Mevzubahis Van olunca kaleme alınacak çok konu olduğu gibi üzerinde durulması gereken de çok nokta kalıyor bize…

Bunlardan bir tanesi ve benim de bu yazımda yer vereceğim konu ise Van Otogarı.

Aslında takdir edersiniz ki yazıda yer vereceğim çok fazla bir yönü yok mevcut otogarın ne yazık ki ben olmayan otogar üzerinden gitmek zorunda kalıyorum.

Van’ın otogar hikâyesi 2011 depremi ile birlikte başlamıştı.

Depremin etkilerini büyük ölçüde hissettirdiği noktalardan biri de bir kentin en öne çıkan noktalarından biri olan otogar olmuştu.

Depremden almış olduğu ağır hasarlar neticesinde firmalar otogar sahası içerisine konumlandırılan konteynırlarda hizmet vermeye başlamıştı.

Kente giriş-çıkış yapan birçok misafir ve otogarı kullanan vatandaşlar 2014’e kadar bu konteynırlarla karşı karşıya kalmıştı.

2012 de depremin hemen ardından dönemin Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı yeni bir otogar müjdesi vererek otogarın yerinin bile belirlendiğini ve ihalesinin de 2012 senesi içerisinde gerçekleşeceği bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştı.

2012’nin sonlarına yaklaşıldığında ise hala ortada bir ihale yoktu ve vatandaşlarla firmaların konteynır mahkumiyeti devam etti.

2013 senesi içerisinde ise yine Van’ın dört gözle beklediği otogar ile ilgili yine bir ses seda çıkmadı.

Bu çileli bekleyiş 2014 ‘ün başında otogarın mevcut sahası içerisine inşa edilen ve eski otogardan dahi küçük olan bir bina ile sona erdi.

Bu bina yeni otogar projesi tamamlanana kadar kullanılmak üzere inşa edilmişti yani geçici bir bina olarak kullanılacaktı.

Aradan aylar geçti yıllar geçti ama bina hiç geçici olarak kullanılacakmış gibi durmuyordu ki bugün baktığımızda bile hala o geçici binayı biz Vanlılar otogar binası olarak kullanmaya mahkûm olmuş durumdayız.

2016 senesine kadar da yeni otogar projesinin yapılması beklenen fakat bir türlü gerçekleşmeyen o ihalesi ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.

2016 yılı içerisinde gerçekleştirilen güç birliği toplantılarından birinde yine dönemin Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı o projeye ilişkin bir açıklama yaptı ve projenin yeri ile alakalı sorunlar olduğunu belirterek o projenin bir aslı olmadığını belirtti ve o da yeni bir adres vererek otogar için yeni bir tarih verdi.

Açıklamadan şöyle bir kesit sunayım sizlere:

“Otogarı Bostaniçi’nde yani vatandaşın arazisi içerisinde planlamış. Dolayısıyla, o otogarın oraya götürülmesi imkânsız bir şey nerdeyse! Biz de Van Büyükşehir belediyesine ait olan, Edremit yolunda şu anda galericiler sitesi olarak da bilinen yan tarafta 100 bin metrekarelik bir alanda projemiz var ve projemizi şu anda revize ediyoruz. Bu da yakın zaman da ihalelerini yapıp temellerini atacağız. 2016 yılları içerisinde ihalesini yapıp en geç 2016 yılında temellerini de atarız.”

(Cahit Bozbay-5. Güç Birliği Platformu-12 Ekim 2016)

Yine günümüze dönüp baktığımızda otogarın hala o geçici binanın bir adım bile ötesine geçemediğimizi ve hatta geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu geçici binanın yapım-onarım işi ihalesinin de yapıldığını söyleyebiliriz.

Yani geçici olarak kullandığımız bina bile yapım-onarıma ihtiyaç duyacak bir hale gelmiş fakat hala ortada yeni otogar ile ilgili bir girişim yok.

Son dönemlerde bu konuyla ilgili zaten çıt çıkmıyor.

Erzurum’dan, Malatya’dan, Tunceli’den hadi hepsini geçtim kendi ilçemiz olan Erciş’ten utanalım…

Hepsi de bizimkinden çok daha yüksek standartları olan otogarlara sahip.

Hal böyle iken sormak lazım diye düşündüm;

Sahi ne oldu bizim şu otogar işi?