30 Mart Pazar günü yapılan seçimin 3’üncü günü geride kalmasına rağmen seçimle ilgili tartışmalar bitmek bilmedi. Türkiye’nin birçok yerinde YSK’ya itirazlar yağarken Van’da da Gevaş ilçesi AK Parti ile BDP’nin kavga sebebi oldu. YSK AK Parti’nin de BDP’nin de itirazlarını reddetti. Bu sonuçlara göre Gevaş’ı AK Parti kazandı. Bu karara rağmen Van Barosu’na bağlı avukatlar il seçim kurulunda itirazlarına devam edeceklerini açıkladı.


Van’da Pazar günü yapılan seçimlerin ardından seçim sonuçları da netleşti. Sandıkların yüzde 100’nün açıklanmasıyla birlikte partilerin aldıkları belediyeler ve oy oranları da netleşmiş oldu. BDP’nin seçimin yapıldığı ilk gün Van Büyükşehir belediyesini aldığı kesinleşmesine rağmen hava şartlarından dolayı bazı ilçelerle ilgili kararların açıklanması 3’üncü günü bulmuştu. Öte yandan 3’üncü gün eldi edilen verilere göre ise BDP 12 ilçeyi, Ak Parti de 2 ilçeyi kazanmıştı. Fakat bu iki ilçe ile ilgili itirazlar durmadı ve BDP Gevaş için itirazda bulundu. Yerel seçim sonuçlarına göre Ak Parti adayı Sinan Hakan'ın 7 oy farkla kazanmasına BDP'liler itiraz etti. İlçedeki 78 sandıktan Ak Parti Adayı Sinan Hakan'a 6461, BDP adayı Basri Aslan'a ise 6454 oy çıktı. Bunun üzerine harekete geçen BDP Gevaş için itiraz etti. İlçe ile ilgili tartışmaların sürmesine üzerine harekete geçen Van Barosu avukatları YSK’ya itiraz ederek oyların yeniden sayılmasını istedi.

İKİ PARTİ DE İTİRAZ ETTİ

Gevaş’ta dün gün boyu hareketlilik devam ederken BDP’li yöneticiler gün boyu ilçede YSK’nın sonuçlar için yeni bir sayım yapmasını talep etti. Zaman zaman gerginliklerin de yaşandığı ilçede vatandaşlar gün boyunca YSK’nın kararı vermesini bekledi. Öte yandan AK Partililer de aynı ilçe için YSK’ya itiraz etti. AK Parti’nin ilçe belediyesini 7 oyla kazandığı, meclis üyeliklerini ise de 6 oy ile kaybettiği öğrenilirken BDP’nin de oylarının az sayıldığı nedeniyle itiraz ettiği öğrenildi. Öte yandan gün boyunca bekleyişin sürdüğü ilçe ile ilgili BDP Van İl Başkan Yardımcısı Azim Yacan yaptığı açıklamada, “Gevaş ile ilgili itiraz ettik. Bekliyoruz. Kazandık veya kaybettik yorumlarına itibar etmeyiniz” dedi.

YSK NOKTAYI KOYDU!

YSK’nın uzun bir değerlendirmenin ardından iki partinin de itirazını reddettiği ve oyların yeniden sayılması için bir gerekçe olmadığına karar verdi. Böylelikle Ak Parti adayı Sinan Hakan’ın Gevaş ilçesini 7 oyla kazandığı netleşirken, BDP’ de 6 oy fazla mecliste daha fazla oy almış oldu. Böylelikle BDP'nin 12, Ak Parti'nin ise Van’da iki belediyeyi kazandığı resmen netleşmiş oldu.

1 OY FARKA YSK YENİDEN SAYMA KARARI VERDİ!

Öte yandan Gevaş dışında Türkiye’nin birçok ve ilçelerinde de itirazlar devam etti. Başta Ankara olmak üzere birçok kentte partiler oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu. Türkiye dün gün boyunca elektrik kesintilerini, yakılmış oy pusulalarını, kimi il ve ilçelerde bir oyla kazanıp kaybedenleri, sandık görevlilerince tutulmuş yüzlerce tutanağı konuştu. Hemen her partiden sonuçlara itiraz var. Bunlardan en ilginci ise sonucu 1 oy ile belirlenen Yalova oldu. Yalova’da itirazlar kabul edilirken YSK oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Bu il dışında diğer tartışmalı ilçeler ise şöyle:

CHP adayı Mansur Yavaş ile Ak Parti adayı Melih Gökçek arasında kıyasıya yarış vardı. Kesin olmayan sonuçlara göre Gökçek seçimi kazandı. Ancak hem CHP’den hem AK Parti’den itiraz var. CHP’li Mansur Yavaş, usulsüzlükler nedeniyle CHP Genel Merkezi'nde 500 kişilik bir ekip kurulduğunu ve 12 bin 400 sandığın tek tek incelendiğini söyledi. Yavaş, “Ben özel dilekçe verdim Yüksek Seçim Kurulu'na. 500 kişi çalışıyor şu anda. Ankara'nın Oyuna sahip çıkıyor” dedi. Yenimahalle'de de seçim sonuçlarına itiraz eden ve oyların tekrar sayılmasını isteyen CHP'liler sabahın erken saatlerinde Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu önüne geldi. Ankara'da Çankaya oyları ise Seyranbağları Öğretmen Necla Kızılbağ Anadolu Lisesinde sayılıyor. Bir grup vatandaşın da okul önünde bekleyişi sürüyor. Ayrıca Ankara için saat 14.00’da YSK önünde toplanma çağrısı var. Gökçek de sonuca itiraz edeceğini söyledi: “Ankara'da 90 binden fazla oyun iptal edildi. Bu 3 puan anlamına geliyor. Bizim tespitimize göre 70 bin oy bize ait olan oy.”

İSTANBUL:

AK Partı 30 Mart 2014 yerel seçim sonuçlarıyla ilgili İstanbul Kartal'da itirazda bulundu. . Grup Başkanvekili Belma Satır, milletvekilleri Erol Kaya ve Metin Külünk İlçe Seçim Kurulu'na itiraz dilekçesi vermeye geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, "325 sandığa itiraz etmiş bulunuyoruz. Bir kısım oy sandıkları vaktinden önce açılıp, bazı düzeltmeler yapılmıştır. Bir kısım seçmene eksik oy pusulası verildiği bize bildirilmiştir" dedi. Üsküdar'da ise resmi olmayan sonuçlara göre az bir farkla seçimi kaybeden CHP, sonuçlara itiraz etmeye hazırlanıyor.

ADANA:

AK Parti, yüzde 1.7 oranında oy farkıyla kaybettiği Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde birçok sandığın yeniden sayılması için itirazda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, MHP 'li Hüseyin Sözlü'nün Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığı seçimlerle ilgili itirazlarıyla ilgili gelişmeleri izlemek için Adana'ya geldi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini MHP 410 bin 370 oyla kazanırken, Ak Parti'nin oyu ise 390 bin 132 oldu.

İZMİR:

CHP Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa ve Menderes ilçelerinde, AK Parti ise Bayındır ve Karabağlar ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz etti. AK Parti il teşkilatı yöneticileri ve avukatları ise Bayındır ile Karabağlar'da ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu.

CEYLANPINAR (ŞANLIURFA):

BDP 'li belediye başkanı İsmail Arslan'ın 755 oy farkla başkanlığı AK Parti adayı Menderes Atilla'ya kaptırması ilçede gerginliğe yol açtı. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne süren BDP'liler İlçe Seçim Kurulu'na itiraz ederken, yüzlerce BDP üyesi de Kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı.

GEVAŞ (VAN):

Yerel seçim sonuçlarına göre Ak Parti adayı Sinan Hakan'ın 7 oy farkla kazanmasına BDP'liler itiraz etti. İlçedeki 78 sandıktan Ak Parti Adayı Sinan Hakan'a 6461, BDP adayı Basri Aslan'a ise 6454 oy çıktı. Bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu'na BDP'nin yaptığı itiraz üzerine sandıkların yeniden sayılmasına karar verildi.

KÜTAHYA:

AK Parti adayı Kamil Saraçoğlu'nu resmi olmayan sonuçlara göre Kütahya Belediye MHP kanadında 5 bin 178 geçersiz oy kullanılması ve bir sandığın açılmaması üzerine MHP adayı Prof. Dr. Alim Işık, seçime itiraz edeceklerini ve sayım işlemlerinin yeniden yapılmasını talep edeceklerini ifade etti.

ANTALYA:

CHP, il genelinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan oyların tamamının yeniden sayımı için 19 ilçenin ilçe seçim kurulları ve İl Seçim Kurulu'na yarın itiraz edecek.
Seçim günü akşamı Kepez 2 İlçe Seçim Kurulu'nda iki parti arasında yaşanan tartışmanın ardından CHP Antalya İl Başkanlığı'nda avukatlardan bir komisyon oluşturuldu. Komisyon üyeleri birleştirme tutanakları olmadan oyların sisteme girişinin yapıldığı gibi çeşitli usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle yapılacak itirazlarda, il genelinde büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan tüm oyların yeniden sayımını isteyecek.

Editör: TE Bilisim