Seçim kazanı artık resmen kaynıyor!

1 Ekim tarihinden itibaren feci derecede kabar vermeye başladı kazanımız. Çünkü AK Parti’de resmi başvurular başladı.

 

Yerel seçime dair ciddi hareketlilikler var artık.

 

Mevcut başkanlar son asfaltları döküp son taşları döşerken adaylar da başvurularını yapma hazırlıklarına başladı. Artık aday olayım mı olmayayım mı faslı bitti. Zira “Ne zaman başvurayım?” muamması var adaylar arasında.

 

AK Parti’de bu gelişmeler yaşanırken önceki gün BDP yakasında ise ‘kadın aday’ bombası patladı. Evet, evet BDP’nin Van veya Diyarbakır’dan birisine kadın aday gösterme ihtimaline dair bir açıklama geldi.

 

BDP’li Filiz Koçali hafta sonu yaptığı açıklamada, partilerinde yüzde 40 kadın kotası bulunduğunu ve bazı belediye başkanlıklarını sadece kadınlara açacaklarını söyleyerek;

“Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerinden birinde ya da ikisinde kadın aday göstereceğiz,” dedi.

Ben Diyarbakır’da böyle bir şey olacağını düşünmediğimden BDP’nin Van’da kadın adayla karşımıza çıkacağını düşünmeye başladım iyice.

 

Bu arada önceki günkü açıklamayı okuduktan sonra, şu “Bekir Kaya neden aday olmayacakmış?” şeklinde soranlar da nasibi almıştır bence. Bekir Kaya aday olacaksa, BDP’de böyle bir şey düşünüyorsa neden çıkıp alenen böyle bir açıklama yapsın ki… Yani Bekir Kaya’nın aday olmayacağına dair ihtimaller artıyor.

 

Velhasılıkelam, AK Parti’de de BDP’de de sular ısındı. Adaylar su yüzüne çıkmaya başladı. Ama buna rağmen hala adaylık başvurusu yapmayanlar var. İşte bu muamma sürerken bizim için de hala ihtimaller üzerine konuşmamız hasıl oluyor haliyle. O zaman adaylık süresi bitmeden mevcut, muhtemel ve zoraki düşünülen adayları yazmaya devam edelim.

 

Bu arada adaylara geçmeden önce, şunu da hatırlatayım dedim:

 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart 2014′te yapılacak yerel seçimlerde aday olacak kamu görevlilerinin en geç 1 Aralık’a kadar emeklilik isteği dilekçelerini vermeleri veya istifa etmeleri gerektiğini açıkladı. Devlet memuru adayların bilgisine!

 

Haydi, bakalım kaynasın kazanlar, dökülsün tatlılar:

 

Fazıl Tamer (AKP):

 

AK Parti’nin belediye geçmişi olan, zamanında Belediye Başkanı yardımcılığı görevi yapmış halen BDP döneminde de Belediye Başkanlığı Danışmanı görevini yürüten bir isim. CV’si belediyecilik anlamında dolu olan Tamer, özellikle AK Parti döneminde adından sıkça söz ettirmiş bir isimdi. BDP belediyesi döneminde sessizleri oynayan Tamer de “Artık vakti geldi” diyenlerden. “Madem bu kadar belediyecilik tecrübem var, değerlendireyim o zaman” diyen Tamer niyetini getirmiş. Edremit Belediyesi’ne aday olmak için hazırlıklarını yapan Tamer’in önündeki istifa engeli de kalktığına göre artık başvuruyu yapması için hiçbir engel yok. Çataklı Tamer’in Edremit’e aday olma konusundaki kararı öylesine verilmiş bir karar da değil üstelik Edremit civarındaki Çataklı nüfusuna ve ailesinin baskın olduğu bölgelerin de gücüne inanan Tamer, daha önce ismini buradan zikrettiğimiz Yılmaz Kılıç, Arif Öndil, Hekim Karabıyık’tan sonra Edremit’e göz koymuş dördüncü isim oluyor.

 

Fuat Yaşar Atan (AKP):

 

Gürpınar’da 2004 yılı yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisinden Aday olarak Belediye Başkanlığını kazandı. 2009 yılında ise Saadet Partisinde adaylığını bırakarak ikinci defa belediye başkanı seçildi. 2012 yılında ise AKP’ye geçen, Atan’ın belediyecilikte de büyük tecrübeleri var. Başkanlıktan önce yıllarca belediyelerde çalışan ve belediyeyle ilgili birçok birimde hizmet eden Atan’ın şansı yüksek görülüyor. İki dönem üst üste farklı partilerden başkan seçilmesi de bunun ispatı olsa gerek.

 

Çetin Ebinç (AKP):

 

Van’ın genç iş adamlarından Ebinç’in adı daha önce siyasette pek duyulmasa da, babası yıllarca belediye meclis üyeliği ve çeşitli görevlerde bulunmuştur. AKP’nin yeni simalar arasında gösterebileceği henüz siyasetten leke bulaşmamış ve temiz bir kariyere sahip olan Ebinç’in adı öne çıkabilir mi acaba diye düşünmüyor değilim? Tuşba İlçesi için adaylığı düşünen Ebinç’in AKP’nin içinde şansı nasıl tabi ki orası büyük bir muamma.

 

Gürgün Temel (AKP):

 

Siyasetin uzun zamandır ismini eskitemediği isimlerden birisi Gürgün Temel. Uzun yıllardır siyasetli içli dışlı olduğu biliniyor. Van’da İl Sağlık Müdürlüğü’nde uzun süre çeşitli görevler yapan Temel’in arkasında ciddi bir aşiret desteği olduğu biliniyor. Xaviştan aşireti mensubu olan ve Van’daki birçok aşiretin de sevdiği isimlerinden biri olan Temel’in Çatak’taki güçlü adaylardan biri olduğu konuşuluyor şu sıralar. Çatak’ta güçlü isimlerin yarışacağı bu seçim de onun da dahil olması Çatak’ta da sıkı bir seçim yaşanacağını açıkça ortaya koyuyor. Hele Temel’in şimdiye kadar edindiği siyasi gücü de kullanacağı göz önünde bulundurursak, Çatak’ta dengeler her an değişebilir.

 

Turgut Güleç (AKP):

 

Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer’den Mart 2014’te boşalacak olan koltuğa aday olanlardan biri de Güleç. Nazmi Sezer’in bu dönem Gevaş’ta koltuğu devralacağı ihtimallerini de düşünürsek, Gevaş’ta da iyi bir seçim beklenmiyor değil. Üstelik Güleç, Gevaş adaylığı konusunda da öyle yalnız değil. Karşısında bir de Gevaş’ta adı baskın bir şekilde geçen işadamı Sinan Hakan var. Gevaş doğumlu genç aday Turgut Güleç ise bir Gevaşlı olarak “Ben bu işi yaparım” diyerek çoktan yola çıkmış bile. İmam hatip olan Güleç, Van ve ilçelerde görev yapıp tecrübe kazanmış da bir isim. Diyanet kariyerini son olarak Sağlık Müdürlüğü’ne geçerek devam ettiren ve adeta kariyer değişikliği yapan Güleç, Gevaş’ın hırsı adaylarından.

 

Orhan Behçet (AKP):

 

2011 yılında AK Parti’den milletvekili aday adayı olarak da karşımıza çıkan Orhan Behçet, Muradiye’ye göz dikmiş adaylardan birisi. Başta Van olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli kuruluş ve derneklerde yöneticilik yapan Behçet, CV’si oldukça geniş “Muradiye’de ben de varım” diyen bir isimlerden.

 

Necat Görentaş (AKP):

 

2011 yılında 150’ye yakın AK Parti Aday Adayının yarıştığı milletvekilliği sürecinde sürpriz bir şeklide 7’inci sıradan kendine yer bulmuş bir isim olarak karşımıza çıktı Gönentaş. Akademisyen bir aday olan Görentaş halen de Yüzüncü Yıl bünyesinde hizmet yapan kentin önemli isimlerinden. Yine siyaset içinde yer alan ve seyid bir aileden gelen Görentaş’ın Gevaş doğumlu olmasının yanında Çatak’ta da ciddi bir etkinliği bulunuyor. Görentaş bu iki ilçenin yanın8da kendisini Gürpınar ve Edremit ilçelerinde de oldukça etkili bulan bir isim. Özel sektörde de faaliyet gösteren Görentaş’ın ilçe belediyeleri veya merkez ilçelerden birinde görev alması muhtemel.

 

Geldik bir yemek pardon siyaset programının daha sonuna.

 

Adaylarımızı attık kazana, sunduk vatandaşın tabağına.

 

Muhtemel adayları hafiften de olsa tanıtması bizden, seçmesi partilerden. En azından seçime kadar bizim elimizden gelen budur.

 

Lakin, kesin adaylar belli olduktan sonra daha büyük bir kazan bizi bekliyor olacak. Çünkü o kazanda böyle küçük küçük bilgilerden ziyade yoğun bir eleştiri kazanı önümüzde olmuş olacak.

 

Hal böyle oluncaya kadar kışı ateşte kazanı kaynatmaya devam.

 

Az daha sabır 1 aya kadar tüm adaylarımız hazır olur.

 

Yeni bir haftayı ‘afiyetle’ geçirmeniz dileğiyle, siyasetin tuzunu fazla kaçırmayın efenim!