Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


 

Van’da ardı ardına gelen sağlık yatırımlarına rağmen, sağlık alanında sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Sağlıkta çeşitli sebeplerden dolayı memnuniyet oranının Türkiye’nin en az olduğu illerden birinde vatandaşlar devlet hastanelerinde uzun süreli randevuların sıkıntısını yaşamaya devam ediyor. Bir taraftan doktor sıkıntısı yaşanırken bir taraftan da hastalara haftalar sonrasına randevu verilmesi işi daha da güç hale getiriyor.

İpekyolu Devlet Hastanesi’nde 2 hafta sonraya verilen randevular vatandaşı çileden çıkardı. Hastanede az sayıda doktorun çalışmasından dolayı hastalara 10-15 gün sonraya verilen randevular bir skandalı gözler önüne seriyor. Hastanenin tek çocuk hastanesi olması ve özel hastaneler dışında başka bir hastanenin olmayışından dolayı, özel hastane imkânı olmayan hasta yakınlarının 2 hafta sıra beklemesi var olan ortalık hastalığının da neden bir türlü geçmemesine açıklık getiriyor.

‘15 GÜN SONRAYA RANDEVU VERİLİYOR’

İpekyolu Devlet Hastanesi’nde haftalarca süren telefon trafiği ve hastane koridorlarında oluşan kuyruklar hasta yakınlarını bezdirme noktasına getirmiş durumda. Hasta yakınları hastanede doktor sayısının az olmasından dolayı 182 hattından ancak 15 gün sonraya sıra alabildiklerini dile getirdi. Çocuğunu hastaneye getiren ve konu hakkında görüştüğümüz bir hasta yakını şu ifadelere yer verdi: “182 hattından randevu almak istedim ancak 15 gün sonraya randevu verdiler. Bende hastaneye geldim ancak insanlar sabahın erken saatlerinde burada kuyruğa giriyorlar. Çünkü çocukları ortalık hastalığına düşen diğer önemli hastası olanlar erken saatlerde gelip çocuğunu göstermek istiyor. Hal böyle olunca hem randevu sistemi 2 hafta sonraya randevu veriyor hem de hastanede hasta kuyrukları oluyor. Hastaneye gelince hastanede doktor sayısı çok az, çalışan sayısı çok az ve herkesten özellikle bu konudan şikayetçi. Kapıda konuştuğum güvenlikçi bile bu konudan şikayetçi ve oda bana sıkıntıları anlatıyor. Allah aşkına 2 hafta sonraya randevu olabilir mi? yetkililerin bu konuya el atmasını istiyoruz.”

TÜRKİYE SAĞLIKTA ESKİYE Mİ DÖNÜYOR?

Yine aynı sıkıntılardan dolayı bizlere ulaşan ve hatta fotoğraf getiren bir zabıta ise sabah 5 sularında hastane de kuyrukların oluşuğunu belirterek, “Kızım için 182 hattında ilk olarak randevu aldım. Ancak 12 Aralık’a sıra alabildim. Bende sonraki gün hastaneye gittim ancak her hangi bir sırada alamadım ve kızımı doktora gösteremedim. Ancak oradakilerle konuştuğumda insanlar sabah saat 4-5 civarında hastaneye gelip sıra bekliyorlar. Bende sonraki gün saat 5 civarında geldim ve insanlar burada koltuklarda oturmuş sıra bekliyorlardı. Saat 7’de gelen hastane çalışanları sırayla randevu almaya başladılar. Ben kızımı doktora göstermek için 182 aldığım sıra dışında 5 gün boyunca uğraştım kızımı ancak doktora göstere bildim. Benim sıraya girdiğim yerde bir doktor çalışıyordu. Hastanede kaç tane doktor var bilmiyorum. Ancak hastanede doktor sayısının az olmasından dolayı uzun kuyruklar oluşuyor. Yetkili il sağlık müdürlüğü mü yoksa başka bir kurum mu bilmiyorum ama yetkili her kimse bu sorunu çözsünler. 10-15 gün sonraya randevu vermek ne kadar doğru olabilir ki? Ya da insanların eski Türkiye’deki gibi hastane koridorlarında sabah 3-4’te sıra beklemesi kabul edilebilir mi?” sözlerine yer verdi.

POLAT: KALICI DOKTORA İHTİYACIMIZ VAR

Vatandaşın hastanede az doktor var şikâyetleri üzerine görüştüğümüz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat hastanede 12 doktorun yanı sıra 5 tanede yan dal doktorun olduğunu belirtti. Polat şunları kaydetti: “Hastanede 12 çocuk uzman doktorumuz, bunun yanı sıra 5 tanede yan dal olmak üzere toplamda 17 doktorumuz bulunmaktadır. Bizim bölge olarak doktor eksiğimiz var. Bizler bu anlamda devamlı doktor talebinde bulunuyoruz. Bölgemize kalıcı doktorları gelmesi gerekmektedir. Sadece hastanemiz olarak değil bölge olarak doktor sıkıntısı yaşıyoruz. Hastanemizde 12 doktorumuzun olduğunu belirttim. Bu doktorlarımızdan 3 tanesi polikliniklerde nöbetçi olarak kalıyorlar. Hal böyle olunca geriye 9 doktor kalıyor. Bu doktorlarımızdan izin alanlar var, gebe oldukları için izne ayrılanlar oluyor. Bu yüzden bizlerde doktor konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ancak nöbet tutan doktorlar ile diğer doktorlarımızı devamlı değiştiriyoruz. Bu şekilde yürütüyoruz ancak doktor ihtiyacımızda var. Özellikle kalıcı doktorlara, Vanlı olan ve Van’da görev yapacak doktorlara ihtiyacımız var.”

HASTANEDE KAÇ DOKTOR VAR?

Tüm bu açıklamalara göre İpekyolu Devlet Hastanesi internet randevu sisteminde 28 doktor görülürken, 182 Hekim Randevu Sisteminde 5 doktorun görüldüğü belirtildi. Aynı şekilde doktor sayısı için görüştüğümüz ve bilgisine başvurduğumuz Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Vural Polat ise hastanede 12 çocuk uzman doktoru ve 5 yan dal doktoru olmak üzere 17 doktorun olduğunu vurguladı. Son olarak konuyla ilgili İpekyolu Devlet Hastanesi Başhekimliğine ulaşamadığımız gibi hastanedeki doktor sayısının ne olduğunu öğrenmiş değiliz.

Editör: TE Bilisim