29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişi ölmüş ve tüm ölümlerin yüzde 63’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana geldiğini belirtti.

İmren, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin en önemli sebeplerinden biriside kalp damar hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişi ölmüş ve tüm ölümlerin yüzde 63’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana gelmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde her üç kişiden biri (17.3milyon kişi) Kalp ve Damar Hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmiştir.” Dedi.

KALP DAMAR HASTALIĞI ÖLÜM SEBEBİ

Dr. İmren, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 23,3 milyon kişiye ulaşılacağı tahmin ettiklerini ifade ederek, Türkiye’de ise her 5 kişiden birinin ölüm nedeninin kalp damar hastalığı olduğunu belirtti. Kalp sağlığı için düzenli ve orta düzeyde fiziksel aktivitenin önemli olduğunu söyleyen Dr. İmren, “Aktif yaşam kan kolesterol ve trigliserit düzeylerini kontrolde tutar, iyi kolesterol dediğimiz HDL kolesterol düzeyini arttırır. Kan basıncını düşürür, stresi kontrol etmeye yardımcı olur. Enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar. Günlük 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yürüyüş, yüzme, hafif tempoda koşu kalp sağlığını korumada önemlidir.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim