Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Van Büyükşehir Adayı Av. M.Mehdi Oğuz Van’ın hakettiği belediyecilik hizmeti almadığını belirterek, Ak Parti ve BDP’nin menfaat odaklı siyaset yaptıklarını kaydetti. Oğuz, “Bu halka yalan söylemeyeceğiz” diyerek, Hüda-Par olarak 3 büyük proje verdiklerini belirterek, “Bizim mega projemiz hak, adalet ve hizmettir.” Dedi.

30 Mart’ta yapılacak olan seçim çalışmalarını sürdüren Hüda-Par, seçim kampanyasını son sürat sürdürüyor. Bu kapsamda Hüda-Par’ın Van Büyükşehir Adayı M.Mehdi Oğuz, beraberinde İl Başkanı Av. Rasim Saygın, İpekyolu Belediye Başkan Adayı Selim Sivi, Edremit Belediye Başkan Adayı Fevzi Doğan, Tuşba Belediye Başkan Adayı Faruk Tasan ve Muradiye Belediye Başkan adayı Kazım Bilici ile Şehrivan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Aytaç Aykaç'ı ziyaret etti. Hüda-Par olarak ciddi projelerle yola çıktıklarını söyleyen Büyükşehir Adayı Oğuz, "Bu şehir hak ettiği belediyecilik hizmetini alamamıştır. Menfaat odaklı veya partizanlık temelli anlayışlar olduğu müddetçe ve hak, adalet ve hizmet temelli halkın menfaati gözetilmediği müddetçe en iyi projelerin bile uygulanma ihtimali yoktur. Bu nedenle bizler Hüda-Par olarak projelerimizin yanında 3 büyük proje vaadinde bulunuyoruz. Bu halka yalan söylemeyeceğiz. Bu halkın malını yemeyeceğiz. Bu halka ihanet etmeyeceğiz. Bu üç temel proje olmadan diğer projelerin hayat bulma imkânı yoktur.” dedi.

OĞUZ: “3 MEGA PROJEMİZ VAR”

Siyasette menfaat olduğu sürece Van’ın sıkıntılarının bitmeyeceğini söyleyen Oğuz, Hüda-Par olarak aylardır yürüttükleri seçim kampanyası boyunca hiçbir vatandaşa vaatte bulundurarak siyaset yapmadıklarını belirtti. Oğuz ayrıca; “İl başkanımız her zaman söyler ‘Menfaate dayalı siyaset canavarlıktır.’ Şu anda menfaate dayalı siyasetin de biteceği pek de mümkün görünmüyor. Hür Dava Partisi olarak çeşitli ziyaretlerde bulunduk ve bu ziyaretlerin neredeyse tamamında kimseye kişisel menfaat vaat etmedik. İnsanlara 3 temel vaadimiz var bunlar da hak, adalet ve hizmettir. Seçmen olarak vatandaşlar menfaatleri doğrultusunda hareket etmek yerine hak, adalet ve hizmet doğrultusunda hareket etselerdi siyasiler vatandaşlar üzerinde bu kadar rahat hareket etmezdi. Siyasilerin en iyi bildiği şeydir zaten halkı zayıf noktası olan menfaat vaatleriyle geçiştirmek. Zaten adaletin, hizmetin olduğu yerde bir kişi yerine herkes menfaat elde eder. Siyasiler çıkıp seçim döneminde şu proje hayata geçecek, bu proje hayata geçecek diye vatandaşın gözünü boyuyor. Elbette ki siyasi partilerin projeleri olmalıdır ama bunlar laf üzerinde kalmamalıdır. Zaten şimdiki projelerin çoğu önceki seçim dönemlerinde gündeme gelmiş projeler. Şimdi bu projelerin varlığından bahsedebiliyor muyuz, hayır. Bizim 3 mega projemiz var. Bir halkımıza yalan söylemeyeceğiz, iki halkımızın malını yemeyeceğiz, üç halkımıza ihanet etmeyeceğiz. İşte bu üç proje olduktan sonra diğer projelerin uygulanması bence hiç de zor olmaz.”

“BORÇ KONUSUNDA İDDİA ÜZERİNE SİYASET YAPILAMAZ”

Öte yandan son günlerde sıkça söz edilen 780 trilyonluk borç iddiaları ve Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın önceki günkü borç açıklaması üzerine de konuşan Oğuz, bu konuda belediyenin açıklamasına rağmen iddia üzerine konuşmanın doğru bir siyaset olmayacağını belirterek; “Biz bu konuda elinde kesin bilgi ve belge olmadan sırf siyasal rakibine zarar veriyor diye söylenti ve yalan üzerine siyaset yapanlar gibi yapmayacağız. Belediyenin borç mevzusunu da bu kapsamda değerlendiriyoruz. 780 milyon borç olduğu söylentisi vardır. Ancak buna ilişkin bilgi ve belge yok. Bu bilgi ve belgeye ulaşacak kişilerse, ilk olarak muhalefet belediye meclis üyeleridir. Bunun muhalefetini iyi yapıp, bu konuda yapacakları araştırmayla halkı bilgilendirmekle mesuller. İkinci sorumluluk sahibi olanlar ise vicdan sahibi BDP'li meclis üyeleri ve belediye başkanıdır. Onun dışındaki iddialar üzerinden siyaset yapmayız” dedi.

“ASFALT YAPTIK DİYE ÖVÜNMEK OLMAZ”

Van Beledeyesi’nin 5 yıllık hizmetini de yorumlayan Oğuz, “Belediyecilik anlayışında önde olması gereken anlayış hizmet anlayışı olmalıdır. Bunlar olmayınca da zaten övünülen tek projeler asfalt olur, kültür merkezleri olur. Şöyle bir şey de var ki asfalt proje değildir. Asfalt bir şehrin olmazsa olmazıdır. Bununla bir proje olarak övünülmez. Van’ın son zamanlardaki haline baktığımızda tabi ki yapılanları göz ardı edemeyiz fakat diğer şehirlere oranla kıyasladığımızda gerçekten Van çok geri kalıyor. Bizde diyoruz ki sokakların yazın toz, kışın çamurla dolduğu bir ilde belediyenin iyi çalıştığı söylenilmez. İşte bizim davamız budur. Belediye bütçesinin boşa heba edilmesi yerine halkın yararında işlerinde kullanılması her şeyden daha önemlidir bizim için. Bu döneme kadar da belediyelerin üst üste iki yıl görevde kalamamasının bir nedeni de budur. Herkes partizanlık yapıp kendi yandaşlarının olduğu bölgelere hizmet götürürse tabi ki halk memnun olmaz.” Dedi.

“OYLAR BÖLMÜYORUZ TOPARLIYORUZ”

Öte yandan son zamanlarda iddia edilen Hüda-Par’ın AK Parti ve BDP’nin oylarını böleceği yönündeki iddialar ile ilgili de konuşan Oğuz, bu noktada Hüda-Par olarak söylenilenin aksine tam anlamıyla birleştirici bir rol üstlendiklerini ve AK Parti ve BDP’de kendini bulamayan vatandaşlar için Hüda-Par’ın şu andaki en doğru parti olduğunu kaydetti. Seçim çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüklerini de hatırlatan Oğuz, “Bizler diğer partilere oranla 8,5-9 aydır seçim çalışmalarına başladık. Yeni bir parti olduğumuz daha fazla çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Bugüne kadar 90 bin 000 aile ile bağlantı kurduk. Davamızın ne olduğunu onlara ulaştırdık. Çalışmalarımızdan bahsettik. Broşürlerden tutun, esnaf ziyaretlerine kadar birçok çalışmayı bir arada yürüttük. Ve inanın ki çok olumlu tepkiler alıyoruz. Gerek bu yerel yönetimde esas aldığımız belediyecilik anlayışı gerek ülke siyasetine bakış açımız halk tarafından çok olumlu tepkiler alıyor. Bu bakış açılarımızda dinin gereklerini de savunuyor olmamız bizleri daha da iyi bir konuma taşıdı. Hür Dava Partisi’nin her ne kadar oyları böldüğü söylense de bizler tam aksine çeşitli görüşleri kendi çatımız altında barındırıyoruz. İnanıyorum ki Hür Dava Partisi bazı kesimlerin düşündüğü gibi yeni bir fikir akımı oluşturup oyları bölmek yerine bu fikir ayrılıklarını birleştirmek için uğraşacak. AKP’den BDP’ ye birçok siyasi parti var. Bu siyasi partilere dâhil üyeler Hür Dava Partisi’nin anlayışına baktıklarında gerçekten görüyorlar ki her fikrin birleşeceği noktalar vardır. Çoğu vatandaşımız Partimiz çatısı altında kendini rahatça ifade edebildiğini anladığında İslam’ın İslam çatısının birleştirici olduğunu anlıyor. Herkeste çok iyi biliyor ve görüyor ki halkı Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla bir çatı altında toplayacak anlayış ve inanış İslam’dır. Zaten halkın bu şekilde ihtiyaç duyduğu bir konuda seslenen Hür Dava Partisi’ne farklı inanışlarda dâhil olumlu tepkiler hiç bozulmuyor.”

Sayğın: Her türlü saldırıyı kınıyoruz!

Hüda-Par Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın ise seçim öncesi artan gerilim ve şiddet olaylarına değinerek, gerek partilerine gerekse de diğer partilere yönelik tüm saldırıları kınadıklarını ve bu saldırıların önünde karşısında belirtti. Hüda-Par olarak seçim sürecinde neredeyse 200’ü aşkın saldırıya maruz kalmalarına rağmen hiç durmadan çalışmalarını yürüttüklerini belirten Sayğın; “Şiddete karşı çıktığımızda hem gençlerimize sahip çıkmış oluruz, hem de ülkemizdeki diğer sorunlara daha çok kulak veririz.” Dedi.

Şimdiye kadar kent ve ilçelerde çeşitli saldırılara maruz kaldıklarını belirten Hüda Par Van İL Başkanı Sayğın, saldırıların temelinde tahammülsüzlük yattığını belirterek, “Sağlıklı bir seçim süreci geçirmemiz, vatandaşların daha iyi bir seçim sürecine girebilmesi aslında siyasetçilerin elinde olan bir şeydir. Bazı insanlar vardır ki partisine yapılmış her yanlışı kendisine yapılmış kabul eder. Başkalarına onur kırıcı sözler yansıtarak siyaset yapmak, hakaret içeren ve iğneleyici sözler sarf etmek bunları yapanında tavırlarına yansıyor. Gerginliklerin altında yatan neden belki de budur. Bu sebeplerin yanında bir de tahammülsüzlük de var. Yani bir siyasi görüşe sahip olan grup çıkıp burada tek ben varım, benim dışımdakileri dinlemeyin gibi yaklaşımlarda bulunuyor. Bizim bölgemizde şimdiye kadar yaklaşık 200’e yakın saldırı oldu ve maalesef bunların faili de ortaya çıkarılamadı. Yani kısacası saldırıların nedenlerinden biri tahammülsüzlük diğeri denetimsizliktir. Dediğim gibi yaklaşık 200 saldırı oldu ve saldırıların sorumluları hala bulunmadı. Bunun üstüne gidilmemesinin nedenlerinden biri de belki yeniden karışıklıkların olmasını isteyenlerdir. Çözüm ise siyasi fikirlere anlayış göstermek ve herkesin fikirlerini rahatça söyleyebilmesini sağlamaktır. Geçenlerde bir saldırı oldu. Bu saldırıdan sonra diğer partilerin yandaşları ve partiler kalkıp karşı çıkabilirdi. Bizler istiyoruz ki kimse şiddet yandaşı olmasın. Gençlerimize sahip çıkamıyoruz diye bir söylem var. Şiddete karşı çıktığımızda hem gençlerimize sahip çıkmış oluruz, hem de ülkemizdeki diğer sorunlara daha çok kulak veririz.” Dedi.


Ömer Aytaç AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim