Birilerinin çıkıp ‘çılgın projeler’ ile aday adaylığını açıkladığı şu günlerde bazen oldukça mütavazi ve kapladığı yeri ve oturduğu koltuğu ağır başlılığı ile doldurabilen adaylar ile de karşılaşıyoruz. Daha aday adaylık süreci bile tamamlanmazken bazı adaylar birbirinden uçuk projelerle asırlık kenti ‘uydu kente’ dönüştürme vaadi verirken bazı siyasetçiler ise işi ideal boyutta tutup ‘olağan’ projelerle konuşuyor. Zaten adayı olduğunuz belediye başkanlığı koltuğuna oturmadan o belediyeyi harikalar diyarına dönüştürme vaatlerinin ne kadarı gerçek olacak ki? İşte bu anlamda mütevazi olduğu kadar umut da veren bir isim olan Ümit Kanan ile konuştuk ve onun adaylığı üzerine tartıştık. Edremit’in belediye tecrübeli aday adayları arasına adını yazdıran Kanan, hem inşaat teknikeri hem de Ziraat Mühendisi sıfatlarına sahip AK Partili adaylardan biri. Şu anda Van Belediye Meclis Üyesi görevini de yürüten Kanan, tüm bu deneyimleri ve birikimlerini Edremit’e kullanmak için kolları sıvamış. Aday olduğu görevin ağırlığından da haberdar, altına gireceği yükün kapsamından da. Üstelik bunları paylaşırken de “Neysem oyum” diyor hiç abartıya yer yok. Zaten bunu anlatmasına gerek de yok konuştukları ve anlattıkları ile bu havayı size fazlasıyla veriyor zaten. “Ben inşaatçıyım, yeri gelir amele olurum yeri gelir teknik biri olarak işin projesiyle uğraşırım. Yeri geldiğinde de tüm bunları yönetme ve idare etme konusunda kendimi ortaya koyarım.” sözü bunu fazlasıyla ifade etmiyor mu zaten? Aslına bakarsanız bu kente de böyle isimler gerekiyor temelde. Neye talip olduğunu ve neleri yapabileceğini çok önceden kestiren, fazlasını ise o koltuğa oturduktan sonra yapabilen bir siyasetçi. Yani oturduğu koltuğun hakkını veren bir siyasetçi Ötesi yok. İşte bu siyasetçi kalıbına tam oturan Kanan ile onun Edremit adaylığını ve kafasındaki projeleri konuştuk;


Ömer Aytaç AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL

Mart 2014 seçimlerine kısa bir süre kala partilerde seçim hareketliliği tüm hızıyla sürüyor. 9 Kasım tarihinde yapılacak AK Parti’nin temayül yoklaması öncesinde ise aday adayları arasında büyük bir bekleyiş hakim. Adaylık başvurularını yaptıktan sonra şimdi parti ve halk nezdinde çalışmalarını yürüten adaylar bir taraftan da projelerini ve aday oldukları bölgeler ile ilgili bilgi ve detayları paylaşıyor. Kimi adaylar projelerini daha şimdiden şekillendirirken kimileri ise projelerini adaylık süreci kesinleştikten sonrasına saklıyor. 12 adayın başvurduğu Edremit Belediye Başkanlığı’nın adaylarından birisi olan Ümit Kanan da adaylığını açıklayıp gösterilmeyi bekleyenlerden biri. Oldukça mütevazi bir siyasetçi profili çizen ve halkın adayı ifadesine tam uyan Kanan, Edremit ile ilgili fikirlerini Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

“EDREMİT ARTIK KENDİSİNİ İFADE ETMELİ”

 

Edremit için çalışmak istediğini ve nasip olması halinde bölge için düşündüğü önemli işler olduğunu kaydeden Kanan, buradaki sorunlar ve çözülmesi gereken işlerle ilgili önemli ifadelere yer verdi. Van’a girişlerin yüzde 80-90’nının  Edremit  üzerinden olması dolayısıyla bu bölgenin Van’a gelenleri en iyi karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Kanan, “Ben Edremit için çalışmak istiyorum. Edremit bizim Van’ımızın nadide ve gerek mükemmel doğası gerekse de mükemmel bir göl kıyısı ilçesi olması hasebiyle Van’ın en önemli ilçesi ve bu ilçenin büyük hizmetlere ihtiyacı var. Neden mi? Van’a girişlerin yüzde 80-90’ı Edremit’ üzerindendir. Yine Van adeta Van’a açılan bir pencere gibi. Siz önce Edremit’i görürsünüz sonra da buradan Van’ı. Üstelik Van’ın üzerindeki teras görünümünde bir ilçe olan Edremit bu anlamda sahip olduklarıyla da bir ilçeden çok fazlası. İşte bu yüzden Edremit’in kendisini Van için ifade etmesi lazım. Bu bölgede Allah da nasip etmişse çalışacağız biz de.” Şeklinde konuştu.

 

“İMARI OTURTMAK ŞART”

 

İmar’ın Van için olduğu kadar Edremi için de şu an büyük bir sorun olduğunu kaydeden Kanan, öncelikle yapılması gerekenlerin başında düzgün bir imar ile şekillenen ilçenin geldiğini kaydetti. İyi bir imar ile Edremit’in hakettiği yere geleceğini kaydeden Kanan, “Edremit bölgesinde de Van’daki gibi bir imar yapıldı. Hala daha önce yapılmış olan imarla işler yürütülmeye çalışılıyor. Van’ın imarı da maalesef bir muammaya dönüşmüş durumdadır. Belediye soruyorsunuz gelmediğini söylüyorlar. Bakanlığa soruyorsunuz ‘Belediye’ye gönderdik’ diyorlar. Bu İmar nerede acaba,kim ne zaman ne açıklayacak kimsenin bir fikri yok maalesef. Bir kere bu krizi aşacaksınız ve işe gireceksiniz. İnanıyorum ki imarı da oturduktan sonra Edremit gerekli dokunuşlarla da aldığı hizmetlerle çok güzel bir turizm kenti olacaktır. Bu anlamda şunu da söyleyebilirim ki bu konuda sorumluluk alabilecek bir durumdayım. İmarla haşır neşirim. İmarın ucunun açık olmaması lazım. İmarın herkese eşit olması lazım. İmarın tek bir sahibinin olması lazım o da Belediyedir. Bakanlığı, müdürlüğü tutup bir yerlerinden çekmemeli. Bu imar herkese eşit hakları dağıtabilecek bir belediye tarafından şekillendirilmeli.” Dedi.

 

AH VANGÖLÜ AH!

 

‘Vangölü Van’ın fosseptik çukuru değil.’

 

Öte yandan Edremit’in çözüm bekleyen önemli sorunlarından biri Van Gölü kirliliğinin önüne geçilmesi ve kanalizasyon sorununun çözülmesi olduğunu belirten Kanan;

Vangölü olmazsa, Van; Van olmaz.

 “Özellikle göl ve çevresindeki kanalizasyon konusu acilen çözülmesi gereken konular. Edremit bizim Van’ın penceresidir. Gölü en iyi Edremit’ten görüyorsunuz, yine yeşilliği itibarile Van’ın en önemli yerlerinden birisi. Bunun korunması gerekiyor. Edremit’te maalesef ilçeye yakışır bir merkez yok. Şehir merkezi bir köy meydanından farklı değil. Bunun değişmesi gerekiyor. İleriye dönük hesaplar kitaplar yapılmadan hazırlanmış bir projenin ürünü bu çalışmalar. Yarın öbürgün örneğin o yolları genişletme çalışması yapma imkanınız yok. Edremit bir yamaç üzerine kurulu. Mesela merkez camisini yol üzerine değil de yamaca kurmuş olsaydınız çok daha iyi gösterebilirdiniz. Bunu yola koyup da ilçenin geleceğinin önüne geçmenin hiçbir anlamı yoktu.”

 

“EDREMİT VAN’IN SOSYAL YAŞAM ALANI OLACAK”

 

Edremit’in iyi projeler ve iyi çalışmalar ile ciddi anlamda göl kıyısındaki derme çatma yapılardan kurtulması gerektiğini söyleyen Kanan, ayrıca ilçenin bu anlamda sosyal yaşam alanı ve turizm beldesi olmasının da yapılması gereken öncelikli çalışmalardan olduğunu kaydetti. Sahillerin ciddi anlamda dönüştürülmesi ve tüm turizm ve sosyal yaşam alanlarının burada kurulması ile Van’ın görünen en güzel yüzü olacağını söyleyen Kanan, “Edremit ilçesi Van’ın aynı zamanda sosyal yaşam alanıdır. Yani bu anlamda baktığınızda yapı olarak buna çok müsait. Yani insanlar bu bölge iyi değerlendirdiği takdirde burada gerek eğlence mekanlarıyla, gerek parklarıyla, gerek yeşil alanlarıyla gerekse de kıyıdaki mekanlarla burada zaman geçirmeli. Zaten turizm için oldukça elverişli bir ilçe Edremit’imiz. Ama kıyıda bu mekanların ciddi anlamda bir dönüşümü gerekiyor. Bunlar sahilde çok kötü bir görünün veriyor.Görünüm olarak ne  yazık ki bölgemizde çok fazla olan ntenekeden ve PVC’den yapılan bazı yapılar bu güzide Turizm bölgemize yakışmamaktadır. Kesinlikle Edremit belediyesi bünyesinde ilçe Estetik kurulu oluşturulmalı, ve beraberinde Edremiti güzelleştirme Vakfının kurulmasının öncülüğününde seçilecek Belediye başkanının yapması gerekmektedir diye düşünüyorum. Bu mekanlar hazine mekanları üzerinde kurulmuşsa boşaltılması, özel mülkiyet alanlarında olanlarının ise bölgeye yakışır projelere bağlanacak şekilde revize edilmesi gerekiyor. Bizim Edremit’i modren bir yapıya kavuşturmamız için bunları görmemiz ve değerlendirmemiz şart.”

 

EDREMİT VAN’A BAKAR İÇİNDE ŞAMRAN AKAR

 

Tarihi şamran kanalının etrafındaki yollar  turistik amaçlı ve normal kullanım için genişletilmeli, güzelleştirilmeli ve Şamran kanalına zarar vermeden bu önemli tarihi yapıya da sahip çıkılmalıdır.  

 

“EN BÜYÜK PROJEM EDREMİT İÇİN ÇALIŞACAK OLMAM”

 

Öte yandan şimdiden abartılı projeler ve ütopik söylemler ile konuşmaktan ziyade yapabilecek işleri ve mevcut sorunları konuşmanın daha doğru olduğunu söyleyen Kanan, “Hiç kimsenin projesine diyeceğim yok. Diğer adaylarında projelerine saygım var. Her biri birbirinden değerli insanlar. Ben hem onlara hem de geçmişte bu ilçede görev yapan insanlara ve emeği olanlara saygılıyım. Bundan sonra ne yapılmadığından ziyade ne yapılması gerektiği konuşulmalı. Şunu da söyleyeyim kesinlikle bu zamana kadar yapılan hiçbir çalışma Edremit ilçesine yetmiyor. Artık vizyonun değişmesi gerekiyor. Van büyüyor Van büyükşehir oluyor ve bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Bunun için de biz kollarımızı sıvadık ve görev bekliyoruz. Umarım bizim için hayırlı bir karar çıkar ve göz bebeğimiz Edremit’e aklımızdaki çalışmaları hakkıyla yaparız.” Dedi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim