Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren kuruluşlarının birinci yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni yapılanmamıza geçiş döneminde en çok üstünde durulan konu eğitim olmuştur. Personellerimize yönelik oryantasyon eğitimleri ile yeni yapılanmamız hakkında çalışanlarımız bilgilendirilmiş ve hizmet sunumu konusunda eğitilmişlerdir. Geçtiğimiz bir yılda kurumumuz, görevleri olan, halk sağlığını korumak ve geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini yürütmek. Bu hususta gerekli düzenlemeleri yapmak konularında hassasiyetle çalışmalarını yürütmüş ve bundan sonraki süreçte de ilk günkü heyecan ve azimle devam edecektir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sahada gelişimi adına adımlar atan müdürlüğümüz, 262 olan aile hekimliği birim sayısını 13 yeni aile hekimliği birimi açarak 275’e yükseltmiştir” dedi.
İlde yaşanan deprem sonrası hasar gören binalarının tadilatları büyük bir hızla yapılarak halkın hizmetine yeniden sunulduğunu ifade eden İmren, “Deprem sonrası oluşan yeni yerleşim yerlerinde aile sağlığı merkezi yapılması için Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna teklifler sunulmuş olup, planlamalar yapılmıştır. Bu doğrultuda ilimizde bulunan Edremit TOKİ, Kevenli TOKİ, Kalecik TOKİ, Sikke bölgeleri ile Çatak, Gevaş, Çaldıran ve Erciş ilçelerine 8 adet aile sağlığı merkezi yapılacaktır. Toplam 78 adet olan aile sağlığı merkezlerimizin sayıları 2013 yılı içerisinde arttırılarak hizmet sunumundaki kalitenin arttırılması planlanmaktadır. Kurumumuz tarafından toplumumuza yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, diş taramaları, bebek taramaları, mamografi taramaları, işitme taramaları yapılmaktadır. İlimizde aile planlaması çalışmaları da yürütülmekte olup 56 bin 883 kişiye bu hizmet verilmiştir. Evde sağlık hizmetlerinin etkin sunulması adına müdürlüğümüz bünyesinde evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezinin kuruldu. Evde sağlık hizmeti alması gereken hastalara bu hizmetin sunumunu sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Birinci basamak sağlık sunumunda yaşanan aksaklıklara yönelik gelen şikayetlerin kurum tarafından değerlendirilerek gereken aksiyonların alındığını ifade eden İmren, “Bağışıklama faaliyetleri kapsamında bebek ve çocuk aşıları kurumumuz tarafından yapılmaktadır. Son dönemde yaşanan kızamık salgını ile ilgili tedbir ve bağışıklama işlemleri yürütülmektedir. İlimizde bulunan içme, kullanma, doğal mineralli ve kaplıca sularının denetimi belirli periyotlarda alınan numunelerle müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Van Halk Sağlığı Müdürlüğünün kurulma aşamasında ve bu sürece gelinceye dek yapılan çalışmalarda emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma, göstermiş oldukları gayret ve başarılı çalışmalarından dolayı yürekten teşekkür ediyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim