İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA)  dün ABD’li Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilem "BNT162b2" adlı aşı adayının yaygın kullanımını onayladı. Böylece İngiltere, dünyada Covid-19'a karşı geliştirilen bir aşı adayına onay veren ilk ülke oldu. Onayın ardından aşılar BioNTech’in Belçikada’ki üretim tesisinden İngiltere’ye doğru dün yola çıktı. Şirketin Baş Tibbi Sorumlusu Doktor Özlem Türeci, aşının birkaç gün içinde İngiltere’de olacağını açıkladı.

Bununla birlikte üçüncü aşama klinik deneylerin yüzde 95 etkili olduğunu gösterdiği yaklaşık 800 bin  doz Pfizer aşısı ülkede kullanıma sunulacak. Toplamda 40 milyon doz aşı sipariş eden İngiltere’ye 10 doz 2020 sonuna kadar, 
geri kalanı ise gelecek yıl testim edilecek.


EN YAYGIN YAN ETKİLER YORGUNLUK VE AĞRI

Pfizer/BioNTech, ABD, Almanya, Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantin'deki üçüncü aşama klinik testlerine  43 binden fazla denek katıldı.  En sık görülen yan etkilerin ise enjeksiyon bölgesinde ağrı, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları olduğu belirtildi.Bununla birlikte, İngiliz Daily Mail gazetesi aşının ülkede toplu olarak kullanımının onaylanmasının ardından, yüzde 95 etkili olan aşıyı ilk kez alan gönüllülere ulaşarak yaşadığı yan etkileri sordu.
ASTIM HASTASI GÖNÜLLÜ COVİD-19'A YAKALANMADI

Soyadının kullanılmamasını isteyen Missouri'li bir gazeteci Carrie, aşının ilk dozunu Eylül ayında, ikinci dozunu ise geçen ay aldığını açıkladı. Carrie, ilkinde grip aşısının etkilerine  benzer şekilde bağ ağrısı yüksek ateş ve vücudunun her yerinde ağrı hissetiğini söyledi. 21 günün sonra uygulanan ikinci dozun ardından ise bu semptomların daha şiddetli hale geldiğini belirtti. "Vatandaşlık görevi" olduğunu düşündüğü için aşı denemelerine katıldığını aktaran 45 yaşındaki gazeteci, ayrıca eşi ve oğlunun Covid-19 yakalandığını ve aşının kendisini koruduğu için hastalığa yakalanmadığından emin olduğunu belirtti.
 

"KESİNLİKLE ÖNERİYORUM"

Carrie,  "Eşim be oğlum ile sürekli olarak  yakın temas halindeyiz. Onlar Covid-19’a yakalandı ama ben yakalanmadım. Hiçbir semptomum yoktu. Şiddetli astımım var ve bu kadar harika bir sonuca sahip olacağımı gerçekten bilmiyordum. Pfizer/BioNTech aşısı hakkında şüpheli olanlara endişelerini bırakmalarını ve kesinlikle aşıyı yaptırmalarını öneriyorum” dedi.

Teksaslı bir lobici olan Glenn Deshields ise, aşıyı olduktan sonra şiddetli bir sersemlik yaşadığını, ancak birkaç gün içinde ortan kalktığını ifade etti. Deshields, “Dedemin bana ilk anlattığı anılardan biri 1. Dünya Savaşı bittiğinde çalan çanlardı. Korkunç şeyler oldu ve insanlar bittiğine sevindi. Corona virüs salgını da buna benzer.. Tanrıya şükür, bir noktada bitecek. Pfizer/BioNTech aşısının bunu başaracağına inanıyorum” dedi.

kaynak: NTV 

Editör: TE Bilisim