Gastroenteroloji Kliniği sorumlusu Dr. Gürhan Şişman, endoskopinin; yemek borusu, mide ve bağırsak hastalıklarının teşhis ve tedavisinde en önemli ve vazgeçilmez bir yöntem olduğunu söyledi. Dr. Şişman, “Burun yoluyla endoskopi hem daha güvenli hem de daha ucuz. Burada ilk kez burundan endoskopi yapıyoruz. Burundan endoskopinin en büyük avantajı, hasta aynı anda bizimle konuşabilmesidir. Bize şikâyetlerini anında söyleyebilmesidir. Ayrıca hasta işlem sırasında oturmuş vaziyete oluyor, bu da bir avantajdır” dedi. 


“BÖLGEDE İLK KEZ VAN’DA UYGULANIYOR”


Burundan endoskopi işleminin bölgede ilk Van’da uygulanmaya başlandığını belirten Dr. Şişman, “Bu işlem diğer yöntemlerden daha iyi. Mesela felçli bir hasta eğer ağzını da açamıyorsa o zaman burundan giriyoruz ve işlemi yapıyoruz. Daha ucuz bir işlem ve bu da bir avantaj. Günümüzde çok yaygınlaşmaya başlayan bu işleme Van’da ilk kez uygulanıyor. En yakın yer Gaziantep’te var. Günde yaklaşık 60-70 hastaya endoskopi yapıyoruz. Sadece Van’a değil tüm bölgeye hizmet veren bir merkez haline geleceğiz” şeklinde konuştu.
Burundan ilk kez endoskopi olan Murat Narin de, “Benim hem annem hem de babam mide kanseri. Benim de midemde sorun var. Daha önce ağızdan (Oral) endoskopi olmuştum, şimdi ise burundan oldum. Böyle daha iyi bir çözüm. Çünkü işlem anında konuşabiliyorum ve şikayetlerimi o anda söyleyebiliyorum. Böyle daha rahatım” ifadelerini kullandı.

 

 

Editör: TE Bilisim