ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Kadın doğum uzmanı, diğer bir adıyla “jinekolog”, kadın üreme sistemini etkileyen hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştiren doktorlardır. Van’da 24 saatte ortalama 110 çocuğun doğduğunu gözler önünde bulundurduğumuzda hastanelerimizdeki kadın doğum polikliniklerinin gereken hizmeti ne kadar verimli bir şekilde sunduğunu kadın doğum poliklinikleri önünde oluşan sıraları gördüğümüzde anlayabiliriz. Van’da bu alanda çalışma gösterecek özel kliniklerin varlığından söz etmek de pek mümkün değil. Hal böyle iken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kubat Aslan yeni klinikleri ile Van’da bu alana yeni bir soluk getirmek istiyor. Uluslar arası birçok kuruluşta görev yapmış olmakla birlikte Doğu’ya da hakim olan İran asıllı Aslan gazetemize yaptığı açıklamalarda Van’ın hasta odaklı bir hizmet anlayışını hak ettiğini ve kendilerinin bu hizmet için gereken tüm imkanlara ve donanıma sahip olduklarını belirtti.

“ŞİMDİ ROTAMIZI VAN’A ÇEVİRDİK”

Birçok köklü kuruluşta görev yapmış olduğunu belirten Aslan “İran asıllıyım uzun bir süre önce Türkiye vatandaşlığına geçtim. İstanbul’da çeşitli yerlerde çalıştım. 2005-2011 yılları arasında Bulgaristan’da Sofya Üniversitesi’nde kadın doğumcu olarak çalıştım. Oranın ardından İstanbul’a geldim ve zorunlu hizmet kapsamında Muş’un Bulanık İlçesi’nde görev yaptım. Muş’ta ki görevimin ardından ailemin İstanbul’da olması sebebiyle tekrardan oraya geçip çalıştım. İstanbul’da İtalyan Hastanesi, Alman Hastanesi ve Medicana gibi birçok köklü sağlık kuruluşunda da görev yaptım. Şimdi rotamızı Van’a çevirdik. Van’da çalışmak istedik. Van’ı da kendime yakın hissettiğim için bir özlem duygusu ile buraya yöneldik.” Şeklinde konuştu.

“VAN’DAKİ İMKANLAR YETERSİZ”

Van’daki imkanların kadın doğum alanına yetersiz kaldığını belirten Aslan “Van gördüğüm kadarıyla büyükşehir olmasına rağmen imkanlara ihtiyaca yetmiyor. Çok sayıda hasta ve az sayıda kadın doğumcu olduğu için doktorlarımız kısa bir süre içerisinde hastalar ile ilgilenmek zorunda kalıyor. Daha sakin ve daha hasta odaklı bir hizmet anlayışı ile kliniğimizi açmak istedik. Hastayı rahat ettirmek, ona doğum sürecinin öncesi ve sonrasında ki tüm aşamalarda destek olmak için uygun koşulları sağlamak istedik.” Diye ekledi.

HASTA ODAKLI ÇALIŞMA

Muş’ta da görev yaptığını belirten Aslan oradayken büyük bir yükün altından başarı ile kalktığını ifade ederek “Tıp Fakültesi’ni İran’da bitirdikten sonra 2000 yılında Türkiye’den denklik aldım. Bulanık Devlet Hastanesi’nde çalıştığımız esnada çok ağır bir yükümüz vardı. Orada tek kadın doğumcu bendim. İki ilçenin hastalarından sorumlu olan tek doktordum. Buna rağmen yine hastalarımız için elimizden gelenin en iyisini yapmış ve herkesi aldıkları hizmetten memnun bırakmıştık. Biz hastalarımız ile birebir iletişim halinde olmayı ve onlara daha geniş bir vakit ayırmayı kendimize ilke edinerek bu kliniği açmaya karar verdik.” Diye konuştu.

DAHA İYİ HİZMET, AYNI FİYATA

Daha kaliteli bir hizmeti diğer sağlık kuruluşlarıyla aynı fiyatlara sunmak istediklerini dile getiren Aslan “Hastalarımızın hastanelerde alabilecekleri hizmetin çok daha fazlasını uzman ekipmanlarımızla kliniğimizde vermeyi düşünüyoruz. Gebelik takibinden, kısırlık tedavisine çok sayıda işlem için gerekli imkanlara sahibiz. Çok daha kaliteli bir hizmeti; hastalarımıza-hatta hasta demek yanlış olur çünkü doğum süreci bir hastalık süreci değil- vatandaşlarımıza aynı fiyatlara sunmak istiyoruz. En basitinden örnek vermek gerekirse Van’da ki kadın doğum hastalarımızın embriyo döneminde ki çocuklarına ait bir ultrason fotoğrafı bile yok, biz bu ve buna benzer birçok eksikliği ortadan kaldırmak için hazırız.” Gibi ifadeler kullandı.

KADIN DOĞUM UZMANI NEDEN ÖNEMLİ?

Kadın Doğum uzmanları, anne adayının en büyük destekçileridir. Gebelik dönemi boyunca gerek sağlıklarını kontrol ederek gerek psikolojik açıdan destekleyerek annenin bu süreci başarı ile atlatması açısından kritik öneme sahiplerdir.

Kadın doğum uzmanlarının tavsiye ettikleri genel olarak gebelik sürecinin planlı işlemesidir. Gebe kalmak isteyen kişilerin öncesinde muayene olması, sağlık durumlarının incelenmesi ve olası hastalık riski taşıyıp taşımadıklarının tespiti gebeliğin sağlıklı geçmesi açısından önemlidir. Gerekli önlemlerin alınması anne ve bebeğin gebelik dönemi içerisinde karşılaşacakları riskleri minimum seviyeye indirir.

Genel olarak planlı hamilelik oranı düşük olduğu için; uygun olan, hamilelik öğrenildiği andan itibaren kadın doğum uzmanına gidilmesidir. Kadın doğum uzmanı annenin sağlık geçmişini öğrenir, riskli bir hamileliğin söz konusu olup olmadığını tespit eder. Riskli olarak başlamayan bir hamilelik dönemi, zaman içerisinde bazı sorunların ortaya çıkmasıyla beraber riskli hale gelebilir. Bu sebeple kadın doğum uzmanı rutin kontrolleri gerçekleştirmelidir.

Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığının kritik dönemlerden geçtiği haftalarda kadın doğum uzmanları tarafından testler yapılır. Test sonuçlarına göre gerekli önlemlerin alınması sağlanarak anne ve bebeğin sağlıkları korunur.

Hamilelik döneminde kontroller ilk 3 ayda başlar ve son 3 aya kadar aylık rutin kontroller gerçekleştirilir. Son 3 ayda ise bebeğin durumu, aktivite seviyesi ve annenin sağlık durumu doğrultusunda bu kontroller sıklaştırılır. Kadının ilk gebeliği olması durumunda ilk kontroller çok daha detaylı gerçekleştirilir. Kan tablosu çıkarılır, açlık kan şekeri ölçülür, idrar kültürü yapılır, biyokimya ölçümleri gerçekleştirilir. Anne adayının vajinal ve idrar yolu enfeksiyon riski düzenli aralıklarla sorgulanır.

Editör: TE Bilisim