ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- 112 Acil… İnsan yaşamının saniyeler ile kurtarıldığı, sevdiklerimizi hayata tutundurmak için bir telefon kadar uzağımızda tetikte bekleyen ve sağlığımız için 7 gün 24 saat tam tekmil çalışan sağlık personellerinin hattı. Hem Yaz hem de Kış için ayrı ayrı özel donanımlar ve ekipler ile şehrin en ücra noktalarında oluşan sağlık problemlerine bile dakikalar içerisinde ulaşım sağlayan 112 Acil Van’ı hayata tutundurmak için gereken tüm hassasiyeti gösterse de vatandaşlardan gelen asılsız çağrılar bu hattı büyük ölçüde meşgul ediyor. Gelen ciddi ihbarların asılsız ihbarların çok gerisinde kaldığı 112 Acil tüm çağrıları değerlendirmek ile sorumlu olduğundan zaman zaman boş yere meşgul edilmesi ile insan sağlığı ciddi anlamda tehlikeye giriyor. Arayıp yemek sipariş eden de var, dakikam yok bizimkilere haber verin beni arasınlar diyen de… Şehrivan, kentteki her bir bireyin sağlığı için 7/24 tetikte olan 112 acil çalışanlarının öyküsü ile birlikte, ihbar hattına gelen sıkıntılı aramaları ve onların hikayesini işin içindeki isimlerden dinledi.

Yıllardır sundukları hizmet ile gerek köylere gerek Van’ın en bilinmedik mahallelerine, sokaklarına kadar girmekten gocunmamış olan Van 112 her geçen gün mevcut potansiyelini arttırarak Van halkının sağlığını muhafaza etmeye devam ediyor. Bünyelerinde barındırdıkları kar tipi araçlar, motorize ekipler ve paletli ambulanslar ile tüm koşullara hazırlıklı olan Van 112 ekipleri karayolunun kullanılamayacağı durumlar için de helikopter ambulansı da hazır bulunduruyor. Yılın, 365 gün kesintisiz hizmet sunan yegâne kurumu olan 112 Acil tüm bu hizmetleri sunmaktan şikâyet etmezken hatlarını meşgul eden ve adeta bir çileye dönüşmüş olan asılsız ihbarlardan da yakınmadan edemiyor. Asılsız ihbarlar konusunda başlatılan cezai yaptırım ile gereksiz çağrıları yapan kişilere 250 TL para cezası uygulanacak. 112 hattına yansıyan asılsız çağrılar arasında ise ilginç diyaloglar da yine yerini koruyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu Van 112 Acil Sağlık Hizmetlerine gelen çağrının yüzde 96’nın asılsız olduğuna dikkat çekerek “Asılsız çağrılar 112’nin gerekli zamanda, gerekli yerde bulunmasını engelliyor” dedi.

“GENİŞ BİR ARAÇ FİLOMUZ VAR”

112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde hizmet veren araç filoları hakkında bilgiler sunan Sünnetçioğlu “Van ilimizde 2019 yılı Mayıs ayı itibarı ile Müdürlüğümüze bağlı hizmet veren 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi envanterinde mevcut 62 adet Ambulans, 7 adet Lastik Paletli Mitsubishi Pajero marka Özel Donanımlı Acil Müdahale Ambulansımız, 3 adet Çelik Paletli Snowtrak Özel Donanımlı Acil Müdahale Ambulansımız, 1 adet çekici aracımız, 1 adet Kar Motorumuz mevcut olup ilçe arazi yapıları göz önünde bulundurularak planlamalar yapılmış ve ilimiz genelinde hizmet vermektedir. Ayrıca 1 kar tipi arazi aracı, 4 UMKE aracı, 1 hava ambulansı, 2 Motosiklet Ambulans, 3 adet A yataklı özel donanımlı ambulans ve 1 adet obez hastalar için dizayn edilmiş özel donanımlı ambulans olmak üzere toplamda 99 araçlık bir filo ile acil vakalara müdahale etmekteyiz.” İfadelerini kullandı.

“6-7 BİN CİVARINDA ASILSIZ ÇAĞRI VAR”

Bir gün içerisinde Komuta Kontrol Merkezine 6-7 Bin civarında çağrı geldiğini fakat bunlardan sadece yaklaşık 250 tanesinin gerçeği yansıttığını belirten Sünnetçioğlu “Bir günde yaklaşık olarak komuta merkezimize 6-7 bin arasında çağrı gelmekte. Bu çağrılardan sadece 200-250 tanesi gerçek acil vaka niteliği taşımaktadır, geri kalan %96’lık dilimin tamamı asılsız ya da gereksiz çağrılar olarak kayıt altına alınmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezi kuruluş, görev ve çalışma yönetmeliğinin 23/2. maddesi olan 'Çağrı merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre İl Valileri tarafından 250 Türk lirası idari para cezası verilir. Tekerrür hâlinde bu ceza iki katı olarak uygulanır' hükmü gereğince para cezası verilir” hükmü yer almaktadır.” Diye ekledi.

“SİZİN DE 112’YE İHTİYACINIZ OLABİLİR”

112 hattını gereksiz yere meşgul etmenin bir gün meşgul eden kişilere de olumsuz etkileri olacağını belirten Sünnetçioğlu “Hattın gereksiz yere meşgul edilmesi ve ambulanslara yol verilmemesinin hastaların hayatından çaldığını belirten Doç. Dr. Sünnetçioğlu, "Saniyeler ve dakikalar içerisinde hastaya ulaşılması, onun yeniden hayata bağlanmasını sağlayacaktır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığı giderek artmaktadır. Tüm Türkiye'de yüzde 90'larda olan asılsız çağrı oranı, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarla hızla düşmektedir. ‘Unutmayın bir gün sizin de 112 ye ihtiyacınız olabilir’ düşüncesi ile kıymetli hemşerilerimizden 112 acil sağlık hizmetleri çağrı hattını gereksiz yere meşgul etmemelerini rica ederiz.” Şeklinde konuştu.

“YILIN 365 GÜNÜ KESİNTİSİZ HİZMET VERİYORUZ”

Tüm ilçelerde ve merkezlerde yılın 365 günü hizmet verdiklerini belirten Sünnetçioğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “112 Komuta Kontrol Merkezi'ndeki toplamda 60 sağlık personeli haftanın her günü 13 sağlık personeli ve 2 hekimden oluşan vardiyalar ile nöbet tutmakta ve her türlü müdahaleye hazır bulunmaktadır. İlimiz Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcılığı İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde tüm ilçelerimizde ve merkezde vatandaşlarımıza hizmet veren 37 (otuz yedi) Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz mevcut. 1 Yeni doğan ve 1 Komuta Kontrol Merkezi ile toplamda görev yapan 520 personel haftanın 7 günü 24 saat yılın 365 günü, bir dakika bile ara vermeden kesintisiz hizmet vermekteyiz.”

“HELİKOPTER AMBULANSIMIZ DA AKTİF KULLANILIYOR”

Zaman zaman uygun şartlar oluştuğu takdirde helikopter ambulansı devreye soktuklarını belirten Sünnetçioğlu “Özel donanımlı ve Acil Müdahale Ambulanslarımızın karayoluyla ulaşamayacağı bölgelerde, uygun hava şartları ve uygun yer durumunda 112 Ambulans Helikopter kullanılmakta, 112 Ambulans Helikopterin iklimsel ve coğrafik şartların elverişsizliğinden kaynaklı olarak yetersiz kaldığı durumlarda ise güvenlik güçlerimiz envanterinde mevcut olan yüksek irtifa ve olumsuz hava koşullarında görev yapabilme yeteneği bulunan helikopterlerden kurumlar arası koordinasyon saklanılarak faydalanılmaktadır.” Gibi ifadeler kullandı.

“5 AYDA 889 BİN ÇAĞRI”

2019 yılı başından bu yana yapmış oldukları hizmetlere değinen Sünnetçioğlu “2019 yılı ilk 3 aylık periyotta 25 vatandaşımızın Helikopter Ambulans ile uygun merkezlere acil sevki sağlanmıştır. 2019 ilk 5 aylık periyotta Komuta Kontrol Merkezimiz tarafından toplam 889 bin 17 çağrı karşılanmış, ancak bunlardan ambulans görevlendirmesi için yeterli şartları taşıyan sadece 36 bin 648 vaka değerlendirilerek uygun olan ekiplerle sağlık kuruluşlarına sevkleri sağlanmıştır.” Diye sözlerini noktaladı.

İŞTE 112’YE GELEN ASILSIZ ÇAĞRILARDAN BAZILARI

‘Uyku tutmadı, siz uyanıksınız diye sizi aradım?’

‘Sigaram bitti siz de var mı?’

‘Koyunumun gazı var ne yapabiliriz?’

‘Kız arkadaşıma evlenme teklifi edeceğim sizin bir fikriniz var mı?’

‘İçim yanıyor, kurtarın beni’

‘Acil buz gönderir misiniz?’

‘Biz çiğköfte partisi yapıyoruz, buyurun siz de katılın.’

'Seçim yaklaşıyor hangi partiye oy vermemi istersiniz'

‘İş bulamadığım için uyku tutmuyor, sizce neler yapabilirim?’

‘Çocuğumun boğazına sinek kaçtı, ağzına sinek ilacı sıksam etkisini görür müyüm?’
‘Bana bir acılı Adana gönderir misiniz?’

‘Dakikam bitti, evdekilere haber verir misiniz beni arasınlar?’

 

Editör: TE Bilisim