ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Kentin önemli konularının birbirinden özel konukları ve muhataplarıyla konuşulan ‘Hal Böyleyken’ programın bu haftaki gündemi sağlık oldu. Şehrivan TV ekranlarında Ömer Aytaç Aykaç’ın sunduğu ‘Hal Böyleyken’ programına konuk olan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van'ın Covid-19 süreci, kentteki mevcut durum, aşılamada gelinen nokta ve sağlıkla ilgili birçok soruyu cevapladı. Tüm dünya da sağlığın gündem olduğu bir süreç yaşanırken, kentteki süreçle ilgili de Sünnetçioğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Korona virüsle mücadelenin en etkin silahının aşı olduğunu bir kez daha hatırlatan Sünnetçioğlu, Şehrivan TV aracılığıyla da aşı çağrısını yenileyerek, aşının yan etkileri, spekülasyonlar ve aşı ile ilgili iddialara dair konuştu. Yerli aşı hususunu değerlendiren kentteki hastaların durumu, Eski İstanbul Hastanesi gibi konuları ele alan Sünnetçioğlu, bunun gibi önemli birçok konuyu konuştu.

SÜNNETÇİOĞLU, AŞI VE VAKAYLA İLGİLİ TÜM DETAYLARI PAYLAŞTI

Kentin sağlığına dair açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Yaz aylarında salgında pik yapıyoruz. Bununda en büyük nedeni Van dışında bulunan vatandaşlarımızın yaz aylarında kentte gelmeleri vaka artışının bir nedenini oluşturuyor. Eylül ayının bitimine doğru vatandaşlarımız tekrar farklı illere gidince vaka sayımız düşüyor. Bununda yanına vaka sayılarının düşmesindeki diğer etken çok iyi bir pandemi merkezine sahip olmamızdan kaynaklıyor. 112 komuta merkezi nasıl çalışıyorsa, pandemi merkezimizde o kadar mükemmel çalışıyor. Personellerimiz vaka konusunda insanlarımızı uyarıyor ve vatandaşlarımız da bu konuda çok duyarlı davranıyorlar. Kendini evde izoleye alan vatandaşlarımıza filyasyon ekiplerimiz muayenesini yapıyor, ilaç veriyor ve salgın konusunda da temel bilgilendirme yapıyor.” Dedi.

“VAKA ORANINDA EN İYİ KENTLER İÇERİNDEYİZ”

Pandemide Van’ın başarılarından söz eden Sünnetçioğlu, “Sağlık çalışanlarının öz verili ve gayretli çalışmalarının sonuçları başarıya götürdü. Sistemli ve düzenli çalışmaların ürünlerini de alıyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her hafta düzenli olarak vaka oranlarını açıklıyor. Paylaşılan haritada en iyi kentler içerindeyiz ve günlük vaka sayımız ise 30 ile 50 arası pozitif vakamız çıkıyor. Bizde bu duruma seviniyoruz. Çünkü vatandaşlarımız az sayıda salgına yakalanıyor ve ölümlerimizde azalıyor. Biz bu sayıları düşürdüğümüz için mutluyuz. İlk üç il arasına girmenin mutluluğu da bundan kaynaklanıyor.” İfadelerini kullandı.

SÜNETÇİOĞLUN’DAN MASKE VE AŞI ÇAĞRISI!

Maske, mesafe ve hijyen konularında kenttin iyi olduğunu belirten Sünnetçioğlu, şunları söyledi: “Pandemideki en önemli silah aşıdır. Buradan da vatandaşlarımızı aşıya davet ediyoruz.18 yaşından sonra hatırlatma dozu gelen tüm vatandaşlarımızın aşılarının olmalarını önemle vurguluyoruz. Ancak sadece aşı yeterli değildir. Pandemi süreci bitene kadar vatandaşlarımızın maske kullanmasını, kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını ve el hijyenine mutlaka dikkat etmelerini öneriyoruz. Diğer illere oranla kısmen daha iyiyiz ama yine de yeterli görmüyoruz. Mümkün olduğunca kurallara uymalarını öneriyoruz.”

HEDEF İKİNCİ DOZ AŞIDA MAVİYİ YAKALAMAK

Aşının ilk kullanımına karşı vatandaşlardan direncin az olduğunu dile getiren Sünnetçioğlu, internet ve sosyal medyada yer alan bilgilerin kirli olduğuna işaret etti. Daha sonra bu kirli bilgilerin büyük ölçüde kırıldığına dikkat çeken Sünnetçioğlu, “Birinci doz aşılamamda mavi kategorideyiz ve ikinci doz aşılamada ise aynı başarıyı yakalamak için çalışmalarımız devam ediyor. Keşke batıdaki iller gibi hızlı ilerleyebilseydik. Yavaş ilerlememize rağmen kontrolü gidiyoruz. İki dozda biraz daha iyi olursa kent için daha iyi olur. Yüzde 75’e vararak, Van Gölü’nün rengini yakalamalıyız. Bu oranı yakalarsak vaka sayımızda giderek düşecektir. Bu konuda da biran önce maviyi yakalamamız lazım. “ Diye ekledi.

AŞI YAPMAYANLARDA KALP KRİZİ RİSKİ DAHA YÜKSEK!

Aşının yan etkilerinden söz eden Sünnetçioğlu, aşı yaptırmadan korona hastalığına yakalandığınız zaman farklı hastalıklara yol açacağını belirtti. Sünnetçioğlu, “Vasküllerde hasar oluştuğu zaman kalp krizi oluyor. Damarlardaki endotel yapısında hasar oluşuyor. Burandan da pıhtılaşma riski artıyor ve kalp krizine yol açıyor. Esas bunu yapan covid hastalığı ve biz aşımızı yaparsak bu hastalıktan koruyacağı için bu rahatsızlıktan da bizi korumuş olur. Aşının kalp krizi oluşturacak bir yan etkisi yok. Bu konuda Kardiyoloji doktorlarımız da açıklama yapıyor. Bilim insanlarını dilemek gerekiyor. Öte yandan kızarıklık ve kol ağrısı da olabiliyor. Halsizlik kısmen olabilir. Bunlarda geçici rahatsızlıklar ama bazı vatandaşlarımız abartılı bir şekilde açıklayabiliyor. Daha gerçekçi açıklamalar yapmalarında fayda var. Bir de diyabet hastası ve kalp yetmezliği hatalarında da aşı sıkıntı oluşturacak bir yan etki oluşturmaz. Ancak buna da dikkat etmek lazım. Daha önce bir tetenoz veya kızamık aşısı yapmışsa buna bağlı olarak ciddi bir reaksiyon oluşmuşsa bu vatandaşların covid aşılarını hastanelerde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kronik hastalıkları olanların stantlarda aşılarını yapabilirler.” Görüşlerine yer verdi.

AŞI HAMİLELER İÇİN RİSK TAŞIMIYOR

Hamile kardeşlerimizin de aşılarını mutlaka yapmalarını öneriyoruz diyen Sünnetçioğlu, şunları kaydetti: “Tüm dünyada da hamile kadınlar salgına yakalandığı zaman mortalitenin baya yüksek olduğunu görüyoruz. Emzirme sürecinde de rahatlıkla aşı yapılabilir. Yapılan çalışmaların da bir sorun olmadığını gösteriyor. Sağlık için hamile kardeşlerimizi aşıya davet ediyorum. Yoğun bakıma düşen hastaların çektiği acıları hiçbir vatandaşımın çekmesini istemiyorum. Yoğun bakımda yatan hastalar da aşı çağrısında bulunmamızı istiyorlar. Yaşadığımız acıyı başkaları da çekmesin istiyorlar. Yani aşı kurtulmanın en iyi yoludur.”

“SAĞLIK PERSONELLERİMİZ HER YERDE AŞI HİZMETİ VERİYOR”

Van’daki ölüm sayılarının diğer illere oranla daha az olduğunun altını çizen Sünnetçioğlu, “Günlük pozitif vaka sayılarımız az olduğundan dolayı ölüm sayılarımız düşük. Bunun içinde ne kadar aşı yaparsak o kadar az ölüm olacaktır. Daha az ölümlerin sağlanması için ciddi anlamda aşı yapmak gerekiyor. Sağlık personellerimiz her yerde aşı hizmeti veriyor. Mobil ekiplerimiz ise evlere gidiyor. Yeter ki vatandaşlarımız aşılarını yapsın sağlık hizmeti olarak vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Telefon açıp aşı olmak istiyoruz deseler biz evlere seve seve ekip göndeririz. İkinci doz aşılamada yüzde 75’i aşarsak yaz aylarında inşallah sorun yaşamayız. Vatandaş aşıyı ihmal ederse sorunlar yaşayabiliriz.”

TURKOVAC AŞISI VAN’DA DA UYGULANIYOR

TURKOVAC yerel aşı ile ilgili açıklamalarda bulunan Sünnetçioğlu, 81 il içerinde 20 civarında kentte uygulanmaya başladığının altını çizdi. Sağlık Bakanlığının Van’a ilgisinden dolayı kente de yerel aşının uygulandığını söyleyen Sünnetçioğlu, şöyle devam etti: “Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde gönüllü aşı çalışmalarımız başladı. Bu aşı daha seri uygulamalara geçecek, şuan yeni uygulamaya başladığımız için sayı veremiyoruz ama iyi gidiyoruz. Gönüllü olmak isteyen kardeşlerimizi yerel aşı için danışma hatlarını arayarak rahatlıkla randevu alabilirler.”

SOĞUK MEVSİMLERDE GRİPLER ARTIYOR

Kasım ve Aralık aylarında soğukların gelmesiyle grip (influenza) vakalarının arttığını vurgulayan Sünnetçioğlu, “Pandemiden önce de bu vakalar artmıştı. Vatandaşlarımızdan birinci önceliğimiz sağlık kuruluşlarına başvurmalarıdır. Bunların tedavileri aile sağlık merkezlerinde yapılıyor. Hastanelerde birikme olmaması ve covid için de bulaş riskinin olmaması için birinci basamaklara gitmelidir. Panik olmalarına gerek yok, yapılan testlerde grip olduklarını görebiliyoruz. Ancak maske kullanmalarını istiyoruz, maske gripte de koruma sağlıyor.” İfadelerine yer verdi.

“HASTANE VE DOKTORLARDA YETERİ DÜZEYDE”

ve doktorlarla ilgili konuşan Sünnetçioğlu, “Sorun oluşturacak bir durum yok. Günlük vakalarda yetişkin acile başvuran hasta sayımız 2 bin civarında, çocuk acil 1,500 civarında, Covid Acile de başvuran 350-400 civarında hasta başvurusu var. Bölge, Erciş ve Üniversite hastaneleri ve özel hastaneler için rahatlıkla kaldırılabilecek vakalar. Şuan herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Doktor sıkıntısını da kadın doğumda kısmen yaşıyoruz. Yaklaşık bir ay sonra o sorunda giderilecek. 350-400 arası uzman doktorlarımız var. Pratisyen sayımız zaten fazla, aile hekimi ve halk sağlığı uzmanlarımız var ve bunlar yeterli düzeydedir. Pandemiden dolayı istifalar kapalıydı ve istifalar açılınca sadece Van’da değil, 81 ilde bu durum yaşandı. Sağlıkta çok iyi yatırımlar aldık ve bu konuda da Sağlık Bakanına teşekkürlerimi iletiyorum.” Şeklinde konuştu.

“ESKİ İSTANBUL HASTANESİ PANDEMİ HASTANESİ OLARAK DEVAM EDECEK”

Eski İstanbul Hastanesindeki çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sünnetçioğlu, şunları anlattı: “Hastaneyi tamamen tadilat için boşalttık. Kısa bir süre sonra tekrar pandemi hastanesi olarak devam edecek. Orada iyi bir yoğun bakım yükü var. Modern bir şekilde düzenledik ve eksikleri de giderdik. Bittikten sonra tekrar hizmete açacağız. Mümkün olduğunca bu süreçte pandemi hastanesi olarak kullanacağız. Her koşulda hazırlıklı olmakta fayda var. Çünkü süreç devam ediyor.”

Editör: TE Bilisim