Van Eğitim Araştırma Hastanesinin verdiği evde bakım hizmetlerinden bin 200 hasta yararlanıyor.

 

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, gazetecilere yaptığı açıklamada, bakıma muhtaç, yaşlı, yatağa bağımlı ve engellilere yönelik "evde bakım hizmeti" kapsamında bin 200 hastaya hizmet verdiklerini söyledi.

 

Evde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından hastanın tanı, planlanan tedavisi çerçevesinde bulunduğu ev ortamında muayenesi, ihtiyaç dahilinde pansumanı, tahlili, tedavisi, hastalara ait ilaçların reçete edilmesi, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılması, hasta ile yakınlarına hastalık ve bakım süreci hakkında bilgi verildiğini belirtti.

 

 

Semur, "Van ilinde 1 milyon 96 bin nüfus var. Bu nüfusun içerisinde bakanlığının belirlediği binde 2 oranında, 2 bin 200 civarında evde bakıma ihtiyaç duyan vatandaşımızın olduğunu düşünüyoruz. Bizler de bugün Van il merkezinde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Evde Bakım Birimi olarak, hem başhekimimiz, hem başhemşiremiz, hem de genel sekreterlikte tıbbı hizmetler başkanımız ile beraber, Evde Bakım Birimi’nin hekimleri ve diğer çalışan sağlık personelimizle beraber, bir hastamızı evinde ziyaret ettik. Bu kapsamda hem çalışma koşullarını görelim, hem hastalarımızın aile ortamlarını görelim, birinci elden ve birinci ağızdan bunu müşahede etmek istedik."

 

 

Bazı çok yaşlı ya da engelli hastaların hastaneye gidip gelmesinin zor olduğunu anımsatan Semur, şunları söyledi: "Bu evde 3 tane yaşlı hastamız var. Ayrıca 35 yaşlarında bir engelli hastamız var. Yatağa bağımlı bir hastamız. Bu hasta bizim Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Evde Bakım Birimine kayıtlı olan ve uzun süredir takip ettiğimiz hastamızdır .Evde Bakım Birimi olduğu için ağırlıklı olarak da ilgilendiğimiz olan hastalarımızın sağlık sorunlarıyla daha çok ilgileniyoruz. Ancak diğer bahsettiğimiz sosyal problemlerle de ilgilenmek bizim görevimizdir. Bununla ilgili de Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak ve Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, gerek aile hekimlerimiz, gerekse hastanelerimizdeki Evde Bakım Birimi olarak bu işi çok önemsiyoruz, çok da ciddiye alıyoruz.

 

 

Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak aile hekimlerinin kayıtlarına ulaşarak bin 200'e yakın bir hasta sayısına ulaştık. İlçelerde ve köylerde olan ulaşamadığımız, iletişim kuramadığımız hastalarımız var ise onlara da bir şekilde ulaşıp hastanın durumuna göre ve yahut bulunduğu yere göre, aile hekimi vasıtasıyla ya da hastanelerimizin Evde Bakım Birimleri vasıtasıyla bu hizmetleri de kendilerine sunmayı planlıyoruz."

Editör: TE Bilisim