AK Parti’nin Edremit Belediye Başkan Aday Adayı Hekim Karabıyık, TOKİ’de son zamanlarda yaşanan su ve altyapı sorunu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hükümet depremden sonra milyarlarca lira harcayıp dünyaya örnek olacak konutlar yaptı ama yaşanan sorunlar tüm bu hizmetlere gölge düşürdü. Ak Parti adeta kendi parasıyla rezil oldu. Bu eksiklikleri görev verilir verilmez bizzat gidereceğim” şeklinde konuştu.

 

Yerel seçim öncesi partilerde seçim hazırlıkları hızla sürerken, AK Parti’nin ağır toplarından olan Başkan Yardımcısı Hekim Karabıyık ise farklı bir telaş yaşıyor. Zira hem Edremit Belediye Başkan aday adayı olan hem de halen il başkan yardımcılığı görevini yürüten A.Hekim Karabıyık’ın mevcut sorunlar ile ilgili iki farklı görevi var. Şu sıralar hem adaylık beklentisi içinde olan hem de depremden sonra yapılan TOKİ konutlarındaki sorunların çözülmesi için parti yönetiminden birisi olarak yoğun bir çaba harcayan Karabıyık sorunun çözülmesi için yetkili isimlere çağrıda bulundu. Edremit’in güçlü adaylarından olan Karabıyık, üstyapı ve yönetim sorununun büyük ölçüde olmadığını belirtirken konutlarda şu sıralar su verilmesine rağmen alt yapı kaynaklı büyük sıkıntılar yaşandığını bunu da çözmek için başkan olması halinde büyük çaba vereceğini, görev verilmese bile AK Parti olarak kış gelmeden bu sorunları çözmek için büyük çaba vereceklerinin sözünü verdi. Aday olsun veya olmasın Edremit’teki sorunların çözümü için bir kriz masası oluşturacağını söyleyen Karabıyık, aday olmasa bile parti olarak bunu yaparak vatandaşa çözüm üreteceğini söyledi. Aday olması halinde çözümün daha kolay geleceğini söyleyen Karabıyık, “Başkan olursam da önceliğim bu vatandaşların sorununu çözmekle başlamak olacak. Ama bu olmazsa bile bir AK Partili olarak bu işi çözeceğime söz veriyorum.” dedi

 

HEKİM KARABIYIK: TOKİ’DE YAŞANAN TÜM SORUNLARI YAKINDAN BİLİYORUM

 

Ak Parti’nin Edremit Belediye Başkan aday adayı Hekim Karabıyık, yaşanan sıkıntılar ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada bu konunun parti olarak da bireysel olarak da kendisini yakından ilgilendirdiğini ve çözümü için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Hem Edremit adayı olarak hem de parti yöneticisi olarak bu konuda sorumlu olduğunu belirten Karabıyık, yaşanan mevcut sorunlarla ilgili olarak, “TOKİ’de birçok sıkıntı var. Hem alt hem üst yapıda sıkıntılar var. Gerekli önlemler alınmadığı için birçok sıkıntı yaşanıyor. Bunlar bir şeklide AK Parti’nin önüne çıkıyor maalesef. Her ne kadar birçok konunun muhatabı biz olmasak bile sorunlar noktasında top bize atılıyor. Bunu da biz hoş karşılıyoruz. Çünkü biz güçlü bir iktidar partisinin temsilcisiyiz. Aslında bu problem sadece benim değil hepimizin sorunu. Hatta belki de bugüne kadar Edremit aday adaylarımızın hiç programında, projelerinde veya uygulamalarında olmayan bir problem bu. Bana yöneltilmesi de gayet mantıklı. Çünkü aday adaylarımızın her biri farklı kulvardan geldi. Kimi memur, kimi işadamı kimisi ise normal vatandaşlardan oluşuyoruz aday adayları olarak. Benim ise iki taraftan sorumluluğum var. Birinci partinin il başkan yardımcısı olmam. Bu benim mevcut sorunlara birinci derecede muhatap olmamı gerektiriyor. Diğer bir muhataplığım ise aday adayı olmam. Bu da benim muhatap kılan ikinci bir durum.” Şeklinde konuştu.

 

“BU SORUNLAR AK PARTİ İÇİN OLUMSUZ PUAN OLARAK YAZILIYOR”

 

TOKİ’deki mevcut sorunların AK Parti’nin sorumluluğunda olmasına rağmen parti olarak tüm bunların takipçisi olduklarını söyleyen Karabıyık, bu sorunların çözülmesi için her türlü çabayı da verdiğini söyledi. Şu anda en büyük sıkıntının altyapı kaynaklı sorunlar olduğunu da ekleyen Karabıyık, “TOKİ’nin iki toplu kenti var. Birincisi 2006 yılında yapılan Erdemkent. 1680 konuttan oluşuyor. Diğeri isi Afet Konutları. Burası da Erenkent olarak adlandırılan konutlardan oluşuyor. Buranın en büyük problemleri Erenkent’te yaşanıyor. Hükümet burada 10 bine yakın konut yaptı. Bütün bu konutların yüzde 80’i dolmuş durumda kalan kısmı ise kış ayından önce dolmuş olacak. Bu konutlar üç aşamadan oluşuyor. Birincisi üst yapımını yüklenen firmadan kaynaklanan sorunlar. Örneğin, konutlar tamamlandıktan sonra ortaya çıkan su sızıntıları, elektrik sıkıntıları gibi sıkıntılar bu üst yapının firmanın sorumluluğundadır. Bu firma da tamamını yapıp teslim etmek zorundadır. Bunun da takibini site yönetimi takip ediyor. Site yönetimi de müşavir firmaya iletip eksiklerin tamamlanmasını istiyor. Bir diğer problem alt yapı problemleri. Bu da alt yapı işlerini alan firmanın sorumluluğundadır. Gerek Edremit TOKİ’deki gerekse de Kalecik’teki konutların altyapısı bu firmadadır. Maalesef hükümetin milyarlar harcadığı bu uydu kentler alt yapı sorunu nedeniyle hep olumsuzluklarla anılıyor. Bu da bu yatırıma gölge düşürüyor. Vatandaşlar sürekli olarak da partiye gelip bu sıkıntıları aktarıyor hal böyle olunca AK Parti’de bu durumdan olumsuz puan alıyor. Zamanında kontroller iyi yapılmadığı için birçok sıkıntı yaşanıyor. Oradaki belediye de BDP belediyesi olduğu için bu işleri denetlememiş. Eğer denetlenmiş olsaydı bugün bu sıkıntılar yaşanmayacaktı. Belediyenin bu sıkıntıların tedbirini alması gerekirken maalesef bu görevi yerine getirmedi ve takip etmedi. Ta ki vatandaşlar oturmaya başlamasıyla birlikte bir su sıkıntısı ortaya çıktı. Bu su sıkıntısı da altyapının sağlıklı olarak döşenmemesinden kaynaklanıyor. Bu yüzden de suyun basıncından da her gün patlaklar meydana geliyor. Yani su sıkıntısının temelinde su olmayışı değil altyapının bu güçlü suya uygun yapılmamasından kaynaklanıyor. Eğer şartnamedeki gibi yapılsaydı o sorunlar yaşanmayacaktı insanlar da bugün susuz kalmayacaktı. İşte bu yüzden biz bir kez daha sesleniyorum. Kış gelmeden önce bu sıkıntılar çözülmeli ve vatandaşların kışın bu sıkıntıları yaşamasının önüne geçilmeli.” İfadelerine yer verdi.”

 

“ALTYAPI SORUNU HEMEN ÇÖZÜLMELİ”

 

Sorunun çözülmesi için bir kez daha çağrıda bulunan Karabıyık, “Biz Gürpınar’dan dev borularla sular getiriyoruz ama bu problemlerden dolayı vatandaşa suları ulaştıramıyoruz. Üstelik bu sular Van’ın 2050 yılına kadar olan su sıkıntısını çözecek bir sudur. Ama alt yapı sağlam olmayınca bu kadar çaba ve masrafın da bir anlamı olmuyor işte. Biz ne kadar onarırsak onaralım bugün yaşanan bu patlaklar başka bir gün farlı bir yerden patlak verebiliyor. Dolayısıyla en büyük sorun Erenkent’teki bu alt yapı sorunudur. Bunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor ki vatandaşlar sıkıntısız bir şekilde kışı atlatabilsin.” Dedi.

 

ORTAK GİDER ZAMMI VATANDAŞI KIZDIRDI!

 

Son zamanlarda vatandaşın sıkça şikayet ettiği ortak giderdeki artışa da değinen Karabıyık, bu konunun muhatabının da yüklenici firma olan Boğazici A.Ş olduğunu belirterek, bu şirketin yönetiminin bu yıl sona ereceğini bundan sonraki süreçte vatandaşın kendi yönetimini kendisi yapacağını ve ortak gider gibi sorunların da ortadan kalkacağını belirtti. Karabıyık, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu; “Yine diğer bir sorun ise yönetim. Şimdi sadece yeni yapılan afet konutlarında değil, Türkiye’nin her yerinde AFAD’ın yaptığı evlere geçici yönetim atanır bu şirket de Boğaziçi AŞ’dir. Bu her yerde böyledir. Bu yönetimler vatandaşlar konutlarına yerleşip yönetimini oluşturuncaya kadar sitelerin idaresini sağlar. Bu her yerde bu şirket tarafından yürütülüyor. Yarın bu site sakinleri sıkıntılar giderilip, müşavir firmaların kati kabulü yaptıktan sonra kendi yönetimlerini devralabilecekler. Burada hiç kimsenin kafasında bir soru işareti kalmasın. Tabi bu vatandaşlarımızın aidat problemi oldu. Geçen yıl hatta biz ilgili genel müdürü Van’a davet edip bu konuda indirime gitmesini istedik ve bu rakamı 38 TL’ye indirdik. Yani ortak giderlerde bu konuda bir indirim yaptık. Ancak bu yıl yeniden bir artış oldu ve son zamanlarda vatandaşlar bu artışın 55 TL olması nedeniyle şikâyet ediyor. Bunlar olabilir, doğrudur. Ama bu konutlarda birçok sıkıntılar yaşanıyor ve tahmin ediyorum ki bu sıkıntılar bu giderlere de yansıyor. Üstelik bu sadece Van için değil Türkiye’nin her tarafı için geçerlidir. Gönül isterdi ki bu fiyat geçen yılki fiyatla devam etsin ama bu firmanın tasarrufudur bizim elimizde olan bir şey değil. Ama eğer ki adaylık verilirse bizzat bir seçim büromu Edremit Erdemkent ve Erenkent TOKİ’lerde kurup oradaki ekibimizle birlikte buradaki tüm TOKİ sakinlerinin problemlerini alıp gerekli mercilere ileteceğim. Bunun da sözünü veriyorum ve takipçisi olacağım. Adaylık verilmese de yine parti olarak biz temsilcisi olduğum bu partinin bu sıkıntısını çözmek için gene uğraş vereceğim. Bu sorunların çözülmesi manasında yine gayretlerimizi göstereceğiz.”

 

VATANDAŞ KİME GİDECEK?

 

TOKİ’lerde yaşanan sorunlar noktasında yüklenici firmalar ile belediyelerin topu sürekli olarak birbirine attığını vatandaşın da bu durumdan şikayet ettiğini söyleyen Karabıyık, BDP’li belediye olması sebebiyle bu konuda yeterince müdahalede de bulunamadıklarını kaydetti. Karabıyık ayrıca, “Aslında hem kritik hem de herkesin merak ettiği soru bu. Dediğim gibi altyapı sorunu yüklenici firmaya aittir. Biz bu sorunların çözülmesi için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Ki bunu daha önce yapmıştık. Üstelik bu firma da Vanlı bir firma yani bu konuda duyarsız kalmaması gerekiyor. Bunu bu firmanın tamamlaması gerekiyor. Ama belediyenin de bu konuda büyük bir sorumluluğu var. Ama vatandaş topu yüklenici firmaya atıyor, yüklenici firma ise gayri ihtiyari belediyeye topu atıyor. Sonra belediye topu site yönetiminden sorumlu şirkete atıyor. Şirket ise konuyla alakası olmadığını söylüyor. Hal böyle olunca herkes topu birbirine atıyor vatandaş ise mağdur oluyor ve adeta şamar oğlana çeviriliyor deyim yerindeyse. Aslında sorunun çözümü bellidir. Bugün Edremit Belediyesi diyecek ki: Ben bir an önce bu altyapının tamamlanmasını ve bize devredilmesini istiyorum. Bu kadar. Çünkü yarın öbür gün bu suyun faturası da belediye tarafından tahsis edilecek, altyapıdan sorumlu da yine belediye olacak. Ama yine de biz takipçisi olacağımızı söylüyoruz. İnşallah kış gelmeden bu sorun çözülecek.”

 

“MEMUR-SEN’DE İÇLER ACISI BİR HAL VAR!”

 

Öte yandan aynı sorunu yaşayan diğer bir yerleşim yerine olan Memur-Sen TOKİ’leriyle ilgili sorunlara da değinen Karabıyık, “Maalesef Memur-Sen TOKİ’de de işler acısı manzaralar var. Üzülerek söylüyorum ki buradaki vatandaşlarımızın tamamı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu insanlar hiç hak etmedikleri şartlardalar. Bu konutların yönetimleri çok iyi bilirler biz bu insanları defalarca bakanlarla, TOKİ yetkilileri ile ve Başbakan Yardımcımız Sayın Atalay ile görüştük. En yetkili isimler kimse bu isimlerle bir araya getirdik ama maalesef orada hale içler acısı bir durum var, bunu kabul etmek lazım. Çünkü temelde sorun var. Eğer ki bir yerde suistimal varsa bir haram varsa maalesef orada sağlıklı ve huzurlu bir ortamdan bahsedemezsiniz. Maalesef Memur-Sen TOKİ’de de müteahhitten kaynaklı sorunlar var. İlk müteahhitten kaynaklı sorunlar hala devam ediyor. İlk yüklenici işi yapamadığı için devretti, ikinci yüklenici işi yaparken deprem oldu sonra bu iş tekrar yarım kaldı. Hal böyle olunca da bu insanlarımız deyim yerindeyse paralarıyla rezil oldular. Hatta yaz aylarında bu konutlardaki insanlar neredeyse hiç su alamadılar. Depoların kotaları düşük olduğu için su alamıyorlar. Aslında yapılış itibariyle de uygun bir yerde de değil bu konutlar. Geçen yıl bile sel suları bu konutların büyük bir kısmını tarumar etti. Sel suları neredeyse cami ve okulu yıkacak seviyeye geldi. O yüzden burası konum olarak da uygun değil. Ben buradaki sorunlara da tamamen hâkimim. Ama dediğim gibi burada benim aday olduğum bölgede olduğu için benim sorumluluğumdadır. Yine tekrar diyorum ki aday olmasam bile parti olarak burada neler yaşandığını da biliyorum. Bunun için de gerekli mücadeleyi vereceğim.” Dedi.

 

“AK PARTİ KENDİ PARASIYLA REZİL OLUYOR!”

 

Karabıyık son olarak yaşanılan tüm bu olumsuzlukların faturasının Ak Parti’ye çıkarılmasının doğru olmadığını belirterek, bazı kesimlerin yaşattığı mağduriyet nedeniyle de AK Parti’nin sorumluluk altında kaldığını belirtti. Karabıyık son olarak ise şu ifadelere yer verdi, “Aslında hükümetimiz üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Van’daki deprem konutları bu anlamda dünyaya örnek olacak bir sürede yapıldı. Bu konuda hükümet ne kadar övünürsü hakkıdır. Maalesef ki bugün yaşanan sorunlar da parasızlıktan değil işini yapamayanlardan kaynaklanıyor ve deyim yerindeyse AK Parti kendi parasıyla rezil oluyor. Bu işe gölge düşürenler bu kadar olumsuzluğun tek müsebbibidir. Burada yapılan konutlar yoksa tüm donatılarıyla yaşanabilir ve gelecekti Van’ı Van yapan bir kentin parçası olacaklar. Gerek altyapı gerekse de üstyapıdaki sorunların çözümü için dediğim gibi inşallah gerekli tüm çalışmalar en kısa sürede yapılacak.”


Ömer Aytaç AYKAÇ -Şehrivan/ÖZEL

 

Editör: TE Bilisim