Sağlıklı sperm sayısının azlığıyla kendisini gösteren “erkek kısırlığının” neden olduğu sorunlarda mikro akışkan çip yönteminin çocuk sahibi olma hayalini kuran binlerce çift için umut olmaya devam ediyor.

 

Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, merkezlerinde bugüne kadar 400 vakada bu yöntemi uyguladıklarını ve yüzde 74 başarı elde ettiklerini bildirdi. Türkiye’de mikroçip yönteminin ilk uygulandığı sağlık merkezlerinden Acıbadem Maslak Hastanesi’nin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Erkek ile ilgili gelişim gösteren infertilite (kısırlık) sorunlarında, en yaygın faktörlerden biri spermde meydana gelen bozukluklardır. Bu alanda yaklaşık yüzde 75 civarında sperm sorunu teşhis edilmektedir” dedi.

 

HER YIL 150 BİN ÇİFT BAŞVURUYOR

Türkiye’de her yıl 150 bin çiftin, bebek sahibi olmak istemiyle tüp bebek merkezlerine başvurduğunu bildiren Prof. Dr. Bülent Tıraş, bu 150 bin kişinin tümü de tüp bebek tedavi için yönlendirilmiyor ama 50 bin çift için tüp bebek uygulaması gerçekleştiriliyor” diye konuştu. Pror. Dr. Tıraş, tüp bebek teknolojisi ile birlikte Türk bilim insanı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen mikroçip teknolojisinin hem dünyada hem de Türkiye’de kullanım alanının giderek yaygınlaştığını kaydetti. Prof. Dr. Tıraş, bugün İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin ile KKTC’deki merkezlerde başarıyla uygulanan bu yöntemi, ilk uygulayan hastanelerden biri olduklarını kaydetti.

 

HAVUZDA YARIŞAN YÜZÜCÜLER GİBİ

Prof. Dr. Bülent Tıraş, mikroçipin sağlıklı spermleri sağlıksızlarından ayıklamada kullanılan en iyi yöntem olduğunu belirtti. Tıraş, çipleri bir yüzme havuzuna, spermlerin de yarışan yüzücülere benzetti. Bülent Tıraş şöyle konuştu: “Bu özel mikroçip, içerisinde spermlerin mikro kanallar içerisinde yüzdürülerek doğru spermlerin seçilmesini hedefleyen bir yöntemdir. Mikro akışkan sıvı teknolojisinde, özel olarak dizayn edilmiş spermin yüzeceği boyutlarda gözle görülemeyen mikroskopik kanallar bulunmakta. Bu kanalların özel dizaynı sayesinde sağlıklı spermler, kanalları geçiyor. Sağlıksız, DNA hasarı olan spermler ise kanalları geçemeyip takılıyorlar. Kanalları geçen spermlerin en sağlıklı olanları ise kadın yumurtası ile buluşturulup döllenme sağlanıyor ve sağlıklı embriyolar elde ediliyor.”

 

TÜRKİYE TÜP BEBEKTE İLERİ NOKTADA

İlk tüp bebeğin 1987 yılında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen uygulama ile dünyaya geldiği Türkiye’nin, bu alanda çok önemli mesafe kat ettiği bildirildi. Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, uygulamanın ekonomik olması nedeniyle birçok ülke vatandaşının da tüp bebek uygulaması için Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi. Prof. Dr. Bülent Tıraş, dünyada ilk tüp bebeğin 1978 yılında İngiltere’de dünyaya geldiğini anımsatarak, “Ülkemizde ise Ege Üniversitesi’nde yapılan uygulama ile 1988 yılında dünyaya geldi. O yıllarda ben de Ege Üniversitesi’nde görev yapıyordum” dedi.

 

FİYATLAR AVRUPA’YA GÖRE DÜŞÜK

Prof. Dr. Tıraş, Türkiye’nin tüp bebek uygulamalarında ileri seviyede yer aldığını, fiyatların da Avrupa’ya göre uygun olması nedeniyle Avrupa ve diğer kıtalardaki komşu ülkelerden çok sayıda başvurunun geldiğini söyledi. Tıraş, Türkiye’de son yıllarda kısırlık sorununa çözüm için mikroçiplerin devreye girdiğini ve çiftlerin bebek hasretini dindirmede çare olduğunu ifade etti. 

Editör: TE Bilisim