AK Parti 7 Haziran 2015’te yapılacak olan genel seçimlerin startını Van’da resmen verdi. AK Parti’nin 8 milletvekili adayı hafta sonu havaalanında karşılanırken adaylar için AK Parti önünde bir aday tanıtım mitingi yapıldı. Katılımın oldukça düşük kaldığı miting öncesi AK Partili adayları taşıyan otobüse yapılan yumurtalı saldırı Van’a gelişlerinin önüne geçerken, AK Parti’nin Van’daki 1 numarası Burhan Kayatürk haftalardır dillendirilen Van listelerinin kendisi tarafından oluşturulduğu yönündeki iddialara; “Bazı kimseler tarafından Van’daki listeyi Burhan Bey ile Zahir Bey yaptı dediler. Ben Allah’ın izniyle bu zamana kadar hiçbir zaman Van halkına yanlış yapmadım. Ama Allah şahittir bu liste benim listem değil, bu liste il başkanımızın listesi de değil, bu liste Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ile oluşmuş, Ak Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun listesidir.” Dedi.

 

AK Parti İl Başkanlığı önünde düzenlenen milletvekili aday tanıtım toplantısına katılmak üzere Ankara'dan Van'a gelen adaylar Burhan Kayatürk, Ömer Çaha, Nahide Hakan, Faruk Alpaslan, Hamdullah Şevli, Özge Burak Değer, Yakup Aladağ ve Nizamettin Ağar, Ferit Melen Havalimanı'nda partililer tarafından karşılandı. Konvoy halinde parti otobüsüyle şehir merkezine gelen adaylar, Kazım Karabekir Caddesi'nde bir grubun yumurta ve taşlı saldırısına uğradı. Otobüs camlarının taşlarla kırıldığı olayda, yaralanan olmadı. Daha sonra il başkanlığı önündeki tanıtım mitingine katılan adaylar, partilileri selamladı.

 

SOĞANDA: VAN’DA 8 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMALIYIZ!

Burada ilk olarak konuşan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, seçilen adaylara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Soğanda şu ifadelere yer verdi: “Ahmet Davutoğlu’nun selamını gönderdim ve 8 tane pırıl pırıl aday gönderdi. Bizim bu adaylara sahip çıkmamız gerekiyor. Van’ımızda 120 tane birbirinden değerli aday adayı vardı. Fakat aralarında 8 tane seçme şansımız vardı. Bundan sonra diğer aday adaylarımızla birlikte Van’ın kalkınması içen el ele çalışacağız. Allah’ın izniyle 7 Haziran’da sandıklara gidip irademizi göstereceğiz. Yeni Türkiye’nin temelleri atılırken, Türkiye’de 400, Van’da ise 8 tane milletvekili çıkarmalıyız. Ayağımıza pranga olmuş 1980 darbesinin anayasasını değiştirmek için Ak Parti’yi güçlü bir şekilde çıkarmamız gerekiyor. Allah’ın izniyle yeni anayasayı yazacağız. Van’ın her köşesini kapı kapı dolaşıp halkımızla kucaklaşacağız.”

 

ADAYLAR TEK TEK TANITILDI

Daha sonra adaylar tanıtılmaya başlandı. İlk olarak söz alan Ak Parti Van Milletvekili Nizamettin Ağar, 7 Haziran seçimlere büyük önem arz ettiğini belirterek halkın hayırlı bir seçim geçirmesini isterken, Yakup Aladağ ise, zalime karşı her zaman mazlumların yanında olan Ak Parti’de Van’a hizmet etmek istediğini belirtti. Ak Parti Van Milletvekili Adayı Özge Burak Değer, Van’ın birçok sorununun olduğu ve bu sorunları Ak Parti’nin çözebileceğini kaydederek, “Van’a hizmet etmek için yola çıktık. Memleketimizin sorunlarını çözmek için canı gönülden çalışacağım. Özellikle eğitim konusuna çok büyüm önem vereceğiz. Van’da birçok sorun var ve bu sorunları ancak Ak Parti çözer. Bütün projelerimizi hayata geçireceğiz. Ak Parti Türkiye’de çok büyük yatırımlara imza attı. Bu yatırımların devam etmesi için halkımızın Ak Parti’ye destek çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

ŞEVLİ: YATIRIMLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Daha sonra devam eden toplantıda konuşan Milletvekili Adayı Doç. Dr. Hamdullah Şevli ise, kendisinin profesörlük almasına bir yıl kala memleketine hizmet etmek için yola çıktığını söyledi. Şevli, “Profesörlüğü almama bir yıl kala memleketime hizmet etmek için bu yola başvurdum. Van’a hizmet sevdasıyla bu kutlu yolda yürümeye geldim. Rabbim beni halkıma karşı mahcup düşürmesin. Van’ın kalkınması için el ele çalışacağız. Aday adaylık süreci bitti ve adaylık süreci başlamış durumdadır. İnşallah 7 Haziran’da halkımızın desteğini alarak bu yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Van’ın en büyük sorunu işsizliktir. Eğitimdir. Bunları çözmeye kalkışınca önümüze çözüm süreci çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı çözüm süreci nihayete erecektir. Halkımız yanımızda olduğu sürece sırtımız yere gelmeyecektir.” Dedi. Van Milletvekili adayı Av. Nahide Hakan ise, geçmişten bu yana Ak Parti’ye hizmet ettiğini belirterek, bu hizmetlerin devam edeceğini vurguladı.

 

ALPASLAN: ASİMİLASYONA SON VEREN NEFERLERİZ

Daha sonra konuşan Faruk Alpaslan şu ifadelere yer verdi: “Bizler inkar ve asimilasyona son veren neferleriz. Bizler geçmişi olmayan ve insanlarla bağlantısı koparan bir parti değiliz. Bizler asimilasyon ve inkara dur diyen, insanı merkeze çeken, kardeşliği pekiştiren bir davanın neferiyiz. AK Parti 13 yıllık yeni bir parti olduğuna bakmayın. Aslında biz 1 asır öncesinden başlamış olan kutlu bir yürüyüşün, kutlu bir davanın mirasını omuzlarımıza almış bulunmaktayız. Bugün yeni bir gün. Geçmişten aldığımız güçle bugün daha çok birlikte ve beraber olmaya ihtiyacımız var. 7 Haziran’da yapılacak olan seçim için teşkilatlarımızla beraber çalışacağız. Van’ımızı hep birlikte çalışarak kalkındıracağız. Yoksulluğa, işsizliğe, kan ve gözyaşlarına son vermek için geliyoruz. Bugüne kadar 13 yıllık AK Parti hükümetleri süresinde, eski Türkiye vardı. Önümüzdeki dönem inşallah yeni Türkiye’nin inşası başlayacak. Bugüne kadar bölgemizde yaşanılan sorunlardan dolayı çok sıkıntılar yaşadık. Ama artık kanın akmayacağı, kardeşliğin olacağı ve sizlere hizmet vermek için geleceğiz.”

 

“KÜRTLÜKSE KÜRT OĞLU KÜRDÜZ”

Dışardan gelen adaylar olmadıklarını ve Kürt olduklarını vurgulayan Alpaslan, “Biz dışardan gelen birer nefer değil, öz ve öz bu toprakların çocuğuyuz. Biz 8 adayda Van’da doğduk. Geçmişimiz ve geleceğimizle eğer ki Kürtlükse biz Kürt oğlu Kürdüz. Ama kardeşliğin gelmesi için anayasanın değişmesi gerekiyor. AK Parti’nin gümbür gümbür gelmesi gerekiyor. Artık olaylarla işler yürümüyor. Halen ölümler yok mu? Evet, var. Peki, bunu bitirecek olan AK Parti’ye neden gelmiyorsunuz? Ben sizlere soruyorum; AK Parti değil de başka bir parti bu anayasayı değiştirebilir mi? Değiştiremez. Bu askeri anayasanın kalkması ve sivil bir anayasanın olması ancak ve ancak AK Parti’nin iktidarı ve sizlerin yardımıyla olacaktır. Bizim seçim kampanyamız neticesinde, gençlik kollarımız, kadın kollarımız ve teşkilatlarımızla kapı kapı dolaşarak çalışacağız. Bize taş atanların ellini, ayağını öpeceğiz ve onlara gideceğiz. Biz herkesten fazla bu ilin sorunlarını bilen neferleriz. Bizler bu asimilasyonu, Kürtlerin yaşadıklarını ve haklarını çok iyi biliyoruz.” Dedi.

 

ALPASLAN: PROJELERLE GELİYORUZ

Çözüm süreci ile birlikte yeni iş sahalarının açılacağını söyleyen Alpaslan son olarak şunları kaydetti: “İş adamları artık burayı terk etmeyecekler buraya aksine gelecekler. Var olan sınır kapılarımızın açılması için çalışmalar yapacağız. Biz projelerle geliyoruz. Ancak bir sorunumuz var oda var olan anayasadır. Bu son şansımız ve bu şansı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor bu anlamda sizlere çok iş düşüyor. Bu şansı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Benden önceki ve benden sonraki bütün kardeşlerimi, aday adayı olan bütün kardeşlerimize ve abilerime ve bizden önce vekillik yapan bütün kardeşlerime verdikleri bütün emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Şimdi bile bana başkan olarak sesleniyorlar. Başkanlık yaptığım sürede hiç kimseyi ayırmadım. Ben artık sizin başkanınız ve vekiliniz değil hizmetkarınız olarak geliyorum. Bu sevgi, bu coşku ve bu heyecanla 50 gün olmaya var mısınız? Hepiniz bu günümüzde olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum.” Ardından söz alan Ömer Çaha ilk olarak kendisinden bahsetti. Ardından bu göreve layık görüldüklerini ve layık görüldükleri bu görevde ellerinden gelenini yapacaklarını söyledi. Vatandaşla birlikte şiir okuyan Çaha sözlerine son verdi.

 

KAYATÜRK: NASİP DEĞİLMİŞ

Son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ilk olarak şunları söyledi: “Partimize müracaat eden çok değerli aday adayları vardı ve bizim mutlaka aramızda olmasını istediğimiz insanlarda vardı. Bu nedende genel başkanımıza defalarca iletmeye çalıştık. Ancak takdir edersiniz ki liste 128 adayla oluşmuyor. Liste 8 adaydan oluşur. Başbakanımız iki gün önce bana ve teşkilatımıza bir şey söyledi ve dedi ki evet Van’daki listede olması gereken isimler vardı ancak bu seçilen adayların her biri çok titiz bir şekilde araştırıldı ve öyle seçildi. Dolayısıyla başbakanımız tarafından bu liste layık görüldü. Elbette Van’da çok güçlü aşiret mensuplarımız vardı. Ancak nasip değilmiş. Bu 8 tane adayımızda birbirinden değerlidir. Her birinin geçmişine bakarsak zaten ortaya çıkıyor. Dediğim gibi küskünlük bize bir şey kazandırmaz bizim el ele verip Ak Parti’nin selameti için çalışmamız gerekiyor. Onun için partimizde asla küskünlüğün olmaması lazım.”

 

“VAN HALKINA HİÇBİR ZAMAN YANLIŞ YAPMADIM”

“Allah bana üçüncü dönemde Van’a hizmet etmeyi nasip etti” diyen Kayatürk bu zaman kadar Van halkına yanlış yapmadığını söyledi. Kayatürk, “Bana Van’da bir dönem daha hizmet şansı veren herkesten Allah razı olsun. Ben hakikaten özellikle il başkanımız ve teşkilatının yaptığı bu başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Van’da çok sağlam bir teşkilat kuruldu. Bazı kimseler tarafından Van’daki listeyi Burhan Bey ile Zahir Bey yaptı dediler. Ben Allah’ın izniyle bu zamana kadar hiçbir zaman Van halkına yanlış yapmadım. Bu liste birbirinden kıymetli insanların olduğu listedir. Ama Allah şahittir bu liste benim listem değil, bu liste il başkanımızın listesi de değil, bu liste Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ile oluşmuş, Ak Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun listesidir.” Dedi.

 

KAYATÜRK: TERBİYESİZLERLE KARŞILAŞTIK

Bu memlekete çok güzel şeyler yapacaklarını dile getiren Kayatürk şöyle devam etti: “Ben Ankara’dan gelmeden önce il başkanımı aradım. Dedim ki il teşkilatımızı ziyaret edeceğiz ancak ondan hemen sonra Van Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edeceğiz. Sonra HDP’yi ziyaret edelim. Sonra CHP’yi, MHP’yi, Saadet Partisi’ni, Hür Dava Partisi’ni, Van’daki bütün partileri ziyaret edelim dedim. Amacımız barış içinde bir yarış olsun istedik. Evet, geçen dönem bir kısım namertlikler oldu. Bizi taşladılar, gittiğimiz her yerde arabamızı taşladılar, saldırılara maruz kaldık. Ama bu sefer istedik ki, farklı bir atmosfer olsun. Bu sefer gittiğimizde bütün herkesle kucaklaşmak istiyoruz. Biz Van’a bu kadar büyük bir yükle gelirken, halkımıza hizmet etmek için canla başla mücadele etmeyi arzularken, Van’a çıkıp geldiğimizde Van’ın en güzel yerinde heyecanla, coşkuyla girdiğimizde yine terbiyesizliklerle karşılaştık. Yine yumurtalar attılar. Biz orda tamam dedik. Yumurta atmak edepli olmasa bile medeni bir protesto şeklidir. Sonra peşinden baktık ki bunların aslında bir damarında problem var, sıkıntı var.”

 

“8 HAZİRAN’DA HALK CEVAP VERECEKTİR”

Van coşkuyla geldiklerini ancak taşlı saldırıya maruz kaldıklarını dile getiren Kayatürk, “Bir yerlerden taş alıp birilerinin kafasına atmayana kadar rahat edemiyorlar ve o taşı attılar camlarımızı kırdılar. Burada bizim milletvekili adaylarımıza saldırdılar. Peki, Allah aşkına biz bu insanlarla nasıl götüreceğiz bu işi, bu mu insanlık, bu mu demokrasi, kurdukları her parti isminin başında barış ve demokrasi getiriyorlar. Bunların demokrasiyle, barış ile problemleri var. Bizim tek amacımız bunlarla barış içinde bir yarış olsun istedik. Bu yapılan taşlı saldırılar Van’a yakışmıyor. Allah aşkına Van Büyükşehir Belediye Başkanı, belediye başkanları siz buraya insanlar Molotof kokteyllilerle,  işyerlerine saldırılsın, diye sizi seçmedi. Burada camlar kırılsın diye sizi seçmedi. İnsanlar burada başka bir şey istedi ya, insanlar sizden hizmet istiyor. Biz burada Van için taş üstüne taş koymaya çalışırken, işte iki tane belediye başkanımız canla başla çalışıyorlar. Gevaş için, Tuşa için, Van için hizmet etmeye çalışıyorlar. Birilerinin çıkıp şu HDP’ye bir şey söylemesi lazım. Seçim çalışmalarımız kapsamında daha bugün bismillah dedik ve saldırıya uğradık. Otobüslerimizin camlarını kırdılar. Ama endişeniz olmasın Allah’ın izniyle 8 Haziran’da halk onlara cevap verecektir. Çünkü Van halkı hizmet istiyor.” Dedi.

 

KAYATÜRK: VAN ESKİ VAN OLMAYACAK

AK Partiye güvenin olduğunu söyleyen Kayatürk, son olarak şunları kaydetti: “Onun için halkın Ak Parti’ye çok büyük bir güveni var. Örneğin Ak Parti çıkıp dese ki Van’a şu yatırımları yapacağız. Halk inanır ama CHP dediğinde ‘ya git Allah aşkına’ diye cevap alır. Aynı şekilde HDP dese ki biz şu hizmeti getireceğiz. Onlarda ‘sen zarar verme, başka bir şey istemiyoruz’ diye cevap alır. Ak Parti bu dönem Allah’ın izniyle çok yakın bir tarihte Van’daki yatırımlarını seçim beyannamesinde teker teker anlatacak. Seçimlere bir ay kala projelerimizin hepsini halkla paylaşacağız. Bakın Ak Parti Van’da ve Türkiye’de çok büyük yatırımlara imza attı.  Biz bu dönemde inşallah Ak Parti ile hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Halkın bütün sorunları ile yakından ilgileneceğiz. Sorunları çözmek için çaba sarf edeceğiz. Allah’ın izniyle Van’ı turizm kenti, sağlık kenti, üretim kenti, tekstil kenti yapacağız. Bakın biz Van’a farklı bir vizyon ile geldik. Artık ben Van Ticaret ve Sanayi Odası ile sanayi kuruluşlarıyla, STK’larla, hatta ve hatta HDP’nin siyasetçileriyle birlikte artık biz Van’a hizmet etmek zorundayız. Bundan sonra Van eski Van olmayacaktır. Milletvekilleri eskisinden çok daha iyi çalışacaklar. Bir kısım insanlarımızın kafasında TOKİ’lerle alakalı sorular var, çevre yoluyla alakalı özellikle 18. madde ile alakalı sorular var. Van’ın birçok sorunun cevabı seçim bildirgemizde yer alıyor. Bu sorunları çözmek için halkımızın bize destek vermesi gerekiyor. Eğer biz burada güçlü bir şekilde gidersek Ankara’daki üst görevlerde çok rahat talip oluruz


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim