Andy-Ar araştırmanın sahibi Faruk Acar son seçim anketini kamuoyu ile paylaştı. Yaptıkları son araştırmalara göre, oy oranlarında çok fazla bir değişiklik yok ama önümzüde hala 35 gün var diyen Faruk Acar, bu seçimin diğer seçimlerden farklı olduğunu belirtti.

Muhalefet partilerinin seçim beyannamelerinin ekonomi üzerinde yoğunlaşmasının başarılı bir karar olduğunu vurgulayan Acar, İnternetbaher'e yaptığı açıklalarda bu vaatlerin belki bu seçim oy olarak partilere yansımayabileceğini ama önümüzdeki seçimler için umut vaat ettiğine vurgu yaptı.

[2015 SEÇİM SİMÜLASYONU İÇİN TIKLAYIN]

İşte Faruk Acar'ın açıklamalarından satırbaşları;

Muhalefet partileri geçmiş seçimlerde Erdoğan karşıtlığı üzerine bir kazanım elde edemedikleri sonucuyla karşılaştılar, aslında AK Partiyi eleştirel bir bakış açısıyla ülke menfaatleri ve çıkarları üzerinden eleştirmek gerektiği noktasında bir misyon üstlendiler. Bunun nedeni de mevcut ekonomik şartlar ve daha önceki seçimlerde konsolide olan oyların her ne olursa olsunAK Parti'ye yaradığını görmeleri. Dolayısıyla bu durum biraz yoğurdu üfleyerek yeme noktasına geldiklerini gösteriyor. Ben şahsi olarak, bunun başarılı bir karar olduğunu söyleyebilirim.

"HDP, BEKLENENİN TESİNDE ALGI YARATTI"

HDP'nin parti olarak seçime girmesiyle birlikte iktidar oranını yakalaması çok mümkün değil, zaten kendileri de buna inanarak ifade etmiyorlar. Buna rağmen özellikle HDP'nin iktidar partisi olacakmış gibi beyanname hazırlamış olması Türkiye partisi olma yolunda bir adım attığına dair bir fotoğraf veriyor, bu HDP için çok önemli. Aslında seçmenler nezdinde şu an itibariyle en şanslı parti konumuna sahip parti HDP. Çünkü HDP'den beklenenin ötesinde bir algı yaratmış durumda.

"İKİ PARTİ TREND, İKİ PARTİ KAN KAYBEDİYOR"

Aslında havuzu en geniş olan parti MHP. Çünkü hem AK Parti seçmeninin, hem CHP seçmeninin ikinci tercihi olan parti konumuna sahip. Dolayısıyla MHP ve HDP yükselişini belki biraz bununla da yorumlamak mümkündür. Çünkü HDP'nin yükselişi doğal bir süreçle MHP'yi de yükselişe geçirecektir ki zaten yaptığımız araştırmalarda da bunu matematiksel olarak görüyoruz. Trend olan iki parti var, MHP ve HDP. AK Parti ve CHP ise kan kaybına devam ediyor, önümüzdeki süreçte bu partilerin alacağı oy oranları ve çıkaracağı milletvekili sayıları Ana muhalefet ve AK Partinin pozisyonunu daha keskinhatlarla belirleyeceği bir seçime gidiliyor. HDP barajı geçerse tüm dengelerin değişeceğini ifade edebiliriz.

Açıklanan seçim beyannamelerin oy oranlarına etkisi birkaç puan olacaktır. Şu an itibariyle, son yaptığımız araştırmada partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti; yüzde 42-43

CHP yüzde 24-25

MHP yüzde 17-18

HDP yüzde 10-11

Editör: TE Bilisim