç mekanlarda maske takmanın zorunlu hale gelmesi bekleniyor.

Milletvekilleri yeni kısıtlamalara bir de aşı pasaportu uygulamasının eklenmesi yönünde karar birliğine vardı. Kalabalık grupların bir araya geldiği gece kulüpleri gibi eğlence merkezleri girişlerinde Covid-19 aşı pasaportlarının istenmesine de onay verildi. İlerleyen günlerde halkın kalabalık iç mekanlara girebilmek için 2 doz aşı yaptırdıklarını kanıtlayan aşı pasaportlarını alması gerekiyor.

Onaylanan yeni kurallardan bir diğeri ise Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çalışanlarına aşıların zorunlu hale getirilmesi oldu. Kararla birlikte, sağlık çalışanları işlerine devam edebilmek için Covid-19 aşısı olmak zorunda. Ayrıca, Omicron ya da Covid-19 vakası ile temasta bulunan 2 doz aşılanmış kişilerin 7 gün boyunca hızlı sonuç veren yanal akış testi yaptırarak karantinaya girmemesi de kabul edildi.

SİNGAPUR'DAN HATIRLATICI DOZ UYGULAMASI

Uzakdoğu ülkelerinden Singapur ise hatırlatıcı aşı uygulamasını zorunlu yapmaya hazırlanıyor. Omicron mutasyonlu vakaların artış göstermesi ile iki doz sonrası hatırlatıcı dozun zorunlu olmadığı 5,5 milyon nüfuslu ülkede 2 aşısını yaptırmış olan vatandaşların alışveriş merkezlerine, restoranlara girmesine izin verilirken, 1 Ocak’tan itibaren tam aşılanmayanların iş yerlerine giderken dahi her seferinde test sonucunu ibraz etmesi gerekecek. Singapur’da salgının başından bu yana nüfusun yüzde 87’si tam aşılanırken, yüzde 31’i ise hatırlatıcı dozlarını yaptırmış durumda.

Editör: TE Bilisim