Yaklaşık iki yıl önce Çin’de çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını hakkında çok fazla şey merak konusu. ‘Bazı aşılar çok uzun süreli koruma sağlarken, neden koronavirüste tekrardan aşı olmamız gerekiyor? ‘ gibi sorular sürekli olarak gündemde. Sorununu cevabı ise uzmanlarda

KORONAVİRÜS AŞIDI DİĞER HASTALIKLARIN AŞILARI GİBİ NEDEN UZUN SÜRELİ KORUMA SAĞLAMIYOR?

Hürriyet'te yer alan habere göre uzmanlar koronavirüs’ün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle aşıların uzun süreli koruma sağlayamadığını açıkladılar. Bu nedenle de Koronavirüs aşıları diğer hastalıkların aşılarına göre daha kısa süreli koruma sağlıyor. Aşıların temel amacı, ciddi hastalık veya ölüm riski olmaksızın, doğal bağışıklığın sağladığı korumayı sağlamaktır. Kızamık aşıları 2-4 yıl arası, suçiçeği aşılara 10-20 yıl arası ve tetanoz aşısı 10 yıla kadar koruma sağlıyorken Koronavirüs aşısı ise geçirdiği mutasyonlar yüzünden kısa süreli etki sağlıyor ve tekrarlanması gerekiyor.

VİRÜS SÜREKLİ MUTASYONA UĞRUYOR

Emory Üniversitesi'nde bağışıklık tepkileri üzerine çalışan biyoloji profesörü Rustom Antia konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rustom Antia açıklamasında ‘Gerçekten iyi bir Aşı, virüse maruz kalınsa dahi enfekte olunmamasını sağlar ama tüm aşılar mükemmel değildir. Sağlanan etkinlik, aşının neden olduğu bağışıklık tepkisinin büyüklüğüne, ortaya çıkan antikorların ne kadar hızlı bozulduğuna, virüs veya bakterilerin mutasyona uğrama eğiliminde olup olmadığına ve enfeksiyonun konumuna göre değişir’ dedi.

ATİKORLARIN BOZULMA ORANI AŞININ KORUMA SÜRESİNİ ETKİLİYOR

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde profesör olan Mark Slifka ise ‘Antikorların bozulma oranlarıyla birlikte aşılara verilen yanıtın büyüklükleri, dayanıklı bağışıklık için bize gereken cevabı verir. Kızamık antikorları yavaş yavaş bozulur. Tetanoz antikorları daha hızlı bozulur ancak aşı vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını üretmesine neden olarak düşüşü dengeler. Tetanoz, difteri, kızamık ve aşı konusunda şanslıyız, koruma eşiğinin ne olduğunu belirledik. Zamanla antikor düşüşünü takip edersiniz ve koruma eşiğini biliyorsanız korumanın dayanıklılığını hesaplayabilirsiniz. Covid'de bunu hala bilmiyoruz, tam bir gizem. Tarihte en etkili aşılarda yaşam boyu bağışıklık sağlayan çoğalan virüsler kullanmıştır. Kızamık ve suçiçeği aşıları, çoğalan virüsler kullanır’ şeklinde konuştu.

PROTEİN BAZLI AŞILAR UZUN SÜRMEZ

Mark Slifka ‘Protein bazlı aşılar (tetanoz gibi) uzun sürmez, ancak etkileri yanıtın büyüklüğünü artıran bir adjuvan ilavesiyle artırılabilir. Tetanoz ve hepatit A aşıları adjuvan kullanır. Johnson & Johnson ve AstraZeneca, Covid-19 aşısı adjuvan içermezler. Pfizer ve Moderna gibi mesajcı RNA Covid-19 aşılar, farklı çalışır, hiç bir virüs içermez. Aslında işleri daha da karmaşık hale getiren, vücudun bağışıklık tepkisinden kaçmak için mutasyona uğrayan virüsler ve bakteriler. British Medical Journal'a göre kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği neredeyse hiç mutasyona uğramaz, ancak Covid-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin en az sekiz çeşidi bulunuyor. Sürekli şekil değiştiren bir virüsle savaşmak da sanıldığı kadar kolay değil’ diyerek koronavirisün koruyuculuğu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Editör: TE Bilisim