İstanbul’da, ‘Yürümen imkansız, ameliyat edersek hiç ayağa kalkmazsın’ denilen Enise Nine, Van’da özel bir hastanede uygulanan başarılı fizik tedavi yöntemi ile yürümeye başladı.

Daha önce İstanbul’a tedavi olmak için giden 75 yaşındaki Enise Ezberci İstanbul’daki doktorların ‘ameliyat edersek ayağa kalkamazsın’ demesi üzerine Van’a gelerek burada tedavi oldu. Özel bir hastanede tedavisi yapılan Ezberci tekerlekli sandalyeden kurtularak hayatına devam ediyor.

TEKERLEKLİ SANDALYEDEN KURTARILDI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hastane Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Salih Ürper, Enise Ezberci’nin (75) daha önce 13 büyük ameliyat geçirdiğini ve hastaneye geldiğinde yürüyemeyecek durumda olduğunu söyledi. Dr. Ürper, “Enise Ezberci, daha önce 13 büyük ameliyat geçirmiş. Bel fıtığından operasyon geçirmiş. İki dizinde protez takılı, yaklaşık 8 ameliyatı olan, 30 yıldır tansiyon ile diyabet hastası bir hastamızdı. İstanbul’da yaklaşık 70 seans fizik tedavi gören bir hastaydı. Ağrı nedeniyle yürüyemeyecek bir durumdaydı ve tekerlekli sandalye ile polikliniğimize geldi. Şu anda rehabilitasyon ve ağrı tedavisinde çok iyi bir noktaya gelindi. Hasta artık bağımsız ve neredeyse tamamen yürüyebilecek duruma geldi” dedi.

‘ÖNCE İNANDIRDIK’

Hastane Fizyoterapisti Veli İpek ise, daha önce birçok doktorun hasta Enise Ezberci’ye ‘Artık evine git, yürümen imkansız, ameliyat edersek hiç ayağa kalkmazsın’ dediğini belirterek, “Enise teyze tekerlekli sandalyeye mahkum bir şekilde bize geldi. Biz ilk başlarda birkaç hafta Enise teyzeyi, ‘Yürüyebilirsin, böyle bir şey yok’ diyerek inandırmaya başladık. Enise teyze de buna inanmaya başlayınca fizyoterapi teknikleri kullanarak çok kısa sürede kendisini iyi duruma getirdik. Enise teyze önce tekerlekli sandalyeden kurtulup walker ile yürümeye başladı. Sonra walkeri de attı ve ayakta durup adımlar atmaya başladı” dedi. Fizyoterapide hastaların yatağa mahkum olmasının söz konusu olmadığına vurgu yapan İpek, “Hastanın hastalık derecesi ne olursa olsun, fizyoterapistler çaba göstererek bir kademe ileriye götürebilirler. Yataktaki hasta oturabilir, oturan hasta ayağa kalkabilir ve ayağa kalkan hasta yürüyebilir. Bizim mantığımız her zaman bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

BATIYA HASTA SEVKİ AZALDI

Hastane olarak Van’da birçok şeyi başarabildiklerinin altını çizen İpek, “Artık hastalarımız Van’dan batı bölgelerindeki hastanelere gitmedikleri gibi büyükşehirlerden ve farklı bölgelerden bize hastalar gelmektedir. Bu ilimiz ve bölgemiz için çok büyük bir kazanımdır. Bizim burada başarılı olmamızın nedeni, hastanemizin bize böyle bir imkan sağlamış olması ve tüm ihtiyaçlarımızın karşılanmasıdır” şeklinde konuştu.

ÇARESİ YOK DENİLDİ

Annesinin ilde meydana gelen depremlerden sonra İstanbul’da ayaklarından ameliyat olduğunu ve götürdükleri birçok hastanede kendilerine, ‘Çaresi yok’ denildiğini ifade eden Enise Ezberci’nin kızı Emine Toker, “Annem Van’a geldikten sonra bu hastanede çok yardımcı oldular. Annem şu anda yürümeye çalışıyor. Birkaç kere bunu başardı ve yürüdü ancak düşüşlerden dolayı tedavide tekrar geri gitmeye başladı. Şimdi yine de azimle, doktorların ve fizyoterapistlerin ilgisiyle daha da iyi olmaya ve yürümeye gayret ediyor” dedi.
Başka hastanelerde sadece fizik yapıldığını ve tedavi edilmediğine vurgu yapan Toker, “Kaç felçli hastanın bastonlarını bırakıp yürüyerek buradan çıktıklarını gördüm. Ben bu nedenle bizlere gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı tüm hastane yetkilileri ve personeline teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim